08/05/23

L'Escola Municipal de Música d'Olesa obre el període de preinscripcions per al curs 2023-2024

El centre ofereix nous programes formatius, molt més flexibles, i tarifes més assequibles. Les sol·licituds es poden presentar fins el 23 de maig.

Image
Vestíbul de l'Escola Municipal de Música

L’Escola Municipal de Música obre avui dilluns, 8 de maig, el període de preinscripció per al curs 2023-2024 enmig d’un procés de renovació que permetrà oferir, a partir del mes de setembre, nous programes formatius totalment flexibles per a joves i adults i a preus molt més assequibles. Les sol·licituds es poden presentar fins el 23 de maig. Les dates de la matriculació seran del 7 al 30 de juny.

El procés de renovació i canvi a l’Escola Municipal de Música s’ha començat a veure i viure ja aquest curs 2022-2023, coincidint amb l’entrada del nou equip de direcció integrat per Xevi Matamala (director), Isabel Muniente (cap pedagògica) i Jordi Sucarrats (cap de comunicacions i coordinador de Cultura). Aquest canvi tan visible ha estat la nova fisonomia del vestíbul, que de ser un lloc de pas o simplement d’espera ara ha esdevingut un racó plenament acollidor que permet dibuixar, llegir (al raó de lectura que es nodreix amb llibres de la biblioteca Santa Oliva), ballar, improvisar un concert o interactuar amb altres alumnes o famílies.

L’equip directiu de l’Escola Municipal de Música ha destacat que aquests canvis al vestíbul tenen un clar objectiu de “crear sentiment de pertinença, de tenir consciència que la comunitat educativa té diferents agents, no només els professors, sinó també les famílies” i alhora intentar que la música no es vegi “com un fet aïllat, sinó que es pot relacionar amb altres expressions artístiques com pot ser el moviment, la dansa o els dibuixos”.

Audio file

El curs 2023-2024 implementarà un nou pla d’estudis que té com a pilars fonamentals la flexibilització i diversificació dels programes que desenvolupa l’Escola Municipal de Música. Per exemple, als programes de música activa, a partir de tercer de primària es disminueixen les hores que són obligatòries mentre que augmenten les hores optatives. Segons Xevi Matamala, això permetrà poder escollir quant de temps se li vol dedicar als estudis musicals i, per tant, quin és el grau d’implicació de cada alumne. En el cas del programa de música de 12-16 anys, s’obren dues línies: “Música i arts”, en què s’aprofundeix en la música amb una mirada de com es relaciona amb altres arts, i “Música en grup”, per a aquelles persones que ja han tingut un recorregut musical i que pot fer música en grup a l’Escola Municipal de Música.

Audio file

D’altra banda, al programa Joves i Adults, per a l’alumnat a partir de 16 anys, hi ha tres línies d’aprenentatge. La primera es diu “Tria el teu itinerari” en què cadascú podrà personalitzar el seu aprenentatge musical. La segona línia és la de formació instrumental, en què l’alumne podrà triar quin instrument fer i potser tocar en una de les formacions de l’escola o bé cantar a alguna de les corals. La tercera línia és la de música en grup, novament per a persones que ja saben tocar  i volen entrar en alguna formació.

Audio file

Tots aquests canvis van acompanyats de noves tarifes molt més econòmiques. Els nous preus públics, que es van aprovar al Ple municipal del mes de març, s’han treballat arran d’un estudi fet per la Diputació de Barcelona i de buscar una fórmula de bonificació de les quotes que permeti mantenir l’equitat i la igualtat al centre. Una de les novetats destacades és que s’hi incorporen unes bonificacions del 25%, el 45% i el 65% a les quals podran accedir-hi part de la població que fins ara, per poc, no es podien beneficiar d’aquests descomptes. També hi ha novetats quant  en el pagament de la matrícula, ja que en comptes de pagar-la anualment només s’abonarà a cada canvi de cicle.

Amb aquests canvis l’Escola Municipal de Música pretén arribar a aquelles persones, infants, joves i adults, que potser fins ara no s’han plantejat estudis musicals per raons econòmiques, de temps o perquè encara relacionen estudiar música “a una sensació d'elitisme, de moltes hores de treball molt dur, diari, de pràctica bastant cara”, segons ha destacat la cap pedagògica, Isabel Muniente. Segons Muniente, obrir programes, que l’alumne pugui dissenyar el seu itinerari o que les hores d'obligatorietat siguin menors “forma part de la idea que tenim nosaltres de que la música ha de ser per tothom, que s’hi poden integrar altres manifestacions artístiques”. 

Audio file

Tot plegat sense oblidar els grans beneficis que aporta la música en l’aprenentatge i desenvolupament d’infants i joves. Isabel Muniente, de fet, ha remarcat que “l’ésser humà és musical”, perquè “la música és l'única activitat que estimula, que encén, tota la connexió neuronal del cervell”. Per tant, ha afirmat, “la música hauria de ser recomanada per afavorir el desenvolupament i la maduració de la persona, en totes les seves edats”.

Audio file

Més informació i inscripcions a la secretaria de l'escola (carrer Salvador Casas 26, Casa de Cultura)

Horari: de dilluns a divendres de 15 a 21 h.

Telèfon: 93 778 00 50 Opció 6

Correu electrònic: escolamusica@olesademontserrat.cat