Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

L'Ajuntament d'Olesa aprova el pressupost municipal per al 2020, que ascendeix a 22 milions d'euros29/11/2019

El pressupost ascendeix a una mica més de 22 milions d’euros (exactament 22.027.667 €), dels quals 1.066.000 euros es destinaran a inversions. Hi ha un fort increment en la partida destinada a Serveis Socials.El Ple de l’Ajuntament d’Olesa ha aprovat el pressupost municipal per al 2020, que ascendeix a una mica més de 22 milions d’euros (exactament 22.027.667 €), dels quals 1.066.000 euros es destinaran a inversions. Des de l’equip de govern del Bloc Olesà s’ha destacat que, novament, es tracta d’un pressupost que aposta pel servei a les persones, amb incís en la partida destinada a Serveis Socials. Aquesta àrea incrementa en gairebé mig milió d’euros la seva dotació (amb un pressupost total de prop d’1,5 milions d’euros), increment que es destina, sobretot, a l’ampliació del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD).  També es torna a incidir en la millora de la via pública i la mobilitat. El pressupost s’ha aprovat amb el vot favorable de l’Equip de Govern del Bloc Olesà i Junts per Catalunya, el vot contrari de Ciutadans, i l’abstenció de la resta de grups de l’oposició (PSC, ERC i la CUP).

 

La regidora d’Hisenda, Lourdes Vallès, va ser aquest dijous, durant el Ple ordinari de novembre, l’encarregada de destacar els trets generals del pressupost municipal per al 2020, un pressupost que va definir com a “realista i equilibrat”, que s’ha fet “de manera realista i continguda, atenent les necessitats del poble, i amb l’objectiu d’atendre sobretot les necessitats de les persones més vulnerables i la via pública”.

 

El pressupost és més elevat que el del 2019 (té un increment de 884.188 €), gràcies al fet que per al 2020 l’Ajuntament també preveu incrementar els ingressos. La regidora va detallar que, pel que fa a ingressos, l’augment prové principalment dels increments de les ordenances fiscals aprovades el mes passat, així com una major participació en els tributs de l’Estat i de les subvencions que provenen de generalitat i Diputació.

 

Quant a despeses, Lourdes Vallès va destacar, entre d’altres, l’increment  en el capítol destinat a Personal. En aquest sentit, l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, va explicar que arran l’acord entre el govern  central i els sindicats, calia preveu un increment de sous del personal municipal d’un 3,3%, que s’ha de fer efectiu un cop s’aprovin els pressupostos generals de l’Estat. En total, la partida de Personal s’incrementa en una mica més de 400.000 € (ascendirà a un total de 8.727.296 €).

 

Els diferents membres de l’Equip de govern del Bloc Olesà van anar desgranant alguns aspectes destacats del pressupost per al 2020. La regidoria que més es reforça és la de Benestar Social, amb una partida total ascendeix a prop d’1,5 milions d’euros. Segons va detallar el regidor de Benestar Social, Jordi Martínez, una gran part de l’augment de la partida es destinaran al Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), que incrementarà les hores contractades de 10.000 a 34.000, amb una inversió total de més de 800.000 €. Jordi Martínez, que va recordar que l’atenció domiciliària s’estableix en base als graus de dependència que atorga la Generalitat, va remarcar que aquest esforç econòmic es fa perquè “no volem que ningú es quedi fora ni que hi hagi llistes d’espera” en unes situacions en les quals “una persona no pot esperar”.

 

A banda del SAD, els diners de la partida de Serveis Socials estan destinats a ajuts d’urgència (habitatge, ajudes tècniques i de tractament, necessitats bàsiques, subministraments, atenció a la infància i ajuts al transport) amb un total de més de 220.000 euros; altres serveis externalitzats (Centre obert, teleassistència, el servei de mediació, educadors/es familiars, casa d’acollida per a dones víctimes de violència masclista i de supervisió professional); subvencions a entitats que complementen aquests serveis assistencials (Voluntariat Vicencià, Càritas, Creu Roja o Associació Prodiscapacitats Santa Oliva) amb un total de 80.000 euros; i convenis supramunicipals que fan possible accedir a serveis com el del Taller Ocupacional de Can Comelles (al qual es destinen 45.000 €), el pla supramunicipal sobre drogues i comportaments de risc Cabalbaix (15.000 €), l’assessorament a gent gran o l’EAIA.

 

Jordi Martínez també va detallar que altres dels augments que s’apliquen al pressupost per al 2020 precisament afecten dues den les seves regidories, Mobilitat i Seguretat Ciutadana. Quant a Mobilitat, amb una dotació total de 235.000 euros, s’incrementa la partida destinada al bus urbà amb l’objectiu d’oferir un millor servei que incrementi el nombre d’usuaris i sigui vist com una molt bona alternativa al vehicle privat. I en Seguretat Ciutadana, una de les partides més elevades està destinada a la total renovació del vestuari i l’equipació de la Policia Local. Finalment, i pel que fa a Habitatge, Martínez va destacar una petita partida “per incentivar el lloguer de pisos buits”.

 

Quant a la resta de regidories, en la majoria de casos hi ha petites variacions fruït dels normals ajustaments del pressupost. Xavier Rota, regidor de Cultura i Joventut, va destacar l’increment de la partida destinada a subvencions i convenis amb entitats, que en total ascendeix a 101.000 € i demostra “la força del teixit associatiu local”.  De les seves àrees, i entre altres, la regidoria Ada Agut va destacar els diners destinats a contractes de protecció de la salut pública i de promoció de la salut, i va anunciar la creació d’espais d’alletament per a nadons en diferents espais públics. A més, va anunciar l’increment de 30 a 60 hores en l’atenció psicològica que ofereix el Centre de Recursos per a dones de La Teixidora.

 

Jordi López, regidor de Festes, Mitjans de Comunicació i TIC, va explicar que és en aquesta darrera àrea en la que es preveu un increment respecte el pressupost 2019, per continuar donant resposta a les necessitats informàtiques que suposa la posada en marxa de l’administració electrònica. En Promoció Econòmica, el regidor Dídac Solà va destacar que sobretot es vol reforçar l’àrea industrial, amb l’objectiu de fer accions per atraure la instal·lació a Olesa de noves indústries abans de la futura obertura de l’autovia B-40. Finalment, la Regidoria Eva Creus va destacar que, com cada any, més d’un 85% de les partides de Medi Ambient es destinen a contractes. En via pública, va detallar, s’incrementa la partida destinada a neteja d’edificis municipals (ja que hi ha nous equipaments a incloure).

 

Per la seva banda, l’alcalde, Miquel Riera, va destacar que la partida destinada a Direcció i Alcaldia pateix una rebaixa de prop de 39.000€.

 

En l’apartat d’Inversions, el pressupost municipal per al 2020 contempla una partida d’1.066.000 €. D’aquests diners, va explicar l’Alcalde, uns 500.000 € es destinaran a petites inversions per atendre demandes dels departaments relacionades amb manteniment, reposicions, mobiliari o informàtica. Quant a inversions més destacades, es destinaran 90.000 € per a l’edifici municipal de Cal Puigjaner, amb l’objectiu de poder obrir la planta baixa  de l’equipament. Per a la millora d’equipaments esportius es destinaran 190.000 € (renovació dels vestidors del camp de futbol i del camp d'atletisme, entre d’altres), i 150.000 € per a la renovació de parcs infantils.

 

Altres inversions són l’inici del buidatge del cementiri vell (100.000€), l’enderroc de l’edifici vell de la Policia Local (80.000€), la renovació de senyalització viària, i els 200.000€ per als pressupostos participatius, per a projectes que, per tant, decidirà la ciutadania. L’alcalde també va avançar que hi ha una partida de 100.000 € previstos a la partida d'inversions d’aquest 2019 que passaran al 2020 adreçats a asfaltat de carrers.

 

Després de la ponència del pressupost 2020 per part de l’equip de govern, la resta de grups municipals van demanar diferents aclariments al Bloc Olesà i van avançar la seva percepció sobre el pressupost plantejat per l’Equip de govern i quin seria el sentit del seu vot.

 

El regidor de Junts per Catalunya, Domènec Paloma, va mostrar-se d’acord amb les línies generals del pressupost 2020, sobretot el reforç en Serveis Socials o la inversió a Cal Puigjaner. Paloma va apuntar que trobava a faltar més impuls en la millora dels polígons industrials i altres inversions, tot i que va “som conscients que no es pot fer tot”, i va anunciar el seu vot favorable a la proposta.

 

Des de la CUP, el regidor, Marc Guevara, va lamentar que Olesa de Montserrat “no sigui capaç de generar més recursos econòmics propis”, i va recordar que, si s’ha pogut ampliar el pressupost és en part perquè la seva formació va vo0tar a favor de les noves ordenances fiscals. Sobre les partides de despesa, Guevara va retreure a l’Equip de govern que no apliqui una política de contractació de béns i serveis diferent que, més que el preu, tingui en compte clàusules socials que afavoreixin a altres tipus d’empreses que no siguin les multinacionals.

 

Des de Ciutadans, el regidor José María Paniello va dir que el pressupost de 2020 és “continuista” respecte anys anteriors i que no s’adequa a allò que Ciutadans deia al seu programa electoral. Per exemple, va criticar la partida destinada al conveni amb l’ADF “quan després hem de cridar que vinguin els bombers”, o les destinades a entitats “partidistes” com l’Associació de Municipis per la Independència o la del Consorci per la Normalització Lingüística. També va criticar la partida destinada a Festes, que creu es podrien fer amb “més rigor”. De fet, va dir que el pressupost per al 2020 s’hauria de poder rebaixar un mínim d’un 2% a tots els departaments per poder atorgar més ajuts socials.

 

Des d’ERC, la regidora, Marola Cantarell, va demanar “que es plantin més arbres i flors per millorar la jardineria del municipi” i es va mostrar a favor de les inversions en equipaments esportius o Cal Puigjaner. El seu company de partit, Jordi parent, va demanar "trobar manera d'incrementar els ingressos per poder incrementar les inversions".

 

Des del PSC, hi van intervenir tots els regidors i regidores del grup municipal que van fer preguntes sobre diferents partides concretes. En termes generals, el regidor Carlos Fernández va demanar “més transparència” a l’hora de presentar els pressupostos, un nou model de participació ciutadana, pressupostos més valents i començar a treballar en diversos plans d’acció municipal en diferents àrees.

 

Des de l’Equip de govern del Bloc Olesà es van respondre les diferents qüestions plantejades per l’equip de govern. El portaveu, Jordi Martínez, va destacar que és cert que és “un pressupost continuista i també prudent”, i va reividicar la manera com “el Bloc Olesà fa els pressupostos”. L’alcalde també va agrair les posicions anunciades pels diferents grups, que permetien tirar endavant el pressupost 2020, amb els 9 vots favorables del Bloc Olesà i  Junts per Catalunya i les 9 abstencions de PSC, ERC i la CUP. Els tres regidors de Ciutadans van votar-hi en contra.


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional