Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Davant l’arribada d'altes temperatures, l’Ajuntament recorda mesures de prevenció davant el mosquit tigre30/6/2021


Es tracta de mesures per evitar-ne la proliferació i per prevenir o bé per actuar davant una picada, atès que la proliferació de mosquits tigre s’incrementa, especialment a zones urbanes i es calcula que més del 90% d'espais on cria són privats.

 

Tothom pot contribuir a evitar la proliferació del mosquit tigre. Per aquest motiu volem recordar una sèrie de consells pràctics i efectius per reconèixer la seva presència i també fer-hi front.

 

On viu?

El seu hàbitat de cria són els petits receptacles d'aigua a la intempèrie. Posen els ous a dins dels recipients que acumulen aigua. Tot seguit es desenvolupen les larves i, en menys de set dies, surten els mosquits.

 

S'han detectat larves de mosquit tigre a gerros, galledes, platets sota els testos, desguassos de patis o piscines, embornals, escocells dels arbres, sistemes de drenatge de teulades, bidons sense tapa hermètica, dipòsits subterranis, subsòls inundats, piscines en estat d'abandó i un llarg etcètera. No els agrada pondre els ous en aigües en moviment ni en grans masses d'aigua. S'amaga a les zones de vegetació ombrívoles i a recer del vent.

 

Què puc fer per controlar-lo?

La millor estratègia de control d’aquest mosquit és eliminar el focus de cria.

 

Es per això que cal:

-Retirar de la intempèrie els recipients que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats, sota els testos, plats d'animals domèstics, piscines de plàstic, etc. En cas que no es puguin eliminar: buidar-los, invertir-los, foradar-los o tapar-los.
-Buidar dos cops per setmana els recipients de l'exterior que puguin acumular aigua.

-Si no es poden eliminar ni buidar: Tapar el recipient hermèticament o bé amb tela mosquitera molt prima (malla d'1 mil·límetre) els safareigs i les basses petites.

-Evitar acumulacions d'aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.
-Evitar els forats i les depressions del terreny on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d'arbres omplint-los de sorra.

 

Com evitar les picades

Podem evitar l’entrada del mosquit als edificis instal·lant teles mosquiteres que n’impedeixin el pas per finestres, portes i altres obertures.

Per evitar les picades és recomanable que porteu roba de màniga llarga i pantalons llargs (millor si són de color clar), així com mitjons.

 

Si opteu per un repel·lent, recordeu:

-Fer-lo servir només a l’exterior i durant el temps necessari i complir estrictament les instruccions d’ús, especialment el nombre d’aplicacions diàries permeses.

-No aplicar-lo en infants menors de 2 anys. En nenes i nens més grans s’evitarà sempre que es pugui i mai no es posarà a les mans ja que se les poden portar a la boca o als ulls.

-No és aconsellable aplicar-lo a la roba.

-Quan ja no sigui necessari el repel·lent, cal netejar bé la pell amb aigua i sabó.

 

Tractament de les picades

Rentar bé la zona afectada amb aigua i sabó, evitar gratar la zona afectada. I, si cal, es poden aplicar cremes pel tractament simptomàtic de les picades.

 

En la majoria dels casos, les picades es poden tractar a casa fàcilment. No obstant, algunes persones poden presentar reaccions més molestes i/o infeccions, que han de ser consultades al seu metge o metgessa.

 

Quan cal trucar a urgències

Truqueu al 112 o cerqueu assistència mèdica d'emergència en cas que les picades s’acompanyin de:

-Dificultat per respirar.
-Inflamació en qualsevol part de la cara.
-Sensació d'opressió a la gola.
-Sensació de debilitat.
-Coloració blavosa.

 

 
Signatari:
S'està verificant la signatura digital. 
Data:
S'està verificant el segell de temps. S'està verificant el segell de temps.

Verifica


Signatari:
S'està verificant la signatura digital. 
Data:
S'està verificant el segell de temps. S'està verificant el segell de temps.

Verifica
  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • Telegram_petit.png
  • RSS
  • Youtube-32x32.png
  • linkedin-32x32.png
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
ajuntament@olesademontserrat.cat
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional