Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Resum del ple extraordinari del mes d'abril, el primer telemàtic de la història d'Olesa1/5/2020

El Ple del'Ajuntament d'Olesa ha aprovat per unanimitat una modificació de crèdit per tal de destinar 300.000 € a Serveis Socials, Habitatge i Promoció Econòmica per afrontar la crisi del coronavirus. També ha aprovar una moció reclamant canvis legislatius per dotar els ajuntaments de més autonomia i recursos econòmics per atendre les necessitats de la ciutadania.El Ple extraordinari del mes d'abril s'ha celebrat aquest dijous 30 d'abril amb la particularitat que ha estat el primer ple telemàtic en la història de la corporació, com a conseqüència de la crisi sanitària del coronavirus COVID-19. La sessió es va poder seguir en directe a través del canal de Youtube de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat i, com és habitual, a través de l’emissora municipal Olesa Ràdio.

 

L'alcalde d'Olesa, Miquel Riera, va ser l'encarregat d'obrir i tancar la sessió amb dues intervencions que feien referència a la pandèmia pel coronavirus al municipi, una situació que, en paraules de l’Alcalde, “cap programa electoral havia previst”, i que, per tant, “caldrà refer-la en conjunt, amb unitat i determinació”. De fet, el Ple es va centrar en establir les primeres accions per fer front a la crisi econòmica derivada de la pandèmia.

 

Per començar, Miquel Riera va demanar fer un minut de silenci en record a totes les persones que havien perdut la vida les darreres setmanes, i va traslladar un missatge de condol a totes les famílies que han perdut un ésser estimat durant la pandèmia i que no han pogut fer l'acompanyament en els darrers moments, la vetlla i el dol en companyia.

 

L'alcalde d'Olesa de Montserrat recordava que el ple de l'abril es celebrava després d'haver suspès la sessió ordinària del mes de març, però que això no havia significat, en cap moment, cap aturada en l'activitat política “que ha estat continuada i molt intensa”, tant de l'Equip de Govern per a la gestió de la crisi sanitària com amb tots els grups de l'oposició. Abans de donar pas als punts de l'ordre del dia, l’Alcalde també va voler fer un agraïment a tot el personal de l'Ajuntament, per l'esforç d'aquestes setmanes; als grups municipals pel seu suport i a totes les persones que durant aquest episodi estan ajudant d'una manera o altra.

 

Suplement de 300.000 euros al pressupost 2020 per ampliar les partides de Serveis Socials, Habitatge i Promoció Econòmica

 

Un punt destacat de l'ordre del dia posava en evidència la voluntat del consistori de treballar per paliar la crisi sanitària, social i econòmica derivada del coronavirus. Concretament, es va aprovar una modificació de crèdit per un import de 300.000€ per complementar les partides ja existents del pressupost de 2020 en les àrees de Serveis Socials, Habitatge i Promoció Econòmica. La regidora d'Hisenda, Lourdes Vallès, va destacar que aquest suplement de diners prové del superàvit de 2019 i que “s'afegeix al pressupost d'enguany, perquè cal ajustar els comptes a la realitat que té el municipi”.

 

El regidor de Benestar Social i Habitatge, Jordi Martínez, va afegir que a aquestes dues àrees s'hi destinarà un total de 100.000€. D’aquests, 50.000€ es sumaran als 171.000€ pressupostats a les partides d'ajuts a l'alimentació i subminstraments bàsics que atorguen els Serveis Socials. Els altres 50.000€ es destinaran al departament d'Habitatge, per a ajuts al lloguer. Martínez va remarcar que, tot i que l'Ajuntament no té competències en aquesta matèria (recauen tant en la Generalitat de Catalunya com en l'Estat espanyol), s'habilitarà aquesta quantitat per donar cobertura als olesans i olesanes que no rebin ajuts de la resta d'administracions. De fet, el regidor va recordar que el 2019, 60 olesans i olesanes van quedar fora dels ajuts anuals que convoca la Generalitat per manca de partida pressupostària “tot i que complien tots els requisits”.

