Mascareta sanitària
Paquets amb les mascaretes que es dispensaran a les farmàcies a partir del dilluns 20 d'abril
Cada farmàcia disposarà dilluns de 450 mascaretes per repartir entre la població d'Olesa. L'Ajuntament fa una crida a les persones que ja tenen mascaretes que no es desplacin a les farmàcies dilluns per facilitar que les recollin la ciutadania que ha de sortir obligatòriament de casa. La Policia Local ha preparat un dispositiu per evitar aglomeracions a les farmàcies, que hi vagi la gent amb prioritat i que es garanteixin les distàncies de seguretat.
Les farmàcies d'Olesa de Montserrat han rebut de la Generalitat de Catalunya un total de 3.150 mascaretes, 450 per cada oficina de farmàcia del municipi. Aquestes mascaretes són les que ha anunciat la Generalitat que es lliuraran, a partir de dilluns 20 d'abril, a la ciutadania de forma gratuïta presentant la targeta d'identificació sanitària. La campanya, Mascareta Salut, repartirà arreu de Catalunya un total de 14 milions de mascaretes sanitàries de teixit de tres capes i s'aniran distribuïnt a les farmàcies al llarg de les properes setmanes.
La distribució es prioritzarà seguint les instruccions que la Generalitat ha detallat a la Resolució SLT/877/2020, de 17 d'abril, sobre la campanya de salut pública Mascareta Salut als col·lectius següents:
Segons ha establert la Generalitat, inicialment s'estableix per a cada persona una única dispensació cada set dies, tot i que aquesta periodicitat es podria anar ampliant en funció de la disponibilitat d'estoc. El nombre màxim de mascaretes que es podran dispensar inicialment serà d'una mascareta per persona i péríode (7 dies), que s'aniria ampliant en funció de la disponibilitat, amb un topall màxim inicial de dues mascaretes per dispensació, fins haver distribuït el total de 14 milions de mascaretes de què disposa la campanya.
La primera mascareta dispensada a la ciutadania a través de la presentació de la Targeta Sanitària o un codi del Sistema Nacional de Salut (ja siguin de Catalunya o d'altres comunitats autònomes, mutualistes públics o privats) serà gratuïta a càrrec del Servei Català de la Salut. Un cop dispensada la primera mascareta, la ciutadania podrà accedir a successives dispensacions de mascaretes a preu de cost, pagant 0,76 euros per mascareta. La Generalitat anirà proveïnt a les farmàcies al llarg de les properes setmanes amb més mascaretes sanitàries per lliurar a tota la ciutadania.
Des del departament de Salut Pública de l'Ajuntament es farà el seguiment amb les farmàcies del municipi per poder informar a la ciutadania sobre la situació de l'estoc pel que fa a aquestes mascaretes.
Crida a la ciutadania des de l'Ajuntament
L’Ajuntament d'Olesa de Montserrat ja ha proveït mascaretes als col·lectius vulnerables, els majors de 75 anys i des d'aquest cap de setmana també s'estant repartint mascaretes a les persones majors de 65 anys empadronades al municipi. També s'ha proveït als serveis essencials, personal sanitari i assistencial, voluntariat, farmàcies i comerços.
Per aquesta raó es fa una crida a la ciutadania que ja disposa de mascaretes a que no vagin a les farmàcies a buscar les que distribueix la Generalitat el mateix dilluns 20 d'abril, amb l'objectiu que les puguin recollir sense fer llargues cues les persones que no tenen més remei que sortir al carrer. Per evitar aglomeracions i garantir que la distribució es fa atenent a les prioritats, personal voluntari i agents de la Policia Local d’Olesa vetllaran perquè les persones que acudeixin a les farmàcies siguin les dels col·lectius que tenen prioritat i que ho facin en ordre i mantenint la corresponent distància de seguretat.
Les mascaretes que reparteix l’Ajuntament són reutilitzables (després de cada ús s'han de rentar a mà amb aigua i sabó i bullint-les durant cinc minuts per tal d'esterilitzar-les).
Ús de les mascaretes
Les mascaretes són una mesura de protecció addicional que no substitueixen les mesures de prevenció de mantenir la distància de seguretat i el rentat de mans freqüent. A més, es recomana només el seu ús per anar a comprar, si ens desplacem en transport públic, a la feina si així ho determina l'empresa perquè hi ha risc d'exposició. També s'ha de portar a casa si s'està en situació d'aïllament per diagnòstic de la COVID (o sospita de diagnòstic) i quan s'ha de cuidar i atendre una persona malalta o que es sospita que pugui tenir la malaltia.
Per tant, la millor mesura de prevenció del coronavirus és el distanciament social, evitar sortir al carrer (només quan sigui imprescindible) i respectar el confinament decretat per l'estat d'alarma.