Què és?
És un servei gratuït de l’Ajuntament dirigit a les persones consumidores i comerciants i que té l’objectiu d’oferir informació, orientació i assessorament sobre consum: difusió dels drets i obligacions, i recepció, gestió i tramitació de les denúncies, queixes i reclamacions.
A tal efecte, es va crear l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor i el Servei de Mediació de Consum.
Què ofereix?
A qui s’adreça?
A les persones consumidores i al conjunt de la ciutadania.
Si es tracta d’una RECLAMACIÓ:
Documentació necessària
Per presentar una RECLAMACIÓ s’ha d’aportar:
Si la persona consumidora no aporta cap altra documentació relativa a la seva controvèrsia de consum (per exemple: contractes, pòlisses d’assegurances, clàusules generals i particulars de contractació de serveis, resguards d’entrega o recollida, etc.), el departament els podrà requerir abans d’acceptar la RECLAMACIÓ.
Els autònoms empadronats i les Pimes de menys de 10 treballadors, pel que fa als serveis bàsics (aigua, gas, electricitat, transports, mitjans audiovisuals, serveis postals, telefonia, Internet, serveis sanitaris, assistencials, financers i d'assegurances) i als de tracte continuat, han d’aportar obligatòriament l’annex III, que consisteix en una declaració responsable pel que fa a consideració de microempresa.
Si el sol·licitant NO és titular del servei (per exemple: la línia telefònica del mòbil està a nom d’un familiar, el servei d’energia està a nom de l’arrendador, etc.) s’ha d’aportar obligatòriament l’annex IV, que consisteix en una autorització per a la representació de la reclamació.
Tanmateix, és possible aportar una sol·licitud d’arbitratge de consum (annex III) .
Les empreses adherides amb més freqüència a aquest sistema són Movistar, Orange, Vodafone, Endesa, Yoigo, Iberdrola, etc. La llista actualitzaa és a http://consum.gencat.cat/ecofin_webacc/AppJava/frontend/empreses_adherides.jsp?idioma=1.
Aspectes a tenir en compte
Amb una DENÚNCIA es posen en coneixement de l'OMIC uns fets que poden ser constitutius d'infracció administrativa per tal que els investigui i, si escau, actuï d’ofici per corregir la conducta infractora i defensar els interessos generals sense rescabalament econòmic per a la persona consumidora. En aquest cas, l'OMIC transmet la DENÚNCIA a l’autoritat competent.
Amb una QUEIXA es posa en coneixement de l'OMIC el descontentament de la persona consumidora cap a un establiment, un servei o un producte, sense que se'n pugui derivar una reclamació o una denúncia. En aquest cas, l'OMIC transmet la QUEIXA perquè la puguin tenir en compte en la millora de la seva activitat.
Amb una RECLAMACIÓ es pot obtenir, mitjançant una mediació de consum, la reparació d’un dany, el retorn de determinades quantitats, o bé la rescissió d’un contracte i/o anul·lació d’un deute.
Per presentar una RECLAMACIÓ sempre és imprescindible haver fet una reclamació prèvia a l’empresa de manera acreditada o acreditar que ha passat 1 mes (o 2 mesos, si la va fer un servei econòmic) des que es va presentar.
Com accedir-hi
DIMECRES: de 15.00 a 19.00 h
Últim dimecres de mes: de 10.00 a 14.00 h
Últim dimarts de mes: de 15.00 a 19.00 h
Per a consultes específiques sobre hipoteques, clàusules sòl, IRPH...:
DILLUNS (fins al 18/12/2017): de 16.00 a 20.00 h
Càrrecs i noms de les persones responsables
Regidora de Salut Pública i Consum: Montserrat Vergara Duarte
Tècnica responsable de Salut Pública i Consum: Victoria Gázquez Panduro
Drets de les persones usuàries del servei
Normativa reguladora del servei
Normativa
Taxes i/o preus públics
No són d’aplicació.
Formes de presentació de queixes i suggeriments
Indicadors per a l’avaluació de la qualitat i la satisfacció
Data d'aprovació 2019: (en procés d'aprovació pel Ple Municipal)