Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Miquel Riera és elegit nou alcalde d'Olesa de Montserrat15/6/2019

Avui s'ha celebrat el Ple de constitució del nou Ajuntament, en el qual Miquel Riera ha estat escollit nou alcalde amb els vuit vots del Bloc Olesà. el candidat de Ciutadans, Josep Maria Paniello, ha obtingut els tres vots de la seva formació. La resta ha votat en blanc.Olesa de Montserrat té nou alcalde. Miquel Riera ha promès avui el càrrec com a nou alcalde d’Olesa de Montserrat per als propers quatre anys, davant un Auditori de la Casa de Cultura ple de gom a gom. Riera ha anunciat emocionat que acceptava el càrrec “amb honor, responsabilitat i molta humilitat” i que es compromet a treballar “per fer-me digne dels qui m’han precedit, especialment de qui em deixa el relleu, Pilar Puimedon, a qui vull agrair l’afecte, la confiança i la feina feta”. Miquel Riera, tot fent un agraïment i reconeixement “per a tota una generació, la dels nostres pares”, ha reivindicat la participació activa de la ciutadania per fer que Olesa avanci, i ha assegurat que “jo dedicaré els propers quatre anys improrrogables a treballar per a que Olesa avanci amb aquest esperit. Al llarg del seu discurs, el nou alcalde també ha apostat pel diàleg i el consens amb la resta de forces, que també, majoritàriament, ho han demanat en els seus discursos.

 

Abans de l’elecció del nou alcalde, però, el Ple celebrat aquest migdia s’ha iniciat amb la corresponent constitució de la Mesa d’edat, integrada pel regidor electe de més edat, Jordi López, del Bloc Olesà; i el de menys edat, Marc Serradó, de la CUP. Tot seguit, la resta de regidors i regidores de les sis formacions que han obtingut representació en les darreres eleccions municipals han estat cridats per la Secretària municipal per tal que juressin o prometessin el càrrec. En aquest sentit, els únics regidors que han jurat el càrrec, amb la Constitució a la mà, han estat els tres integrants de Ciutadans. La resta ha promès el càrrec “per imperatiu legal”. Alguns regidors del Bloc Olesà també han promès treballar per la República catalana i els d’ERC també “pel retorn de les exiliades polítiques i l’absolució de les preses polítiques”.

 

Tot seguit, s’han anunciat les candidatures a l’alcaldia, que han estat les de Miquel Riera, pel Bloc Olesà, i Josep Maria Paniello, per Ciutadans. Josep Maria Paniello ha defensat la seva candidatura destacant, simplement, que el seu grup complirà el mandat de la ciutadania que els ha votat “amb il·lusió, vetllant pel compliment de les lleis defensant la pluralitat i el respecte cap a la nostra Constitució i l’estatut d’Autonomia”.

 

Per la seva banda, Miquel Riera ha defensat la seva candidatura destacant l’aposta del bloc Olesà per desenvolupar els 174 punts que inclou el seu programa electoral “des del coneixement i l’experiència de vuit anys de govern”. Segons Riera, totes les candidatures saben els neguits de la ciutadania, i també les oportunitats que té damunt la taula el municipi per atendre algunes demandes de la ciutadania, com ara la futura finalització de la B-40, el projecte Vies Blaves, el desenvolupament del parc rural del Montserrat, o les noves tecnologies, entre d’altres. Per a Riera, aprofitar les oportunitats i fortaleses amb que compta Olesa “són la base per la redacció dels 174 punts del programa”, que afirma donen resposta als neguits ciutadans i poden fer caminar Olesa cap a un model de ciutat “oberta, sostenible, diversa i plural”. Miquel Riera també ha assegurat que l’acció de govern pretén mantenir un “esperit de consens”.

 

Seguidament, tots els regidors i regidores han dipositat els seus vots en l’urna col·locada al vel mig de l’escenari de l’auditori de la Casa de Cultura. Amb vuit vots per a Riera, tres per a Paniello i deu vots en blanc, s’ha proclamat nou alcalde d’Olesa de Montserrat el candidat del Bloc Olesà, Miquel Riera, que ha rebut la vara i pin que distingeixen el càrrec de mans de la que ha estat alcaldessa d’Olesa els darrers quatre anys, Pilar Puimedon. En primera fila en la bancada del públic, Puimedon ha estat acompanyada pels exalcaldes i exalcaldesses d’Olesa Salvador Prat, Magda Graells, Pere Planas, Pepita Pasqual, Daniel Pujol i Arseni Martell, així com per la dona del ja desaparegut Joan Rota, Montserrat Boada.

 

Parlaments dels portaveus de les diferents formacions polítiques

 

Des de Junts per Catalunya, el portaveu i únic regidor de la formació, Domènec Paloma ha destacat que malgrat que aquest mandat que ara arrenca la seva formació només compta amb un regidor, el partit compta amb “un equip de gent jove amb ganes de treballar” que “avaluarà i treballarà” totes les propostes de l’equip de govern “i farem propostes que millorin” i que siguin “positives per a Olesa, amb una actitud de treball en totes les comissions i plens”. Per a Junts per Catalunya, ha dit Paloma, una de les prioritats serà la regidoria de Benestar Social per atendre les persones amb dificultats. També ha apostat per “consolidar i promoure els eixos de comerç local i Mercat Municipal”, l’impuls dels polígons industrials, la difusió i suport a les festes tradicionals, els hàbits saludables, la millora de les instal·lacions esportives, I l’aposta per “una vila sostenible i de futur”. Domènec Paloma també ha reclamat un ajuntament “per a tothom” amb “transparència i bona gestió dels recursos públics, processos participatius en la presa de decisions” i més “àgil, eficient i participatiu”. Finalment, des de Junts per Catalunya el seu regidor també ha assegurat al nou alcalde que “en qüestions de país, ens tindreu al vostre costat”, ja que “la força d’un país comença pels municipis”.

 

El portaveu de la CUP, Marc Serradó, ha agraït la confiança de les 904 persones que van votar la formació en les darreres eleccions municipals, que han permès que la formació hagi aconseguit dos escons al Ple. Segons Serradó (que al seu grup està acompanyat per Marc Guevara), “aquestes dues regidores som portaveus d’un projecte col·lectiu obert i arrelat al municipi, al que us convidem a acostar-vos i a participar”. Tenint en compte que ara la CUP entra en una nova etapa dins l’ajuntament, Serradó ha anunciat que la formació treballarà “per a fer una oposició exigent, crítica, responsable i constructiva”, amb l’objectiu de “marcar l’agenda política i a fer´-ho sempre amb les lluites populars com a far”. El portaveu de la CUP ha aprofitar per denunciar “la repressió que afecta a dues companyes per lluitar per l’educació pública” i ha destacat la premissa que regidora la formació: “nosaltres no venim a viure de la política, nosaltres fem política”. La darrera idea que s’ha volgut llençar des de la CUP és, segons Marc Serradó, “que estem aquí per lluitar per Olesa, una Olesa que estigui centrada en la vida de la seva gent”, una Olesa “democràtica, justa i sostenible, que sigui l’avantguarda dels municipis que necessitem als Països Catalans i a tot el món”.

 

El portaveu i candidat de Ciutadans, Josep Maria Paniello, ha afirmat, per la seva banda, que la formació (que també entra per primer cop a l’Ajuntament amb tres regidors, el mateix Paniello, Vanesa Carrasco i Carlos Navia) és l’única “veritablement lliberal i progressista”, i ha assegurat que "creiem en una Olesa on puguem viure en harmonia". Per aquesta raó ha anunciat que, des de l’oposició, “contribuirem perquè millori la vida de tots els olesans, des de la igualtat i la legalitat, demostrant que aquesta democràcia és el millor marc per a la nostra convivència”. També ha dit que treballaran “des de l’honradesa, des de la vocació de servei” i escoltant el mandat de la ciutadania.

 

Des d’ERC, el seu portaveu, Jordi Parent, ha agraït, com la resta de formacions, el suport de les persones que els van votar a les darrers eleccions i ha volgut justificar el sentit del vot en blanc del seu grup a l’elecció del nou alcalde. Segons Parent, “el sentit del nostre vot té molt a veure amb les negociacions que durant aquests dies hem mantingut amb el Bloc Olesà2, amb el qual, ha dit, han mantingut tres trobades. Segons Parent, després d’una primera presa de contacte, la segona trobada va estar marcada per la renúncia del cap de llista republicà, Martí Fortuny, però ERC va confirmar la voluntat “per seguir negociant per aconseguir un govern d’entesa al nostre municipi”. En la tercera trobada, ha narrat, el Bloc Olesà els va comunicar “la seva decisió de començar la legislatura en minoria i donant-nos un temps de prova per saber com treballem i quins són els nostres perfils”. Per tot plegat, Parent va dir, amb ironia, que “aprofitem aquesta situació per valorar els seus perfils i la capacitat de gestió per tirar endavant un ajuntament que, des del nostre punt de vista, necessita un govern estable”. Finalment, Jordi Parent va anunciar que ERC continuarà treballant “en la construcció d’una Olesa políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i territorialment equilibrada”. ERC té aquesta legislatura tres regidors i regidores: Jordi Parent, Marola Cantarell i Mireia Monfort.

 

El cap de llista del PSC, Fernando Vicente, ha començant el seu discurs destacant l’aposta del seu partit pel  municipalisme i per una  Olesa de convivència i progrés, amb una nou model de vila  creuen s’haurà de centrar en aspectes com ara el desenvolupament econòmic inclusiu “que permeti combatre les desigualtats cada dia més presents i evidents”, el canvi climàtic i “els temes associats a la mobilitat i tractament de residus, aire i aigua, els reptes de convivència i cohesió, amb la càrrega ideològica negativa que observem avui a Olesa de Montserrat”. Amb la responsabilitat de ser la segona força més votada a Olesa amb quatre regidors (Fernando Vicente, Almudena Toledo, Carlos Fernández i Maria Lourdes Garcia) el PSC aposta per treballar i actuar en tres línies importants. La primera és “la del control del govern”, per a la qual el PSC “realitzarà aquesta acció, la del control, amb especial cura a l’àrea econòmica i contractacions perquè d’aquesta manera tots plegat farem un ajuntament més transparent”. La segona línia serà la de propostes, centrant la discussió i les actuacions “en els problemes reals de les persones que viuen a Olesa, sense importar com pensin, d’on vinguin, a qui estimen o quines són les seves creences”.

