Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

L’Ajuntament d’Olesa estudia accions a curt i mitjà termini per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus9/4/2020

L’Ajuntament ja va anunciar un primer paquet de mesures econòmiques que suposen un impacte a les arques municipals d’uns 200.000 €. Ara s’està fent una avaluació pressupostària per analitzar quines partides del pressupost s’han de suplementar per fer accions encaminades a cobrir necessitats dels col•lectius vulnerables i reactivar l’economia local. Mentre, mantenir el confinament i evitar la relaxació del mateix és el principal repte per a la ciutadania.L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha anunciat que totes les regidories estan revisant el seu pressupost, quant a previsió d’ingressos i despeses, tenint en compte els efectes de la crisi sanitària del coronavirus. El principal objectiu és dotar econòmicament aquelles mesures destinades a donar suport als col·lectius més vulnerables en les àrees de Serveis Socials, així com a impulsar mesures des de Promoció Econòmica i Comerç per afavorir la reactivació econòmica del municipi. Seran unes polítiques socials i econòmiques que hauran de tenir continuïtat i condicionaran el pressupost per al 2021.

 

L’Alcalde ha volgut recordar que el primer paquet de mesures econòmiques que l’Ajuntament va anunciar fa uns dies suposen un impacte a les arques municipals d’uns 200.000 €, si bé ha remarcat que el d’Olesa “és un ajuntament sanejat i amb un estalvi important” -2,4 milions euros de romanent al tancament de l’exercici 2019- “i això ens permetrà fer diferents accions”. Per exemple, una de les accions que vol fer l’Ajuntament, que ja paga puntualment a proveïdors, és avançar al màxim els terminis de pagament, i fer el mateix amb les subvencions a entitats. També s’està perfilant un nou paquet de mesures econòmiques adreçades a la reactivació de les activitats que més han patit aquesta aturada.

 

Segons Miquel Riera, “ara és una incògnita saber quines seran les conseqüències reals del que està passant, i per això també caldrà veure quines mesures prenen els governs per  a la reactivació de l’economia. La idea és cobrir algunes coses que administracions superiors no cobreixin”.

 

L’Alcalde d’Olesa també ha volgut destacar el suport i col·laboració rebut per part de tots els grups municipals del consistori olesà, amb els portaveus dels quals ha mantingut reunions setmanals “i que ens han fet aportacions sobre possibles mesures a tirar endavant, sobretot de caire econòmic per atendre les necessitats dels col·lectius més vulnerables”.

 

Situació a les residències

Després d’uns primers dies amb un alt índex de contagis a les residències, la informació que aquestes traslladen a l’Ajuntament d’Olesa fa indicar que la situació està relativament estable.

 

De la residència Santa Oliva, i segons dades de la direcció del centre, resten dues persones ingressats a l’Hospital de Martorell. Fins ara malauradament han perdut la vida 16 de les persones que estaven ingressades, i dins la residència s’han produït 8 morts més, si bé en cap d’aquestes morts s’ha pogut provar que sigui a causa del coronavirus.

 

De la resta d’interns de la residència, 79 en total, tres han donat positiu en la prova del Covid-19, i tres més presenten símptomes, tot i que no se’ls ha pogut realitzar la prova. Amb tots s’ha seguit el mateix protocol de confinament decretat des del primer dia per a tots els casos sospitosos.

 

Fins ara, la Unitat Militar d’Emergències (UME) ha anat ja tres cops a la residència a fer tasques de desinfecció.

 

De la residència Sant Agustí, i segons dades de la direcció del centre, no hi ha canvis respecte la setmana passada. Cal recordar que els 4 interns que van ser ingressats a l’Hospital de Martorell malauradament han perdut la vida a causa del coronavirus, i dins la residència han mort tres interns més per altres patologies. A més, hi ha un intern que presenta símptomes compatibles amb la Covid-19 però no se li ha pogut fer la prova PCR.

 

D’altra banda, una de les preocupacions de l’Ajuntament d’Olesa també se centra ara en la llar residència Rosa Segura, que depèn de l’Associació Prodiscapacitats Santa Oliva, ja que el seu director s’ha hagut d'aïllar en donar positiu per coronavirus. Davant la situació, l’Ajuntament va demanar al Departament de Salut de la Generalitat que es practiquessin proves PCR als interns i els seus monitors, i s’està a l’espera del resultat per prendre un decisió.

 

Davant l’anunci de la Generalitat del traspàs de la gestió única de totes les residències al Departament de Salut, l’Alcalde d’Olesa ha manifestat que això era “quelcom inevitable”, i ha recordat que els principals problemes de les situacions que s’han produït a les residències són la manca de material de protecció, la manca de personal i la dificultat de trobar-ne de nou.

 

Per Miquel Riera, que el Departament de Salut assumeixi la gestió única de totes les residències de persones grans de Catalunya “constata el que ja vam dir setmanes enrere des d’Olesa, que era la necessitat de reorganització a les residències per trobar, des de l’àmbit de Salut, una solució per a que la gent gran estigui el més ben cuidada possible”.

 

Casos de contagis per coronavirus a Olesa

Pel que fa al nombre de casos positius per coronavirus al municipi, el mapa interactiu que es pot consultar a aquas.gencat.cat eleva fins a 104 els casos registrats a Olesa de Montserrat. Aquesta xifra no reflexa el nombre real de contagis, ja que només es fan proves a les persones que s’hospitalitzen, així com a interns de les residències amb símptomes.

 

Quant a les defuncions produïdes fora de les residències, l’Ajuntament continua sense rebre dades fiables. Malgrat això, hi ha una dada que pot mostrar l’impacte del coronavirus a Olesa. I és que, segons la informació facilitada per l’empresa concessionària dels serveis funeraris, des del passat 14 de març han gestionat 32 defuncions del municipi, quan en el mateix període de l’any passat en van gestionar dotze. Per aquesta raó, segons ha remarcat l’Alcalde, Miquel Riera, “mantenir el confinament i evitar la relaxació del mateix és el principal repte per a la ciutadania”.

 

Davant la manca d’accés a xifres fiables, recordem que l’Alcalde va adreçat una carta de queixa a la consellera de Salut, Alba Vergés, reclamant, per part de la Generalitat, dades unificades, centralitzades i facilitades amb transparència i claredat.


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • Telegram_petit.png
  • RSS
  • Youtube-32x32.png
  • linkedin-32x32.png
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
ajuntament@olesademontserrat.cat
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional