Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Èxit de les sortides guiades organitzades per l’Ajuntament d’Olesa al llarg del 201910/1/2020

Les activitats coordinades pel departament de Medi Ambient i organitzades també pels de Benestar Social i Salut Pública van tenir prop de 4.800 participants al llarg del 2019.Aquesta és una xifra que anima els departaments de Medi Ambient, Benestar Social i Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa a continuar amb els diferents programes impulsats, que inclouen sortides cada dimarts i dijous, sortides de cap de setmana i excursions inclusives amb la cadira Joelëtte.

 

El programa amb més participació ha estat el de sortides guiades els caps de setmana, coordinades des del departament de Medi Ambient. En total, gairebé 3.000 persones van assistir a la quarantena de sortides guiades proposades l’any passat, una xifra que quadruplica les participacions de 2018.

 

Durant el 2019 el departament de Medi Ambient va organitzar un total de 40 propostes de cap de setmana, entre caminades, tallers i altres activitats relacionades amb campanyes de conscienciació mediambiental. En total les propostes van comptar amb 2.977 participants, amb una mitjana de 75 persones per sortida. Joan Soler, guia de natura de l’Ajuntament d’Olesa i coordinador de les sortides, ha destacat que aquest augment de la participació “és fruit d’una aposta cap a l’organització de campanyes de sensibilització des del departament de Medi Ambient, i del conjunt de propostes que s’han organitzat per donar a conèixer el patrimoni natural i cultural del municipi”.

 

Joan Soler ha destacat que durant el 2019 “s’ha treballat per millorar l’estratègia de difusió de totes les activitats per arribar a més gent” i també que s’han organitzat activitats “destinades a nous públics, com per exemple la participació de les escoles d’Olesa a campanyes puntuals de conscienciació”, com ara el Clean’s up Europe! Una de les cites més concorregudes ha estat la Setmana de la Mobilitat Sostenible, al mes de setembre, que va incloure diverses activitats. 

 

Les sortides guiades de cap de setmana van començar el 2015 amb un total de 39 sortides i una participació de 1.076 persones. El 2016 hi va haver 23 sortides i 922 persones participants. El 2017 es van organitzar 42 activitats i l’assistència va arribar a 1.233 persones. El 2018, l’assistència es va reduir fins les 721 persones, en un total de 38 sortides, però el 2019 s’ha multiplicat per quatre arribant a 2.977 assistències en un total de 40 activitats. Totes les activitats són gratuïtes però es demana inscripció al correu electrònic rutes@olesademontserrat.cat o trucar a l'Ajuntament al 93 778 00 50 indicant nom, telèfon i DNI.

 

La propera activitat serà el diumenge, 19 de gener, amb una sortida per descobrir el patrimoni preindustrial de l'entorn natural d'Olesa. La sortida pretén dona a conèixer els forns de calç de la Roureda i l'antiga explotació de guix del Puig Cendrós, alhora que fer l'ascens fins a  les agulles del Petintó superiors. 

 

Dues sortides setmanals amb Fem Salut i Natura, Olesa!

Les caminades incloses en el programa Fem Salut i Natura, Olesa!, que s’organitza des dels Departaments de Medi Ambient i Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, van tenir, al llarg del 2019, més de 1.800 participacions, una xifra força superior a la del 2018, que va ser de 1582. En total, 170 persones hi ha participat, per damunt del centenar que ho va fer el 2018.

 

El projecte, que va néixer sota el nom de “Fem Salut, Olesa!”, té com a objectius promoure l’activitat física en l’entorn urbà i natural del municipi, així com transformar l’espai públic per fer-lo més saludable i accessible i valorar l’efecte en salut de les persones que practiquen activitat física regular. També pretén promoure els hàbits saludables en les diferents etapes del cicle vital, en l’entorn escolar i comunitari.

 

El projecte inclou dues activitats fixes setmanals: les caminades que es fan dimarts i dijous, i sessions de chi-kung. D’altra banda, també es fan tallers i xerrades sobre salut i envelliment saludable, així com tallers escolars sobre esmorzar i alimentació saludable en les llars d’infants, el centre d’atenció primària i les escoles i activitats esportives en l’entorn escolar i comunitari, amb èmfasi en la promoció de l’alimentació saludable. 

 

“Fem Salut, Olesa!” també inclou el projecte “Voltem Olesa” per al desenvolupament de rutes saludables i reconeixement de necessitats i actius en salut, amb enfocament d’equitat en tots els barris del municipi. Per a desenvolupar les diverses intervencions del programa es coordinen de manera estable diferents departaments de l’Ajuntament d’Olesa amb diverses entitats municipals i el CAP. Precisament, la Generalitat de Catalunya va atorgar a finals del 2018 el premi PAAS a l’àmbit comunitari al projecte “Fem Salut, Olesa!.

 

Una de les activitats més destacades del programa són les sortides setmanals, que segueixen el calendari del curs escolar, des de mitjans de setembre fins a finals de juny. El coordinador de les sortides, Joan Soler, ha valorat molt positivament l’assistència a aquestes sortides, una setantena en total, i en les quals hi ha participat durant el 2019 (quan el projecte s’ha rebatejat com a “Fem Salut i natura, Olesa” un total de 1.809 persones, amb una mitjana d’uns 29 participants per sortida. De les dades de 2019 Joan Soler també ha destacat que un 61% de participants eren dones.

 

Els recorreguts de les sortides dels dimarts i els dijous del programa Fem Salut, Olesa! s’han anat adaptant a diferents necessitats pel que fa a distància, nivell de dificultat i fins i tot l’època de l’any.  Després de les vacances de Nadal, el programa de sortides es va reprendre aquest dijous amb una caminada pel camí del Cementiri. La previsió és que al llarg del 2020 es tornin a fer una setantena de sortides, i que es torni a incrementar la participació.

 

Les sortides programades per a les dues properes setmanes seran variades. El dimarts 14 de gener el destí serà la masia de Can matetes i l’ermita de Sant Jaume; i el dijous, 16 de gener, la font del Frare Pau. Els dies 21 i 23 de gener les caminades seran al Coll de les Espases i la volta a can Llimona. Les sortides del mes de gener finalitzaran els dies 28 i 30 amb una sortida a la Masia de Puigventós i a la zona del riu i la palanca de can Sedó.

 

Per participar a les sortides del Fem Salut, Olesa! no cal inscripció prèvia. Només anar els dimarts i els dijous al punt de trobada, la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, a les 9.15 h.

 

Sortides inclusives amb la cadira Joëlette

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat va adquirir la cadira Joëlette a finals de 2015 i des del primer trimestre de 2016 que s’organitzen sortides periòdiques i inclusives per a persones amb mobilitat reduïda.  La Joëlette és una cadira d’una roda tot terreny que fa possible que persones amb mobilitat reduïda facin senderisme i altres activitats al medi natural. Amb dos acompanyants, permet fer excursions amb comoditat en llocs poc practicables amb cadira de rodes normal. Per fer possible aquestes sortides, l’ajuntament compta amb una borsa d’una trentena de voluntaris, i actualment el nombre d’usuaris i usuàries de la Joëlette són 8.

 

Al llarg del 2019 es van fer 8 activitats amb la cadira, entre les quals, la segona Festa Inclusiva Joëlette. També es va participar a la milla solidària de la Cursa del Foc i es va col·laborar a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, fent una ruta per la nova illa de vianants del Nucli Antic. Les sortides es fan cada 3r dissabte de mes (no festiu).

 

Tothom pot ser voluntari o voluntària o persona usuària de la cadira. Només cal adreçar-se als departaments de Medi Ambient i Benestar Social de l’Ajuntament d’Olesa. Les escoles també poden sol·licitar a l’Ajuntament la cadira per a alguna activitat.

 

Totes les persones interessades en rebre informació sobre les activitats del programa "Fem Salut i Natura, Olesa", i els altres esdeveniments al medi natural organitzats per l’Ajuntament d’Olesa han d’enviar un correu a rutes@olesademontserrat.cat.


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional