Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Olesa és en fase d'excepcionalitat per la greu sequera28/2/2023


Catalunya ha entrat en una nova fase en l'abordament de la sequera, la d'excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i de l'aqüífer del Fluvià Muga, que afecta directament a gairebé sis milions de ciutadans de 224 municipis, entre ells, Olesa de Montserrat.

 

L'actuació comporta la reducció de l'aigua per als habitants, tenint en compte el risc de desabastament futur considerant que ens apropem a la primavera amb un volum de reserves molt baix, del 27%.

 

Aquest nou estadi pivota sobre un decret llei que ha aprovat el govern després de 25 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius. L'objectiu de l'executiu català és donar rang jurídic per agilitzar tràmits per a les actuacions que s'hagin de dur a terme i per dissuadir i penalitzar els possibles incompliments.

 

El paquet de mesures d'aquest nou escenari entrarà en vigor un cop s'hagi publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, en un termini previst de 48 hores.

 

La decisió del govern s'ha corroborat aquest dimarts en la reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera, integrada per membres dels departaments de Vicepresidència, Acció Climàtica, Interior, Empresa i Treball i Salut, s'ha abordat la proposta d'activar noves mesures i reforçar la coordinació des de tots els àmbits.

 

En paral·lel, el consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) aprovarà aquest dimecres l'entrada en la fase d'excepcionalitat, després de constatar que l'empitjorament de la situació de les reserves implica adoptar nous canvis per garantir l'abastament d'aigua.

 

En situació d'excepcionalitat s'estableix una reducció de la dotació d'aigua mitjana de 230 litres per habitant i dia. Aquest cabal inclou activitats econòmiques i comercials.

 

L'aigua potable per ompliment queda limitat a:

 • El reompliment parcial de piscines amb sistema de recirculació de l'aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària.
 • En centres educatius, l'ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d'infants.

Les limitacions no s'apliquen a les piscines d'aigua de mar que s'omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d'abastament i de sanejament públiques.

L'entrada en l'escenari d'excepcionalitat suposa un pas més en la reducció d'aigua en alguns usos:

 • 40% de reducció de l'aigua per a usos agrícoles. A les granges, l'ús d'aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per a l'abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Cal utilitzar les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries.
 • 15% de reducció de l'aigua per a usos industrials.
 • Reducció de l'aigua per a usos lúdics: 15% en usos assimilables / 50% en el reg.
 • Prohibició del reg de zones verdes públiques i privades (S'aplicarà el reg de supervivència. Només es permetrà l'aigua per mantenir viu l'arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores amb la mínima quantitat d'aigua indispensable de vuit de la tarda a 8 del matí.
 • Es manté el reg destinat a la pràctica federada de l'esport en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 450 m³ per hectàrea al mes i complint la resta de limitacions que digui l'ens local.
 • Prohibició de neteja de carrers amb aigua potable, excepte si la neteja és resultat d'un accident o d'un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d'aigua indispensable. També es permet la neteja d'aparadors i finestres amb galleda i esponja.

La prohibició del reg en excepcionalitat no s'aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora.

 

Queda prohibit l'ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l'aigua imprescindible pel seu manteniment.


 • Twitter
 • Facebook
 • Instagram
 • Telegram_petit.png
 • RSS
 • Youtube-32x32.png
 • linkedin-32x32.png
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
ajuntament@olesademontserrat.cat
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons europeu de desenvolupament regional