Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Olesa clou la Festa de Santa Oliva amb una concorreguda ofrena floral a la patrona10/6/2019

Les jornades de portes obertes al portal de Santa Oliva i l'ajuntament i el concert final de Coetus han estat els ingredients del darrer dia de festa.Olesa ha clos aquest dilluns al vespre quatre dies intensos de festa amb un munt d’activitats destinades a retre homenatge a la seva patrona, Santa Oliva. L’ofrena floral, el gran correfoc, concerts, activitats infantils, la baixada d’andròmines i la marató d’artistes, les fire s d’artesania i del comerç i les portes obertes a l’Ajuntament i el portal de Santa Oliva han estat alguns dels ingredients del programa de Santa Oliva, només dues setmanes abans de la celebració de la Festa major.

 

La festa s’ha tancat aquest dilluns, diada de Santa Oliva, amb el seguici i ofrena floral a la patrona com a acte central. Com és habitual, l’ofrena floral ha omplert de gom a gom el Porxo de Santa Oliva en un acte que, a banda de retre homenatge a la patrona, també ha tornar a ser una mostra de la cultura popular catalana, gràcies a les actuacions d’entitats com l’Esbart Olesà, Olesa Sardanista, els Bastoners del Montserratí i l’Arrel Acció Cultural amb la Mulassa. Abans de procedir a l’ofrena en sí, algunes d’aquestes entitats han ofert, primer a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay i després ja davant el Porxo de Santa Oliva, una petita mostra  d’aquesta riquesa de la cultura popular catalana, i com no, olesana.

 

Hi ha actuat l’Esbart Olesà, amb dos dels seus grups. L’infantil ha ofert el ball “Pica i dansa”; i el juvenil “El Virolet”. També Olesa Sardanista, que ha ballat les sardanes "Gran festa a Olesa" de Joaquim Soms i “Per Olesa”, de Francesc Mas Ros; els Bastoners del Montserratí; i la Mulassa d'Olesa de la mà de l'Arrel Acció Cultural.

 

Un cop el seguici ha arribat al Portal de Santa Oliva, i abans de l’ofrena floral (enguany beneïda per Josep Pallarès) el Col·lectiu de Joves Santa Oliva també ha fet entrega dels premis a l’avi i l’àvia més grans del barri, així com també  al nen més petit i el portal més ben engalanat. Enguany, el premi a l’àvia més gran del barri ha estat per a Roser Batlle Daura, nascuda el 29 d’octubre de 1926; el de l’avi més gran ha estat per Juan Soberbio González, nascut el 23 de novembre de 1037; el premi a l'infant més petit ha estat per Luca Farriols Grima, nascut l’11 de juliol de 2017; i un any més, el premi al portal més ben guarnit ha estat pel de Cal Perdut, al carrer Santa Oliva, 28. A més, el Col·lectiu de joves Santa Oliva també ha volgut retre homenatge a les monges Paüles pels seus 25 anys de tómbola benèfica, un premi que ha recollit l’anima de les germanes i coordinadora de la tómbola, Sor Presen.

 

L’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, ha destacat que Santa Oliva, per als olesans i olesanes, “és tradició, és feta i és cultura”, tradició perquè “generació rere generació” s’ha repetit anar a demanar a la patrona tenir un bon any; i cultura i festa perquè ho fan possible les entitats locals, a les quals va agrair la gran feina que fan per fer d’Olesa “un poble culte, participatiu i especial”. Pilar Puimedon també ha volgut tenir un reconeixement i agraïment a les Germanes de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, perquè “Santa Oliva sense les Paüles no seria el que és, ni tampoc Olesa, perquè han ajudat a moltes persones”. Per aquesta raó, i davant l’anunci que aquest era el darrer any que se celebraria la tómbola benèfica, després de 25 anys, l’alcaldessa en funcions ha volgut fer una crida a les entitats locals, per tal que “feu una mica d’esforç més perquè no es perdi la tómbola”.  Finalment, Pilar Puimedon, emocionada, ha llençat un agraïment personal en el que era el seu darrer acte públic com a Alcaldessa d’Olesa, abans de passar la vara de batlle dissabte vinent, durant el Ple de constitució del nou ajuntament.

 

Com és habitual, nombroses entitats, empreses i particulars han fet la seva ofrena a la patrona amb flors i plantes molt diverses, entre les que no hi van faltar les branques d’olivera. Tot seguit, la festa s’ha clos amb un concorregut concert de Santa Oliva al parc del Porxo, i a càrrec del grup Coetus.

 

Portes obertes al Portal de Santa Oliva i l'Ajuntament

Moltes de les persones que han contemplat la patrona des del carrer Creu Real durant l’ofrena havien pogut veure la imatge i el portal que l’acull de ben a prop en la jornada de portes obertes celebrada durant tot el matí d’aquest dilluns. Desenes de ciutadans i ciutadanes han agrait la possibilitat de descobrir un espai conegut i desconegut alhora, que després de la restauració realitzada l’any passat té com a novetat la recuperació de l'antic sostre de color blau adornat per estrelles i flors en l'arcada central.

 

D’altra banda, una cinquantena de persones s’han acostat durant el matí de Santa Oliva a visitar l’ajuntament, en la setena jornada de portes obertes a l’edifici consistorial. Gent de totes les edats, alguns visitants de fora d’Olesa o persones nouvingudes, han volgut conèixer les interioritats de l’edifici. Els despatx d’alcaldia, la sala de juntes i el balcó del primer pis, i la gran terrassa que hi ha a l'edifici, l'antic hotel Gori, han estat, un any més, els espais que més han agradat durant les visites, guiades per l'alcaldessa en funcions, Pilar Puimedon, i els regidors Jordi Martínez, Miquel Riera, Francesc Rosa i Jordi López.

 

El regidor de Participació en funcions, Jordi Martínez, es mostrava aquest dilluns molt satisfet per la gran participació, un any més, en la jornada de portes obertes, tot destacant que les persones visitants valoraven molt positivament la iniciativa de poder visitar l’edifici i tenir explicacions detallades de com s’hi treballa.


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional