El manteniment de les mesures de confinament i distanciament social és important malgrat la relativa estabilització de la corba de contagis. Segons les dades que fa publiques el departament de Salut de la Generalitat a través de la pagina web aquas.gencat.cat, Olesa de Montserrat té confirmats 154 casos de coronavirus
L’Alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha fet una crida a la responsabilitat i prudència de la ciutadania per tal que es mantinguin les mesures de protecció per evitar contagis per coronavirus ara que el Govern espanyol anuncia mesures de flexibilització del confinament, com ara que els menors de 14 anys puguin sortir al carrer a partir de diumenge. L’Alcalde ha destacat que “dependrà de cada família fer aquestes sortides respectant al màxim les distàncies” i ha remarcat que “les mascaretes i guants poden donar una falsa percepció de seguretat”. Per aquesta raó demana a la ciutadania que es respectin les indicacions que es facin quant a la sortida dels menors, que es podran fer sota unes directrius que el Govern espanyol encara no ha publicat oficialment.
El manteniment de les mesures de confinament i distanciament social és important malgrat la relativa estabilització de la corba de contagis. Segons les dades que fa publiques el departament de Salut de la Generalitat a través de la pagina web aquas.gencat.cat, Olesa de Montserrat té confirmats 154 casos de coronavirus. Per a l'alcalde, “aquestes xifres s'han de relativitzar”, ja que els casos confirmats són als únics que els hi han fet proves i als casos sospitosos caldria sumar els asimptomàtics que també tenen el virus i per tant, poden suposar una font de contagi.
Miquel Riera ha explicat que, al marge d'aquestes dades, l’Ajuntament també en rep per part dels centres residencials i de l'Hospital de Martorell, des d’on, ha destacat, “els darrers dies han arribat bones notícies, ja que hi ha poques persones del municipi hospitalitzades i cada dia es produeixen més altes i menys ingressos”. Per tant, tot i que les dades mostren una estabilització de la pandèmia, els experts adverteixen de la possibilitat de rebrots i repunts de casos de COVID-19. Per aquesta raó l’alcalde insisteix en la necessitat de mantenir la distància social i reduir al mínim, tot i que es pugui, els contactes entre persones.
Quant a persones difuntes al municipi a causa del coronavirus, segons les dades facilitades per l’empresa concessionària dels serveis funeraris, des del 14 de març han estat 65 les morts a Olesa, el triple que durant el mateix període de l’any passat, si bé el nombre de difunts ha disminuït en els darrers dies.
Situació a les residències
Segons dades facilitades per les direccions de les residències a l’Ajuntament d’Olesa, a finals de la setmana passada es van començar a fer els test PCR a les residències geriàtriques del municipi, primer a la residència Santa Oliva, la més afectada de casos de Covid-19, i després a la residència Nostra Senyora de Montserrat. Aquesta setmana també s’han fet unes poques proves a la residència Sant Agustí.
De totes aquestes proves, destaquen els resultats de la residència Nostra Senyora de Montserrat, on tots els tests a interns han resultat negatius. Per tant, des de l’inici de l’epidèmia no s’ha donat cap cas en aquesta residència.
De la residència Santa Oliva continuen dos interns hospitalitzats, i des de l’inici de la pandèmia ja han estat 17 els interns que han mort a causa de la Covid-19. A banda, han mort dins la residència 9 interns més sense que en cap cas s’hagi provat que hagi estat a causa del coronavirus. A més, i després de les proves PCR realitzades al centre, hi ha 18 interns que han donat positiu per Covid-19, molts d’ells asimptomàtics. Tots estan aïllats. Quant al personal, mica en mica es van incorporant persones que estaven de baixa mèdica, fet que ha possibilitat estabilitzar també la situació de la plantilla.
A la residència Sant Agustí, des de l’inici de la pandèmia han mort 4 interns que havien estat ingressats a causa de la Covid-19, i tres més dins la residència, per altres patologies. Quant a proves PCR, només se n’han pogut fer a tres interns, dels quals l’Ajuntament ara per ara desconeix el resultat.
En aquest sentit, l’Alcalde ha manifestat la sorpresa de l’Ajuntament pel fet que no s’hagin pogut fer proves alhora a interns i plantilles de les residències. L’Ajuntament va demanar explicacions al Departament de Salut, que ja justificat que, davant la manca de proves per a tots els centres residencials catalans, s'han prioritzat primer les proves als interns. Els PCR a les persones residents es fan al mateix centre gràcies a personal sanitari de l'ICS, l'Institut Català de la Salut.
Pel que fa al personal, el departament de Salut els anirà citant per fer-se les proves en els propers dies, seguint el mateix sistema que s'ha organitzat per al personal sanitari. Per Miquel Riera, si bé es pot entendre la priorització dels interns davant la limitació del nombre de tests PCR, “el més òptim per a la gestió de les residències geriàtriques era tenir una fotografia fixa i conjunta de la situació”.