Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

PROJECTE RENOVACIÓ ENLLUMENAT (IDAE)

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha executat el projecte de renovació de la il·luminació exterior del municipi amb tecnologia LED impulsada a través del finançament i ajudes que ofereix l’IDAE (Instituto para la Diversificación i el Ahorro de la Energia), ens adscrit al Ministeri d’ d'Indústria, Energia i Turisme, per a projectes d’estalvi i eficiència energètica. En aquest projecte l’Ajuntament d’Olesa hi ha invertit 1,2 milions d’euros, gràcies a la línia d’ajuts per a la renovació de les instal·lacions d’enllumenat exterior municipal, cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), i gestionat  per l’IDAE, amb càrrec al Fons Nacional d’Eficiència Energètica, amb l’objectiu d’aconseguir una economia més neta i sostenible. El projecte es va licitar a concurs públic i es va adjudicar a l’empresa Electricitat Boquet.

 

En el projecte estava inclosa la reposició dels capçals i les òptiques de les llumeneres de la xarxa d’enllumenat públic del municipi -que anteriorment eren de vapor de sodi, vapor de Mercuri i halogenurs metàl·lics- per llums LED més eficients. Tanmateix, en el projecte s’han modificat i adequat els quadres de maniobra de les línies d’enllumenat, així com un innovador sistema de telegestió de l’enllumenat a través del sistema “punt a punt”, que permet la maniobra i regulació de l’enllumenat a distància a través de cada punt de llum de forma individualitzada, i també per agrupacions.

 

Amb aquest projecte també s’ha apostat per reduir costos des d’un punt de vista de manteniment. És per això que el parc de llumeneres es basen principalment en tres models: vial, clàssica i decorativa, responent a tres estètiques diferents. Per exemple, al nucli antic s’ha triat una llumenera clàssica similar a la que ja hi havia però adaptada a la nova tecnologia LED. En total s’ha instal·lat 3.150 llumeneres i 58 quadres.

 

A més, s’ha actualitzat l’inventari de la xarxa d’enllumenat públic, i tots els llums disposen d’una codificació que identifiquen individual i físicament tots els punts de llum. Alhora l’empresa ha realitzat millores puntuals en els conductors de la xarxa d’enllumenat (eliminació de neutres compartits amb la companyia) i unificacions de quadres de protecció i maniobra per estalviar consums i millorar l’eficiència. Tots els quadres disposen d’un autòmata que comunica bidireccionalment i sempre a través d’una plataforma web els punts de llum i les proteccions dels quadres amb un punt de control. A través d’aquesta plataforma s’aconsegueix rebre els avisos d’incidències, així com obtenir dades elèctriques i de consum, pel que es poden comprovar pràcticament a temps real l’estat de la xarxa d’enllumenat.

 

 Cartell projecte IDAE

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional