26/01/23

Olesa de Montserrat mostra el seu suport a la vaga de sanitat i ensenyament

Més d’un centenar de persones es van concentrar davant el CAP Olesa per reclamar millores en la gestió de Mútua de Terrassa. La vaga en els centres educatius va comptar amb un seguiment del cinquanta per cent, tant dels professionals docents com de l’alumnat.

Image
Concentració davant les portes del CAP Olesa d'un centenar de persones.

Aquest dimecres, 25 de gener, es va veure marcat per la convocatòria de diferents vagues simultànies a tot Catalunya, en l'àmbit sanitari, educatiu i dels lletrats de l’administració de justícia.

A Olesa de Montserrat, més d’un centenar de persones es van concentrar davant les portes del CAP Olesa per una sanitat pública de qualitat. La regidora de Salut Pública, Ada Agut; el regidor de Benestar Social, Jordi Martínez, i membres de Ciutadans també van mostrar el seu suport a la concentració. Les principals demandes de les persones assistents es van dirigir a la gestió del CAP per part de Mútua de Terrassa, i es va reclamar la cobertura de les vacants de metges de família i pediatria i més atenció d'urgències.

El sindicat de Metges de Catalunya ja fa setmanes que va anunciar la convocatòria de vaga per al 25 i 26 de gener a tots els centres sanitaris. Les aturades, que es repetiran els dies 1, 2 i 3 de febrer, arriben després dels diferents crits d’alerta llançats per l’organització sobre la degradació de la sanitat pública que “no han tingut una resposta decidida i concreta” per part l’Administració. Entre d’altres, Metges de Catalunya denuncia que els professionals han de treballar al sistema sanitari públic “en condicions de sobrecàrrega, menyspreu i precarietat”.

La vaga de metges a Catalunya té l’objectiu de posar damunt la taula algunes problemàtiques com la manca de professionals -una situació que es veurà agreujada per la jubilació de 9.000 facultatius a Catalunya en els propers deu anys, segons alerten els estudis de demografia mèdica-; les diferències salarials dels facultatius; la precarietat dels contractes, que fa que molts facultatius acabin marxant a l’estranger; les llistes d’espera, i la saturació del personal mèdic, que té programades fins a 70 visites al dia, entre d’altres.

Durant la vaga, els serveis mínims als centres d’assistència extrahospitalària –primordialment, els CAPs– i el servei d’assistència a la urgència es presta durant l’horari habitual de cada centre amb un terç de la plantilla. Quan el dispositiu assistencial és unipersonal –per exemple, un CAP on només hi ha un doctor de guàrdia a les urgències–, aquest passa a considerar-se com un servei mínim. En termes generals, tots els serveis no urgents funcionen amb el mateix règim que un dia festiu. Quant a l’activitat quirúrgica, el personal atèn operacions inajornables, derivades de l’atenció urgent i greu, seguint el criteri de la direcció mèdica.

Suport a la vaga de professorat 

Pel que fa a l’altra vaga de professionals docents, als els centres públics olesans van secundar la vaga pràcticament un 50% de l’alumnat i dels docents. La vaga de la comunitat educativa -convocada pel sindicat USTEC i secundada per Intersindical, la CGT, USOC, Professors de Secundària, CNT Ensenyament i el Sindicat d'Estudiants-, es dona després de no haver arribat a cap acord a les diverses reunions amb el Departament d’Educació. El sindicat USTEC és qui ha convocat la vaga. 

El col·lectiu demanda retirar l’avançament del calendari escolar aplicat aquest curs; un pacte d’estabilitat del personal interí i que es convoqui un concurs restringit per a aquest col·lectiu; la retirada del decret de plantilles; un augment de la inversió en educació de fins al 6% del PIB català; equiparació salarial entre professors de formació professional i els de secundària, i la reducció de dues hores lectives per als majors de cinquanta-cinc anys.