22/04/24

L'Ajuntament d'Olesa commemora la Setmana Sense Soroll un any més

Per setè any, Olesa se suma a la Setmana Sense Soroll que se celebra d'avui i fins el 28 d'abril per promoure iniciatives i contribuir a millorar la qualitat acústica.

Image
Imatge de la campanya de la Setmana Sense Soroll 2024

Des del 22 fins al 28 d'abril, Catalunya celebra la Setmana Sense Soroll 2024 (SSS), una iniciativa que s'articula a partir del Dia Internacional Sense Soroll, el 26 d'abril. Aquesta commemoració té com a finalitat sensibilitzar la població sobre la importància de mantenir un entorn acústic saludable, així com destacar els efectes negatius del soroll en la salut auditiva i el benestar general.

Amb el lema "Gaudeix el silenci", la SSS d'enguany té com a objectiu posar en valor totes aquelles mesures permanents, actuacions i accions que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn. Aquestes inclouen activitats de divulgació, sensibilització i educació ambiental, amb l'objectiu de destacar les eines disponibles per a la gestió i control del soroll. Un exemple és el joc interactiu "Quin soroll fa?", creat per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat s'hi adhereix a la campanya un any més, conscient de la necessitat de promoure la prevenció de la contaminació acústica i, de forma indirecta, promoure la salut de les persones. Per aquest motiu el consistori va aprovar el 2014 l’ordenança reguladora del soroll i les vibracions i el mapa de capacitat acústica del municipi.i va aprovar el 2014 l’ordenança reguladora del soroll i les vibracions i el mapa de capacitat acústica del municipi. Un mapa de sons o rutes urbanes per posar en evidència el soroll que podem arribar a generar i fixar els objectius de qualitat acústica del territori per a tres períodes temporals diferenciats: dia, vespre i nit".

Ivan Carreira, regidor de Medi Ambient, destaca que "aquestes eines ens permeten actuar quan un ciutadà creu vulnerat el seu dret a descans".

Audio file

Una commemoració per a la salut

A curt termini, el soroll provoca estrès i a llarg termini, pèrdua auditiva. Un nombre creixent d'investigacions vincula la pèrdua auditiva amb l'aïllament social, la depressió, un augment del risc de caigudes i fins i tot l'aparició de la malaltia d'Alzheimer i altres demències.

La celebració d’aquest dia prové d’una iniciativa del Center for Hearing and Communication (CHC), que, l’any 1996, va establir aquest esdeveniment anual per sensibilitzar i encoratjar la població a fer alguna cosa respecte del soroll i de la contaminació acústica que afecta el nostre dia a dia.