 

Amb la voluntat de dialogar i arribar a acords “en aquelles propostes que entenem faran que les persones puguin viure, treballar, gaudir i avançar més i millor”, el PSC té clars alguns punts del seu programa electoral que voldrà tirar endavant i reclamarà al nou govern municipal, com ara la creació de la figura de regidores i regidors de barris; la creació d’una nova regidoria LGTBI i de feminisme així com d’un Servei d’Atenció Integral a les diversitats sexuals i de gèneres, accions per “simplificar l’apertura de nous comerços a Olesa que permetin revitalitzar la nostra ciutat” i per concretar “un Pacte Local per l’enfortiment de l’Esport on estiguin representades totes les entitats i els diferents grups municipals de l’Ajuntament”; el treball per l’espai públic “que pugui ser compartit per persones i animals”; l’impuls de la policia de proximitat; mesures per potenciar l’orientació de les persones que estan en recerca de feina, així com la potenciació de les festes culturals i populars, i de l’habitatge públic. Finalment, Fernando Vicente ha anunciat que el PSC treballarà per la col·laboració, i per això ha assegurat al nou alcalde que “trobarà al PSC i a aquest grup municipal en totes aquelles qüestions que puguin millorar la vida de les persones de la nostra vila treballant al seu costat i establint ponts de diàleg i consens”.

 

El darrer a intervenir en el torn de parlaments ha estat el nou alcalde d’Olesa, Miquel Riera, que ha iniciat el seu parlament felicitant la resta de regidors i regidores, als qui ha traslladat un desig: “que entre tots fem possible que els propers anys estiguin plens d’encerts, que la nostra tasca sigui el més beneficiosa possible per a la ciutadania a la que ens devem i pel conjunt de la societat”. El nou alcalde també ha volgut destacar que els darrers quatre anys “han estat especialment marcat per una confrontació política de la que ningú ha quedat al marge”, tot afirmant que “la política en majúscules hauria de servir per resoldre els problemes, no per aprofundir-los, i la ciutadania reclama dels càrrecs públics que treballin per buscar solucions, emprant el diàleg per cercar allò que ens uneix, en comptes de per recrear-se en allò que ens diferencia”. I tot i que durant els propers quatre anys “serà difícil canviar el tens context polític del país des d’aquesta institució”, Miquel Riera ha apostat perquè l’Ajuntament d’Olesa sigui “l’espurna, un exemple de diàleg entre els diferents grups, un exemple en la tolerància i en el respecte a totes les idees, sempre dins el marc democràtic i dels drets humans”.

 

En el seu primer discurs coma a alcalde d’Olesa, Miquel Riera també ha assegurat que la prioritat del govern del bloc Olesà “seguirà sent les polítiques socials”, i que treballarà “per un model de ciutat oberta, que es reconegui en la seva diversitat, cercant la cohesió i la integració a través de la cultura, l’educació, l’esport i el lleure, però també a través de la pròpia història, reforçant la nostra identitat, preservant el patrimoni natural, arquitectònic i etnològic que ens fa singulars”. En definitiva, ha dit Riera, el nou govern treballarà per una ciutat “equilibrada, racional, sostenible i acollidora”.

 

Miquel Riera també ha assegurat amb emoció que accepta el càrrec d’alcalde “amb honor, responsabilitat i molta humilitat”, i que es compromet “a treballar per fer-me digne dels qui m’han precedit”, fent especial al·lusió a la fins ara alcaldessa, Pilar Puimedon, a qui ha agraït “l’afecte, la confiança i la feina feta”. Riera ha volgut fer extensiu aquest agraïment i reconeixement “a tota una generació, la dels nostres pares”, que “sortint d’un règim repressor van estrenar una jove democràcia, i amb aquelles eines, les mateixes que avui, es van llançar a construir un poble i tot un país, i entusiasmats van crear associacions, col·lectius, cooperatives i de forma molt nombrosa, sense demanar res a canvi, van modificar la seva realitat i la dels seus veïns en base a la participació activa i un gran esperit de col·laboració”. Per aquesta raó, i en honor a aquest record, el nou alcalde ha assegurat que “jo dedicaré els propers quatre anys improrrogables a treballar perquè Olesa avanci amb aquest esperit”. Finalment, Miquel Riera ha volgut dedicar unes paraules a la seva família, i ha recordat la figura del seu pare, Joan Riera, un dels fundadors del Bloc Olesà, ja desaparegut, “que de ben petit em va inocular, junt amb la meva mare, els valors socials, la integritat i el sentit del deure, i ho fer senzillament educant amb l’exemple”.

 

Entre l’aplaudiment de tots els assistents, el nou alcalde d’Olesa, Miquel riera, ha aixecat la sessió del que ha estat el primer Ple municipal del mandat 2019-2023.


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional