Olesa commemora el Dia Internacional de les Dones reivindicant la igualtat de drets
Les activitats per commemorar el 8M es faran al llarg del mes de març i van ser proposades per la ciutadania a través de sessions participatives.

Imatge promocional de la commemoració del Dia Internacional de les Dones 2025 a Olesa de Montserrat
Olesa commemora el Dia Internacional de les Dones amb un ampli programa d’activitats que s’allargarà fins el 20 de març. L’objectiu és sensibilitzar i donar visibilitat a les dones reivindicant els seus drets. El lema d’enguany, “La nit és nostra”, i les activitats han estat proposades per la ciutadania a través de sessions participatives.
Durant tota aquesta setmana, la Torre del Rellotge restarà il·luminada de color lila per fer visible la lluita feminista. Les activitats posaran l’accent en la reivindicació dels drets de les dones que encara falten per assolir.
Aquests dies la Biblioteca Santa Oliva està repartint bosses liles amb un llibre de préstec sobre feminismes o temàtica LGTBIQ+ i material de marxandatge. Les bosses s’aniran repartint fins a exhaurir existències.
El dijous 6 de març, la biblioteca acollirà una Hora del conte especial, sota el títol “Tu no pots”, a càrrec de Laberta Delpoblet. L’activitat va adreçada a nens i nenes a partir de 4 anys i es farà a les 18 h a l’Auditori de la Casa de Cultura. L’entrada és lliure.
L’acte institucional dels actes del 8M es farà el divendres 7 de març, el dia anterior a la commemoració, per tal que les dones que vulguin puguin participar en les manifestacions del 8M.
L’acte institucional començarà amb la lectura del manifest commemoratiu, a les 18 h a la Plaça de Fèlix Figueras i Aragay. Tot seguit, es farà una performance titulada “Estesa de roba feminista”, una pintada de lemes feministes als vidres del consistori i un concert feminista, a càrrec de nenes i dones alumnes i exalumnes de l’Escola Municipal de Música. Els actes del divendres es clouran amb el taller “Crema i construeix” i amb una actuació del Dj PD Laón.
Vanessa Gutiérrez, tècnica del Departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament d’Olesa, ha explicat que per a l’activitat “Estesa de roba feminista” “demanem que es porti roba, que després es pintarà i s'estendrà de manera conjunta a la plaça com una reivindicació, perquè estendre roba és una feina que fem sobretot les dones i volem posar el focus en el tema de les cures”.
El diumenge 9 de març tindrà lloc el concert del Cor Itzi de Llorenç del Penedès, integrat per dones procedents de diversos pobles de la comarca del Baix Penedès, que organitza l’ACF Olesa Sardanista. El concert es farà a les 19.30 h. a l’Església de Santa Maria. Les entrades, a 5 euros, estaran disponibles a taquilla el mateix dia, a partir de les 19 h.
El divendres 14 de març es farà un “sàbat literari” en què es comentarà el llibre “Tothom hauria de ser feminista”, de Chimamanda Ngozi. L’acte estarà conduït per Djenabou Dembaga i presentat per Oliva Serra. Es farà a les 18 h al Saló de Plens de l’Ajuntament i està organitzat pels Departaments de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ i de Polítiques Migratòries, Antiracisme i Cooperació i la Biblioteca Santa Oliva.
El mateix divendres, a les 20 h l’Auditori de la Casa de Cultura acollirà l’obra de teatre “Portrait”, a càrrec de la companyia Las Fritas, amb Laia Ferré i Adriana G. Andreo, sota la direcció de Neus Gispert. L’obra és un drama que relata la història de la Natàlia i la Sira, dues noies que es desitgen d’amagat. Després de la representació, que té una durada de 30 minuts, es farà un debat. L’entrada és lliure però s’ha de fer reserva al portal Entrapolis.com
El dimecres 19 de març, a les 18 h a l’edifici dels Safaretjos es farà una nova sessió de l’”Espai segur de trobada jove”, que organitza periòdicament el Departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ juntament amb el de Joventut. Aquest és un espai on els joves poden compartir i parlar sobre benestar emocional, fent dinàmiques grupals i activitats recreatives. Es tracten temes com el consentiment, la sexualitat, el plaer, la responsabilitat afectiva i les relacions de parella des d’una perspectiva feminista i LGTBIQ+.
La darrera activitat de commemoració dels actes del 8M serà el dijous 20 de març, i serà la projecció del documental “Roques”, produït pel col·lectiu El Brugit de Castellbell i el Vilar. Aquest documental rescata de l’oblit el testimoni d’aquelles pageses que, per sobreviure i tirar endavant la família, van fundar un mercat on venen mató al capdamunt de la muntanya de Montserrat. Aquesta activitat, que organitza el Departament de Patrimoni i Turisme, es farà a les 19.15 h a l’Auditori de la Casa de Cultura. L’entrada és lliure.
Comissió ciutadana
L'objectiu del Departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ és implicar a la ciutadania i fer aquesta commemoració del Dia Internacional de les Dones el més participativa possible. Per aquest motiu, ja al mes de gener, va començar a treballar en les activitats del 8M i es va impulsar una comissió ciutadana per recollir-hi propostes.
Aquest model participatiu no és nou per al departament, que ja l’ha seguit en altres commemoracions com la del 25 de novembre (Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones) o la del 28 de juny (Dia de l'Orgull LGTBIQ+). A partir d’aquests espais de treball, la voluntat del departament és la de treballar per crear una comissió permanent.