20/12/22

L’Ajuntament d’Olesa farà un procés participatiu per definir el sentit definitiu de la circulació dels carrers de les Angelines i d’Anselm Clavé

La trobada ha servit per explicar en quina situació queden les propietats dels residents del Mas de les Aigües, Llumbreres, Casablanca, Camí de Sant Pere i Torrent del Reganer amb l’entrada en vigor del nou POUM.

Image
L'alcalde Miquel Riera explicant als assistents el nou plantejament urbanístic

L'alcalde d'Olesa, Miquel Riera, i la Cap de Servei de Planejament d'Urbanisme de l'Ajuntament, Maria Rull, han desmentit determinades afirmacions publicades a xarxes socials relacionades amb la disciplina urbanística i l’enderroc d’habitatges en sectors urbanitzables d’Olesa de Montserrat. Ho han fet aquest dilluns a la tarda al Saló de Plens en una reunió amb veïns del Mas de les Aigües, Llumbreres, Casablanca, Camí de Sant Pere i Torrent del Reganer.

L’alcalde d’Olesa ha començat la intervenció amb un missatge clar i tranquil·litzador pels veïns, assegurant que l’Ajuntament “no enderrocarà cap de les vostres cases”. Riera ha explicat que l’únic que canvia amb el nou planejament és que la majoria d’aquestes zones (excepte Llumbreres) “deixen de ser sòl urbanitzable que permetia desenvolupar els carrers i es classifiquen com a sòl rústic, mantenint-se els habitatges existents”.

La Cap de Servei de Planejament d'Urbanisme de l'Ajuntament, Maria Rull, ha analitzat l’evolució dels terrenys en aquests sectors, recordant que a principis dels anys vuitanta tenien la categoria de rústics i s’hi podien fer construccions agrícoles (amb el Torrent del Reganer i el Camí de Sant Pere com a protegits d’interès ecològic i paisatgístic). L’any 1996, en època de boom immobiliari, el planejament d’aleshores no permetia construir fins a desenvolupar el pla, però donava l’oportunitat de fer-ho en un futur.

Amb el nou Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) ha canviat la classificació del sòl d’aquests espais, tenint en compte les consideracions de la Generalitat de Catalunya. Ara Casablanca i Mas de les Aigües han tornat a ser sòl no urbanitzable (en zona inundable), Torrent del Reganer i el Camí de Sant Pere es queden com a sòl no urbanitzable (amb semiprotecció d’agrícola), mentre que Llumbreres manté ser un sòl urbà no consolidat amb possibilitat de desenvolupar-se a través d’un sector urbanístic.

Maria Rull també ha tranquil·litzat els veïns assegurant que no es poden enderrocar construccions de fa anys, “és il·legal”. La llei no permet enderrocar cap construcció consolidada (acabada l’obra) abans del període entre l'any 2006 i el 2010, situada en sòl rústic. Rull ha afirmat que l’Ajuntament d’Olesa aplicarà un sentit de proporcionalitat i que en cas d’haver de fer alguna actuació “només es farà en cas de detectar un problema social o de convivència”.

A la part final de la reunió hi ha hagut torn obert de preguntes pels veïns i veïnes, per aclarir dubtes. Davant la insistència del veïnat, l’alcalde d’Olesa s'ha compromés a demanar una reunió amb representants de la Xarxa de Carreteres de la Generalitat per fer realitat una via que permeti als residents de Casablanca i el Mas de les Aigües, en cas d’emergència de l’empresa KAO CORPORATION, evacuar directament cap a Manresa.