Èxit de participació de la Taula de Salut Municipal
La darrera edició de la Taula de Salut Municipal d’Olesa de Montserrat ha tornat a evidenciar la bona salut d’aquest espai de participació.

Més d'una trentena d'agents participen a la Taula de Salut Municipal
L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat va celebrar la setmana passada una nova sessió de la Taula de Salut Municipal que va comptar amb una trentena de participants dels diferents àmbits relacionats amb la salut al municipi com representants de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell; de la Fundació Hospitalàries Martorell; del CAP Olesa; del Servei d’Emergències Mèdiques de Catalunya; del Centre d’Atenció i Seguiment a les Dependències (CAS); Cabalbaix; de les farmàcies d’Olesa; l’Associació de Persones amb Capacitats Diverses CECSCAT; Ariadna; l’Associació de Familiars de Persones amb Alzheimer i altres demències del Baix Llobregat, i l’Associació per una Sanitat Pública i de Qualitat Paco Fernández Hoces (ASPQ). També hi van ser representants de grups polítics.
L’alcalde i regidor de Salut Pública, Marc Serradó, ha valorat positivament la darrera sessió de la Taula de Salut Municipal i ha afirmat que “és un dels espais de participació que crec que està funcionant millor” i que cal “preservar perquè tenim les entitats de salut parlant directament amb la direcció dels hospitals, del CAP i amb serveis com el 061. És molt constructiu i dels pocs al territori amb aquest nivell d’interacció” . Serradó ha destacat que va tornar a batre rècords d’assistència, amb prop de trenta participants entre entitats, institucions sanitàries, serveis públics i ciutadania; destacant que una de les absències importants de la reunió va ser el Servei Català de la Salut (CatSalut) de la Generalitat de Catalunya:
Presentació de dues entitats
Durant la Taula de Salut Municipal es va donar la benvinguda a dues noves entitats que s’incorporen al teixit associatiu local en matèria de salut: la delegació d’Olesa de Montserrat de l’Associació de Familiars de Persones amb Alzheimer del Baix Llobregat i la delegació Olesana de l’Associació Assotea de suport a persones autistes i les seves famílies. Ambdues entitats van explicar durant la sessió els projectes que tenen en marxa al municipi. L’alcalde i regidor de Salut Pública ha remarcat que la incorporació d’aquestes entitats evidencien el creixement constant de la part associativa dins de l’àmbit de la salut i que se suma a d’altres com l’Associació de Persones amb Capacitats Diverses Cecscat, l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord o una altra entitat recentment creada com l’Associació de Fibromiàlgia i Fatiga Crònica d’Olesa de Montserrat.
Projectes destacats en salut mental
A la sessió de la Taula de Salut Municipal es van presentar diversos projectes en l’àmbit de la salut mental. L’alcalde d’Olesa ha destacat que el Grup de treball de salut mental de l’Ajuntament, integrat per referents tècnics dels serveis de salut mental que operen a Olesa, va presentar la feina conjunta amb la Unitat de Recuperació de Vida de la Fundació Germanes Hospitalàries. La comissió de casos complexes d’aquest grup de treball va explicar el seguiment del projecte Olesa al carrer, finançat pel Departament de Benestar Social de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat.
Marc Serradó ha apuntat que és un “projecte amb un èxit important i que treballa amb persones amb trastorns de salut mental i addiccions i que utilitzaven l’espai públic d’una manera conflictiva”. El regidor de Salut Pública ha celebrat que “el canvi d’enfocament, apostant per un abordatge comunitari, ha funcionat”. El projecte Olesa al carrer continua amb un grup d’una desena de persones que fan activitats útils per a la comunitat i amb diversos participants que ja han trobat feina. “L’èxit terapèutic hi és, i jo crec que l’èxit comunitari també, perquè és ben vist per la ciutadania”, ha dit Serradó.
El director mèdic de l’Hospital Sagrat Cor de la Fundació Germanes Hospitalàries va exposar els diferents serveis del centre de referència de salut mental del Baix Llobregat Nord i l’aposta per un abordatge més comunitari de les persones que pateixen trastorns mentals. L’alcalde i regidor de Salut Pública ha explicat que la sessió va servir per presentar la Guia de Recursos de Salut Mental, un mapa de tots els recursos en matèria de salut mental que hi ha disponibles per als olesans i les olesanes. També es va fer la presentació de Bestiari, un llibre de Biel Moreno, d’Edicions Paper d’Estrassa, que aborda el benestar emocional juvenil i que s’ha adquirit des de l’Ajuntament per distribuir-lo als centres d’ensenyament de secundària de la població.
Olesa, referent en prescripció social
La Taula també va servir per fer valdre l’aposta d’Olesa de Montserrat per la prescripció social, una eina que permet als professionals de la salut derivar pacients cap a activitats esportives, socials o culturals com a part del seu tractament i per tal de combatre el sedentarisme i l’aïllament social. “A Olesa es prescriu el 70% de totes les prescripcions socials del Baix Llobregat Nord”, ha explicat l’alcalde i regidor de Salut Pública. Serradó ha remarcat que els professionals de salut comunitària del CAP Olesa (les figures referent de benestar emocional, dietista-nutricionista, fisioterapeuta, etc.) "van ser seleccionats com a municipi referent en prescripció social per fer una ponència conjuntament amb el Prat de Llobregat i Castellar del Vallès”.
L’alcalde ha declarat que el CAP Olesa i l’Ajuntament “som referents en prescripció social” i que, per aquest motiu, la Diputació de Barcelona “s’ha compromès a fer una avaluació d’impacte de la prescripció social a Olesa i que encara no s’ha fet mai i amb l’objectiu d’avaluar quantitativament i qualitativa l’impacte i la recuperació després d’haver rebut aquests recursos”. Marc Serradó ha assenyalat que també es va explicar a la sessió que la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut (ICS) s’ha compromès a què quan es desplegui l’Agència Social i Sanitària de Catalunya “Olesa com a municipi de rang 1 en prescripció social i atenció comunitària participarà en les proves pilot que s’organitzin, fet que suposa més recursos”:
Altres qüestions abordades
El director general de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell va explicar els nous circuits d’atenció entre l’Hospital de Martorell i l’atenció primària, amb l’objectiu de reduir les llistes d’espera de les especialitats de traumatologia, dermatologia i oftalmologia. Marc Serradó ha agraït aquestes explicacions i l’esforç que s’està fent en millorar la coordinació i l’eficiència tot i que ha considerat que “és una situació que només es resoldrà amb més recursos”, ja que hi ha especialitats com traumatologia “que tenen llistes d’espera de més de dos-cents dies”:
També es va presentar el Pla Operatiu de Calor (POCS) 2025, i es van compartir novetats normatives relacionades amb les receptes veterinàries, en una exposició a càrrec de la referent de farmàcies.