Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Es permet l’accés a les vinyes per al manteniment d’explotacions familiars per a autoconsum22/4/2020

Des de la regidoria de Medi Ambient s'han consultat al respecte després de l'aixecament de la restricció als horts per poder donar resposta a l'agricultura local.A l’igual que el Departament d’Interior de la Generalitat permet anar als horts a on es cullen productes necessaris per a la subsistència i l’autoconsum durant l’estat d’alarma pel coronavirus, també es permet aquesta activitat a les vinyes. Així ho ha confirmat personalment la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Eva Creus, amb els Serveis Territorials del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de donar resposta a totes les consultes que han arribat al seu departament per part de pagesos locals sobre  si l'activitat a les “vinyes” (concretament camps d'oliveres) és equiparable al permís per poder anar als horts.

 

En aquest sentit, Eva Creus ha detallat que la Fundació Agrícola Olesana havia traslladat a l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat la necessitat de fer tractament fitosanitaris a les oliveres com a conseqüència de les darreres pluges, així com fer la crema de restes vegetals. Des de la mateixa Fundació es remarcava que, en cas que no es poguessin fer aquestes actuacions, hi hauria risc de pèrdua de la collita.

 

Els Serveis Territorials del departament d'Agricultura ha aclarit que l'activitat agrícola ha estat permesa en tot moment per a les explotacions professionals, incloent els tractaments fitosanitaris i les cremes de restes vegetals, també en el cas de les explotacions de camps de fruiters. De la mateixa manera, aclareix que les vinyes olesanes poden efectuar tots els treballs necessaris per al seu manteniment. En el cas de la crema de restes, com és habitual, cal demanar autorització prèvia al departament d'Agricultura (aquesta s'ha de sol·licitar telemàticament a l'Ajuntament).

 

Des de Protecció Civil s'estableix que els desplaçaments als horts i a les vinyes s'han de fer de forma individual i es recomana portar el certificat autoresponsable del desplaçament. En el cas d'Olesa de Montserrat, des del departament de Medi Ambient es demana que es comuniquin les dades i la ubicació dels horts i les vinyes per tal de poder tenir un registre d'aquesta activitat al municipi. Cal enviar un correu a mediambient@olesademontserrat.cat o a l'Oficina d'Atenció Ciutadana al telèfon 93 778 00 50 amb les dades habituals d'aquesta sol·licitud (nom, telèfon mòbil, ubicació de la parcel·la agrícola).


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • Telegram_petit.png
  • RSS
  • Youtube-32x32.png
  • linkedin-32x32.png
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
ajuntament@olesademontserrat.cat
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional