05/04/24

L'Ajuntament d'Olesa reclama millores en el transport adaptat

Responsables dels Ajuntaments de Martorell, Esparreguera, Sant Esteve Sesrovires, Castellví de Rosanes i Olesa es van reunir amb les Conselleres de Transport Adaptat i el de Mobilitat del Consell Comarcal del Baix Llobregat per a exposar les seves reivindicacions.

Image
Reunió dels alcaldes i regidors/s del Baix Llobregat Nord amb el Consell Comarcal sobre el transport adaptat

Reunió dels alcaldes i regidors/s del Baix Llobregat Nord amb els consellers comarcals sobre el transport adaptat.

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, juntament amb d’altres consistoris de la zona nord del Baix Llobregat, han mantingut una reunió amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat per demanar millores i més recursos pel transport adaptat.

Ja al desembre hi va haver una primera trobada amb alguns municipis i amb el món associatiu del sector social de la zona nord del Baix Llobregat per parlar sobre el transport adaptat que gestionen des del Consell Comarcal del Baix Llobregat. En aquesta segona trobada s’han concretat les mancances i peticions de millora.

A la reunió celebrada a Martorell aquest dijous han assistit la consellera comarcal de Transport Adaptat, Bárbara Lligadas; i Adrià Camino, conseller de Mobilitat i alcalde de Castellví de Rosanes, els alcaldes i regidors de Serveis Socials d’Abrera, Collbató, Esparreguera, Martorell, Sant Esteve Sesrovires i Vallirana.

A la trobada de transports s’han tractat reivindicacions que afecten a cada municipi en particular i també al conjunt de la comarca “els ajuntaments tenim una manca de recursos per finançar el transport adaptat i donar servei als usuaris. Els Ajuntaments no tenim ni els recursos ni les competències i, a Olesa, donem aquest servei pagant part del transport adaptat als usuaris d’alguna associació que ho necessiten. Però són recursos de Serveis Socials, que si es fes càrrec una organització supramunicipal, podríem destinar a d’altres necessitats. És important que el transport adaptat depengui de Mobilitat i no de Serveis Socials” ha destacat l’alcalde d’Olesa, Jordi Parent, qui ha ressaltat “els ajuntaments no tenim capacitat de finançament. A Olesa oferim un servei de transport adaptat per als usuaris que van a treballar a Esparreguera al Taller Ocupacional Can Comelles (TOCC). El repte és que el transport públic sigui inclusiu per aquells usuaris que s’ho puguin permetre, d’aquesta manera tindrien més autonomia i més freqüència de combois”. 

A la reunió, a banda del transport adaptat, també s’han abordat necessitats de millora del transport públic en general als diferents municipis de la zona i el cas concret de cadascun. En el cas d’Olesa, l’alcalde ha destacat que hi ha mancances amb el transport públic en general “com és el cas de la línia Olesa-Barcelona que presta l’empresa Monbús, o la freqüència i durada dels trajecte a Barcelona amb Ferrocarrils Catalans, que es troba en la mateixa situació de fa 30 anys” ha puntualitzat l’alcalde.

A la reunió amb el Consell Comarcal, l’alcalde ha remarcat que ha posat sobre la taula la necessitat d’equilibri territorial. “És molt injust que un ciutadà d’Olesa tingui menys freqüència de viatges a Barcelona o Manresa que un altre ciutadà de Martorell o Sant Andreu de la Barca. Les administracions supramunicipals com la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona o el Consell Comarcal del Baix Llobregat han de reequilibrar aquestes mancances i destinar-hi més recursos. Aquests equilibri en els transport també es dona a  d’altres àrees com serveis socials o ajudes al lloguer per a gent jove o gent gran”.

Totes aquestes reivindicacions dels diferents municipis en matèria de transport han estat recollides pel Consell Comarcal del Baix Llobregat que s’ha compromès a treballar-les ja sigui ajudant econòmicament, destinant-hi més recursos i demanar-ho de manera conjunta al departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.