Olesa impulsa espais naturalitzats per afavorir la biodiversitat urbana
L’Ajuntament ha iniciat un projecte de naturalització d’espais urbans per afavorir la biodiversitat i millorar la connexió ecològica entre el riu i la muntanya. La iniciativa aposta per la flora autòctona i la pedagogia ambiental per transformar racons urbans en refugis naturals.

La regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat, conjuntament amb Gestió de l’Espai Públic i Equipaments, ha començat un projecte de naturalització d’espais urbans amb l’objectiu de fomentar la biodiversitat en tot l’entorn urbà d’Olesa de Montserrat. El regidor de l’àrea, Ivan Carreira, ha explicat que els espais naturalitzats són “zones urbanes on es permet el creixement espontani de flora autòctona amb una mínima intervenció humana”.
Aquestes àrees tenen com a objectiu principal potenciar la biodiversitat, especialment la presència d’insectes pol·linitzadors i petits animals, afavorint la connexió ecològica entre entorns com el riu i la muntanya. Aquests espais també serveixen perquè l’aigua de la pluja penetri en els aqüífers i evitar escorrenties. Carreira ha detallat que un espai naturalitzat “és un espai verd amb una mínima intervenció on es deixen créixer plantes adventícies. També s’acostuma a plantar espècies que tinguin floració per aportar una mínima ornamentació i fer un mínim manteniment, centrat a netejar el perímetre de la zona o evitar que les plantes envaeixin voreres o zones de pas”.
A Olesa ja existeixen alguns d’aquests espais. El regidor ha explicat que un d’aquests espais el podem trobar a l’encreuament entre el carrer de les Angelines i el de Baix Ebre i que, per altra banda, “ja s’han començat a definir d’altres que es volen començar a treballar”. Ivan Carreira ha afirmat que des del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat s’ha començat a valorar econòmicament les actuacions per poder-les començar a planificar. El tècnic de Medi Ambient, Martí Figueras, ha explicat que cal apostar per espais que afavoreixin la biodiversitat i fer-ho a través d’espècies autòctones i resistents a la sequera, evitant l’ús intensiu d’aigua per manteniment, en contraposició als espais amb gespa, molt menys sostenibles en el context climàtic actual. Figueras ha assenyalat que “els espais naturalitzats són zones que s’assemblen a les que ens podem trobar caminant per la muntanya o el camí del riu”.
Per evitar que es percebin com zones descuidades per part de la ciutadania, el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat ha destacat que el projecte preveu “perimetrar els espais naturalitzats, col·locar-hi plafons informatius i altres elements com poden ser hotels d’insectes, amb l’objectiu d’explicar el valor ambiental que tenen”.
Espai naturalitzat del Llac del Parc Municipal El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Ivan Carreira, ha afirmat que el llac del Parc Municipal és un espai “molt cuidat i amb un manteniment constant” tot i que l’aigua no es vegi transparent. Carreira ha assenyalat que “no és una piscina o una font” tot i que “la qualitat de l’aigua és excel·lent, ja que prové directament de la mina de la plaça de les Fonts i és aigua de boca”.
“El fet que l’aigua no sigui clara no implica que estigui contaminada. De fet, la presència d’algues filamentoses és un símptoma de bona salut ambiental, perquè indica que l’aigua pot sostenir vida. Aquestes algues proliferen especialment per l’escalfament de l’aigua, pel fet que el llac té poca fondària i, per tant, s’hi escalfa fàcilment. Aquesta temperatura afavoreix el creixement d’algues i microorganismes, elements naturals en qualsevol llac”, ha explicat Carreira.
TALL CARREIRA OK 3
D’altra banda, el llac acull un ric ecosistema: peixos (encara que alguns d’ells són espècies invasores introduïdes il·legalment), ànecs —alguns dels quals han arribat volant des del riu i fins i tot han criat en aquest entorn—, crancs, i diverses espècies vegetals aquàtiques. Aquests elements són indicadors clars que l’ecosistema és viu i equilibrat, i que l’aigua permet el desenvolupament d’una fauna diversa.
Tanmateix, els tècnics són conscients que la presència d’espècies invasores, com els peixos, representa un risc ecològic si arriben a altres ecosistemes com el riu Llobregat. És per això que es vigila de prop aquest aspecte per evitar que es propagui cap a l’exterior.
Pel que fa al manteniment del llac, es fa neteja periòdica i retirada mecànica d’algues, i es duen a terme analítiques d’aigua de manera regular per garantir-ne l’estat òptim. Aquest seguiment constant ajuda a preservar l’equilibri ecològic sense necessitat de fer servir productes químics nocius que, tot i poder aportar una aparença més transparent, serien contraproduents per a la biodiversitat.
Des del Departament de Medi Ambient es remarca que la proliferació de fauna urbana com orenetes, ratpenats i altres espècies insectívores ajuden a controlar plagues com la dels mosquits de forma natural, evitant l’ús de químics i reforçant l’equilibri ambiental.