 

Per la seva banda, el regidor de Promoció Econòmica i Turisme, Dídac Solà, va explicar que els 200.000€ restants del suplement de diners al pressupost 2020 es repartiran de la manera següent: 120.000€ per a ajuts als lloguers, hipoteques i subministraments dels comerços olesans, i 80.000€ per desenvolupar campanyes de promoció del comerç local i polítiques de reactivació econòmica del comerç i la indústria. També es destinaran per a una línia de subvencions per a aquells comerços que hagin de fer obres d'adaptació després de la crisi sanitària per adequar-se a les noves normes de seguretat per a la prevenció del coronavirus COVID-19.

 

Abans de passar a les intervencions dels diferents grups, l'Alcalde, Miquel Riera, va puntualitzat que aquests 300.000€ es sumaran als 200.000€ que l'Ajuntament ja ha gastat en diverses mesures prèvies relacionades amb la crisi sanitària. Riera va insistir en el fet que aquest era l'inici per començar a ajudar als olesans i les olesanes i es va comprometre a “treballar totes les mesures conjuntament amb els grups de l'oposició, per tal de poder perfilar les accions concretes que s'activaran gràcies a l'increment d'aquestes partides”.

 

El regidor de Junts per Catalunya (JxCat), Domènec Paloma, i membre de l'Equip de Govern amb el Bloc Olesà (BO), va ratificar el seu vot favorable a destinar aquests 300.000 euros a l'atenció a les persones i fer front a la situació generada per la pandèmia. 

 

El regidor de la CUP Olesa, Marc Guevara, va detallar que la formació anticapitalista havia presentat un Pla de xoc a l'equip de govern per fer front a la situació, amb mesures algunes de les quals havien estat recollides i d’altres que, va dir, “esperem que ho puguin ser més endavant ja que encara queda romanent disponible per la crisi de la COVID-19”. En tot cas, la CUP va votar-hi a favor “a l'espera de poder concretar les mesures d'aquesta injecció de 300.000€”. Guevara va remarcar que les propostes de futur haurien d'anar encaminades a la municipalització de serveis públics per fer una gestió directa i assegurar unes condicions laborals dignes i al fet de crear ocupació.

 

El regidor de Ciutadans, José María Paniello, va manifestar que els ajuts que es plantegen gràcies a la modificació de crèdit “són necessàries pels treballadors, els comerços i autònoms” i que “no posarem traves perquè cal agilitzar i habilitar aquests recursos”. A més, Paniello va dir que Ciutadans “té la mà estesa per paliar les conseqüencies de la COVID-19 a nivell econòmic”.

 

Des d'ERC, la regidora Marola Cantarell va començar la seva intervenció assegurant que “cal fer el màxim esforç per ajudar tots els olesans amb tots els mitjans possibles” i que “les administracions hauran d'invertir més que mai en Promoció Econòmica, Sanitat i Serveis Socials i defugir de la gestió de la crisi que es va fer el 2008 amb retallades als serveis públics”. Cantarell va dir que ERC votaria a favor de la modificació de crèdit però va apuntar que “caldrà ser proactius amb les entitats esportives i culturals” que en molts casos no cobren les quotes a les famílies usuàries i que suporten “totes les despeses”. Cantarell va demanat que l'Equip de Govern es comprometi a treballar totes aquestes partides a les comissions informatives per arribar a grans consensos. El regidor i portaveu, Jordi Parent, també va destacar que ERC havia enviat un paquet de mesures que, en bona part, l'Equip de Govern havia acceptat.

