Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Comença una campanya de recuperació del bosc de ribera a Olesa de Montserrat18/6/2020

El departament de Medi Ambient col·labora amb el grup Capreolus en un projecte per eliminar de la llera del riu Llobregat al seu pas pel municipi la canya, una espècie invasora i que impedeix que prosperi la vegetació i fauna autòctona. La primera acció es durà a terme diumenge 21 de juny i es convoca a les persones interessades a les 10 del matí al davant del Cementiri Vell o a les 10.30h a l'Areny del Molí.L'Ajuntament d'Olesa, a través del departament de Medi Ambient, i el grup Capreolus del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà (CMRO) engeguen aquesta setmana una campanya de recuperació del bosc de ribera autòcton a través de l'erradicació de la canya, espècie que ha envaït el marge del riu Llobregat i que impedeix que prosperi la vegetació autòctona dels boscos de ribera mediterranis i que haurien de permetre recuperar arbustos silvestres, pollancres, salzes, verns, albes, oms, freixes, etc. També s'ha demostrat que és important recuperar el bosc de ribera autòcton per esmorteir els efectes de les pluges intenses i riuades ja que actua en la millora de recàrrega d'aqüífers, com a filtrede contaminats de l'aigua així com de corredor biològic, estabilitzador dels marges del riu i regulador de la temperatura de l'aigua, entre d'altres beneficis. 

 

Capreolus, amb la col·laboració de l'Ajuntament, començarà oficialment la campanya “Fot-li canya a la canya” aquest diumenge 21 de juny amb una sortida al riu on es demana la col·laboració de la ciutadania. Els treballs consistiran en trepitjar canyars a la zona nord de l'Areny del Molí per impedir-ne el seu creixement. Les persones que integren el grup Capreolus explicaran in situ la metodologia que es vol emprar així com la identificació d’espècies de ribera autòctona. La convocatòria es fa a les 10.00h al davant del Cementiri Vell o a les 10.30h a l'Areny del Molí i s'ha previst que l'activitat tindrà una durada d'unes tres hores.

 

Aquesta campanya consistirà en organitzar un conjunt d'accions ubicades a la llera del riu i que es mantindrà de forma permanent per tal d'aconseguir eliminar les canyes. La primera acció sobre el terreny comença ara aprofitant que el temporal Glòria del passat mes de gener va afectar els canyars i la posterior neteja de massa vegetal que va dur a terme l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) al riu Llobregat al seu pas per Olesa de Montserrat. A més a més, tot i que la intenció era haver començat abans aquesta campanya, la crisi sanitària del coronavirus i el confinament establert per l'estat d'alarma ho han impedit. Finalment, el grup Capreolus engega la primera acció sobre el terreny tenint en compte el desconfinament progressiu de la ciutadania.

 

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat hi col·laborarà activament a la campanya donant suport al material que es pugui necessitar mentre estigui activa així com en la difusió dels objectius, activitats i resultats.

 

Com a conseqüència de la crisi sanitària, en la convocatòria d'aquest diumenge 21 de juny caldrà mantenir la distància de seguretat de dos metres entre persones. Com a mesura de seguretat, recordem que cal portar mascareta per si en algun moment no es pogués garantir aquesta distància. La ciutadania que hi vulgui participar en aquesta trobada, cal portar calçat de muntanya o vambes, roba adequada (es recomana pantalons llargs) i aigua per passar el matí.

 


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional