Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Olesa de Montserrat celebra aquest cap de setmana el Carnestoltes 202020/2/2020

La gran rua i festes de Carnestoltes organitzada per l'Ajuntament serà aquest dissabte, a partir de les 18.30 h de la tarda, amb final a la plaça de Catalunya, on el Mercat Municipal oferirà els tradicionals tastets. També hi haurà celebració de Carnaval popular, amb la ronda de la Buiraca, aquest divendres a la nit. 

Olesa de Montserrat celebra aquest dissabte el Carnaval 2020 amb una gran rua i festa posterior que torna a la plaça de Catalunya, després del canvi d’escenari de l’any passat a causa de les obres a la plaça. Com és habitual, el Mercat Municipal col·labora activament en la celebració organitzant els tradicionals tastets. A la rua és prevista la participació d’unes 17 comparses i més d’un miler de persones.

 

Les activitats començaran a les 17.30 h amb l’arribada i benvinguda del rei Carnestoltes a la plaça de Catalunya. A les 18.00 h arrencarà la passarel·la infantil i a les 18.30 h la rua conjunta, amb petits i grans. La rua passarà pels carrers del Passeig del Progrés, Metge Carreras, la Rambla, Francesc Macià, Jacint Verdaguer, Anselm Clavé, i Alfons Sala fins arribar de nou a la plaça de Catalunya.

 

La previsió és que la rua duri aproximadament una hora, ja que a les 19.30 h començarà el concurs de disfresses a l’escenari de la plaça de Catalunya. A cada persona se li assignarà un número just abans de pujar a la passarel·la i, per tant, no cal cap inscripció prèvia.

 

El concurs de disfresses i comparses té les següents categories:

-Millor disfressa individual o parella, dotada amb 50 euros

-Millor grup de tres a sis persones, dotada amb 100 euros

-Comparses més divertides, dotada amb 300, 200 i 100 euros per al 1r, 2n i 3r premi respectivament.

-Comparses millor caracteritzades, dotada amb 300, 200 i 100 euros per al 1r, 2n i 3r premi respectivament.

 

Les bases del concurs estableixen que l’ús de material pirotècnic està prohibit, així com qualsevol tipus de conducta incívica, fet que suposarà la desqualificació i no participació del concurs. El consum d’alcohol o altres substàncies durant la rua o la desfilada també serà motiu de desqualificació.

 

A les 20.00 h arrencarà l’actuació del grup The Txandals i començaran els tastets de carnestoltes al Mercat Municipal. Abans que acabi aquest concert d’animació familiar, es farà públic el veredicte del concurs de disfresses i l’entrega de premis. A partir de les 23.00 de la nit i fins a les 2 de la matinada, hi haurà festa dj amb Rafa Martínez.

 

Quant als tastets, la presidenta de l’Associació de paradistes del Mercat Municipal, Neus Valledeperas, ha avançat que seran set els establiments que oferiran tapes amb productes habituals i de degustació. Com és habitual, es podran adquirir tres tiquets al preu de 5 euros. Valldeperas ha destacat que els tastets del Mercat Municipal “són el complement de totes les activitats que organitza l’Ajuntament per Carnestoltes”. L’objectiu dels Tastets al Mercat Municipal és oferir a les persones assistents a la festa del Carnestoltes un espai tancat per poder gaudir dels productes gastronòmics i, alhora, fer promoció del mercat i els seus establiments.

 

Carnaval popular amb La Buiraca

D’altra banda, Olesa també acull aquest divendres el Carnaval popular, organitzat per un grup d’olesans i olesanes a títol individual. Com en anys anteriors, la protagonista del Carnaval popular serà la Buiraca, un particular capgrós creat per l’olesà Miquel Grima, bruta i grollera, inspirat en una dona olesana i excèntrica que va viure ja molts anys, i que per un dia esdevé Reina de la vila. La Buiraca farà la seva popular ronda a partir de les 22.00 h, i des de la seu del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà, al carrer Església número 39. Allà començarà la ronda acompanyada del seu seguici, que seran totes les persones que vulguin participar-hi i un seguit de personatges, el Dimoni del vi i els “Honorables”, que l’acompanyen habitualment i que tenen com a objectiu controlar la Buiraca: el guàrdia, l’amo, el jurat i el vicari.

 

La Buiraca i la celebració d’aquest carnaval alternatiu va sorgir fa uns anys impulsat per un col·lectiu de persones amb l’objectiu  de recuperar la celebració tradicional del Carnaval, fugint de disfresses, malgrat que sí es demana portar màscara i algun objecte per fer soroll.

La Ronda de La Buiraca l’organitzen un conjunt de persones a títol individual amb el suport d’algunes entitats, entre elles el CROM, el club de rol. El carnaval popular començarà a les 21.30 h a la seu del Centre Muntanyenc i de Recerques, al carrer Església. La rua començarà després del pregó i acabarà amb un concert a la plaça de les Fonts, una de les novetats d’enguany.

 

Afectacions al trànsit pel Carnaval 2020

El divendres, 21 de febrer, diferents centres educatius del municipi faran les seves rues escolars i això comportarà diferents afectacions al trànsit. L’escola Povill la farà a les 15.00 h i anirà pel carrer Calvari en sentit Anselm Clavé, Joan Coca i Grau, Margarida Biosca i Sant Jaume per finalitzar al Parc del Poble Sec.

 

L’Escola Puigventós també farà la seva rua i sortirà des de l’antiga BV1201 a les 15.00 h passant pels carrers de Pintor Fortuny, Metge Carreras, Benet Margarit, Colon, Pintor Fortuny i finalitzant a la mateixa escola.

 

Pel que fa a les Escolàpies, la rua començarà a les 15.30 h i passarà pels carrers de Paula Montal, Riera, Anselm Clavé, plaça de la Sardana, Alfons Sala, plaça de les Fonts, Reverend Massana i novament de Paula Montal.

 

L’Escola Sant Bernat començarà a les 15.00 h la rua escolar del Carnestoltes i passarà pels carrers Indústria, Lluís Puigjaner, Amadeu Paltor, Argelines, La Puda, Camí de La Flora i Lluís Companys.

 

Durant les rues escolars de divendres, no hi haurà cap prohibició pel que fa als estacionaments, però sí que comportaran el talls de diferents carrers mentre durin aquestes rues.

 

Pel que fa al dissabte 22 de febrer, la festa de Carnestoltes amb la rua organitzada per l’Ajuntament sí que provocarà prohibició en diferents trams de la població de l’estacionament de vehicles així com talls de diferents carrers de forma continuada.

 

La rua començarà a les 18.30 h i passarà per la plaça de Catalunya, Passeig del Progrés, Metge Carreras, Rambla Catalunya, Avinguda Francesc Macià, Jacint Verdaguer, Anselm Clavé, Alfons Sala i Plaça Catalunya.

 

Les prohibicions d’estacionament es faran al tot el recorregut i voltants de la plaça de Catalunya.


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional