La violència de gènere* és una violència exercida sobre les dones pel sol fet de ser dones, en el marc d’unes relacions de poder desiguals amb els homes. Pot ser produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics (incloses amenaces, intimidacions i coaccions) i té com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic. Pot tenir lloc tant en l’àmbit públic com el privat.
Diferents formes de violència de gènere:
- Violència física: qualsevol acte de força contra el cos d’una persona o d’omissió, amb el resultat o el risc de produir-li una lesió física o un dany. Per exemple: agressions físiques, empentes, pessics, retenir contra la pròpia voluntat, cops amb objectes, pallisses, cremades, etc.
- Violència psicològica: conducta o omissió intencional que produeixi una desvaloració o un patiment en una persona, per mitjà d'amenaces,humiliació,vexacions, exigència d’obediència o submissió, coerció verbal, d’insults, d’aïllament o qualsevol altra limitació del seu àmbit de llibertat. Per exemple: insults, menyspreu, ridiculitzacions sistemàticament, amenaces, assetjament mitjançant SMS, facebook, twitter, whatssap...twitter, etc.
- Violència sexual i abusos sexuals: qualsevol acte de naturalesa sexual exercit sobre una persona sense el seu consentiment, amb independència de la relació que la persona agressora pugui tenir amb la víctima. Per exemple: tocaments no desitjats, pressió per mantenir relacions sexuals, intents o consumacions de violació, etc.
- Assetjament per raó de sexe: conducta persistent d’una persona per raó del seu sexe en ocasió de l’accés al treball remunerat, la promoció al lloc de feina, l’ocupació o la formació, que té com a objectiu i/o produeix l’efecte d’atemptar contra la dignitat de la persona i de crear-li un entorn intimidador, hostil, degradant, humiliant o ofensiu. Per exemple: un cas específic és l’assetjament per raó de l’embaràs o la maternitat, comentaris depreciatius pel fet de ser dona, comentaris sexistes, etc.
- Assetjament sexual: conducta persistent d’una persona contra la llibertat d’una altra que consisteix a sol·licitar-li favors de naturalesa sexual d’una manera que resulta ofensiva, humiliant i intimidatòria per a la persona afectada i que li provoca problemes psicològics, morals i professionals. Pot ser tant verbal com no verbal o física. Per exemple: xantatge sexual, forçament de relacions sexuals sota l’amenaça de conseqüències negatives en l’àmbit personal, acadèmic, familiar, professional...
*(definicions contingudes en la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre de mesures de protecció integral contra la violència de gènere i la Llei catalana 5/2008 de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista)
Telèfons d'interès:
- Polícia Local d’Olesa 24 h: 93 778 31 31
- Mossos d’Esquadra 24 h: 088
- Urgències 24 h: 112
- Violència de Gènere 24 h: 016
- Violència de Gènere 24 h: 900 900 120
- CAP Olesa: 93 778 47 27
- Ambulàncies: 061
- Bombers: 085

La regidoria de Gènere, Feminisme i LGTBIQ+ disposa del Centre de Recursos per a Dones "La Teixidora" amb un servei d'assessorament jurídic i psicològic:
Atenció al públic:
De dilluns a divendres de 09.30h a 14h.
dijous tarda de 16.30h a 20h
Correu electrònic: cird@olesademontserrat.cat