 

La regidora del PSC, Lourdes García, va dir que Olesa s'afronta a “una situació desconeguda on moltes famílies han perdut la feina i han vist minvats o desapareguts els seus ingressos”. García va assenyalar que el seu grup està a favor de l'increment pressupostari de les partides de Promoció Econòmica i d'Habitatge i la de Serveis Socials, i que “segurament caldrà fer altres modificacions de crèdit al llarg de l'any per adequar el pressupost de 2020 que ha quedat desfasat per les circumstàncies”. El portaveu dels socialistes, Fernado Vicente, també va manifestar que algunes de les propostes presentades pel seu grup s'havien acceptat i que, de fet, estaven recollides a la modificació de crèdit, com ara reforçar els Serveis Socials i Promoció Econòmica.

 

La modificació de crèdit per complementar Serveis Socials, Habitatge i Promoció Econòmica amb ajuts per la crisi generada pel coronavirus es va aprovar per unanimitat dels 21 regidors i regidores.

 

L'exercici 2019 es tanca amb un romanent de 2,4 milions d'euros

 

Encara en matèria econòmica, al Ple telemàtic d’aqust dijous es va donar compte de la liquidació del pressupost de l'exercici 2019, que s'ha tancat amb un romanent de 2'4 milions d’euros. Per l’Alcalde, Miquel Riera, “aquesta liquidació evidencia la solidesa econòmica de l'ajuntament”, que ha estat una dinàmica que s'ha repetit en els darrers exercicis, fent possible que amb aquest romanent es facin inversions a carrers i equipaments. Del total de superàvit del 2019, l'estat espanyol permet que el 20% es destini a paliar la crisi del coronavirus. Això vol dir que a Olesa es podrà destinar a aquest objectiu un total de 480.000€. D'aquests, gràcies a l'aprovació de la modificació de crèdit del punt anterior, 300.000€ ja s'han destinat a Serveis Socials, Habitatge i Promoció Econòmica.

 

Moció per demanar canvis legislatius i mesures per fer front a la crisi del coronavirus

 

Un altre dels punts importants del ple va ser l’aprovació d’una moció que demana canvis legislatius i mesures per front a la crisi del coronavirus. Concretament, es reclama la modificació de l'article 135 de la Constitució espanyola i de la Llei d'estabilitat pressupostària i la derogació de la LRSAL, la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Adminstració Local. La moció també sol·licita l'augment dels recursos destinats als ajuntaments provinents de l'estat i un fons especial per afrontar els costos de material sanitari. A més a més, demana una modificació de la Llei d'Hisendes Locals per tenir més autonomia per dissenyar impostos i incorporar noves bonificacions, alhora que insta a que les administracions superiors abonin als ajuntaments els deutes reconeguts i pendents de pagament.

 

La moció es va aprovar amb els vots a favor de JxCat, CUP, ERC, PSC i BO i l'abstenció de Ciutadans. Tots els grups van manifestar l'acord amb el camí d'exigir la recuperació l'autonomia dels ens locals i millorar el finançament. Sobre l'abstenció de Ciutadans, el regidor José María Paniello va explicar que no votaven a favor perquè, malgrat estar d'acord amb tot el text, no ho estaven amb el punt 3r dels acords, ja que el seu grup és favorable “a la modificació d'alguns punts de LRSAL, no de la derogació”. En no poder votar els acords de la moció per separat, s'hi van abstenir.

 

Un altre punt en l'ordre del dia va ser declarar d'especial interès municipal les obres de la façana d'una comunitat de propietaris del carrer Lluís Puigjaner. La proposta es va aprovar per unanimitat i suposa la bonificació del 95% de l’Impost de Construccions i Obres (ICIO).

 

Per acabar el Ple, cada grup municipal va disposar de sis minuts per adreçar unes paraules a la ciutadania. Tots els grups van aprofitar per agrair la tasca desenvolupada pel personal sanitari, assistencial, sectors essencials com l'alimentació, al voluntariat, al personal de l'Ajuntament i a la ciutadania per resoectar les mesures de confinament. Tots els grup van tenir missatges de condol als familiars dels difunts i d’ànim per a les persones que estant patint la malaltia.


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • Telegram_petit.png
  • RSS
  • Youtube-32x32.png
  • linkedin-32x32.png
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
ajuntament@olesademontserrat.cat
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional