Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

L’Ajuntament d’Olesa homenatja per tots Sants les 333 víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista1/11/2016

L’alcaldessa, Pilar Puimedon, acompanyada d’una àmplia representació del consistori olesà, el president de l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica i l’olesà Carles Roca ha descobert al cementiri de Can Singla una làpida que recorda els centenars d’olesans i olesanes morts en el conflicte. L’homenatge ha continuat al cementiri vell d’Abrera, on s’ha recordat els afusellats el 19 de febrer del 1939 en aquest indret, entre ells, l’exalcalde Fèlix Figueras i Aragay. 

“Justícia, restitució de la memòria històrica, reparació de les víctimes, i sobretot, veritat sobre tot el que va passar”. Aquests són les paraules, els objectius, que l’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, ha volgut remarcar aquest dimarts, diada de Tots Sants, durant l’homenatge que l’Ajuntament d’Olesa ha fet a les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista al cementiri de Can Singla. Gràcies a l’estudi i investigació que durant anys ha estat fent l’olesà Carles Roca, s’ha pogut xifrar en 333 les víctimes directes de la Guerra Civil al nostre municipi. D’aquí que una de les novetats de l’homenatge d’enguany hagi estat la descoberta d’una làpida restaurada que recorda aquestes 333 víctimes.

 

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olesa, Xavier Rota, ha recordat en obrir l’acte que, coincidint enguany en el 80è aniversari de l’esclat de la Guerra Civil, s’han fet diferents actes a Olesa adreçats a la recuperació de la memòria històrica, i impulsats per l’Ajuntament, que pensa continuar amb aquesta tasca. I en l’homenatge a les víctimes ha estat important poder-les xifrar, gràcies en aquest cas a l’estudi de l’olesà Carles Roca, que durant l’acte d’aquest dimarts ha volgut tenir un record amb als 78 joves d’entre 17 i 18 anys que, pràcticament sense experiència militar, van ser enviats al front, on van morir. Segons Roca, però, “mai han tingut una làpida o record”.

 

Precisament, des de l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica, el seu president, Manel Perona, ha recordat que encara hi ha moltes víctimes de la guerra civil enterrades en cunetes o en fosses comunes. D’aquí que hagi ofert a l’Ajuntament d’Olesa l’ajut de l’entitat per intentar localitzar la fossa comuna que hi ha al cementiri vell d’Olesa o altres cossos d’olesans que encara estiguin per localitzar fora del municipi.

 

L’alcaldessa, Pilar Puimedon ha destacat la voluntat de l’Ajuntament d’Olesa de retre homenatge a les persones “que van donar part de la seva vida en favor de la llibertat, la democràcia i les institucionals legalment constituïdes”. També ha remarcat que l’Ajuntament seguirà treballant per eliminar del municipi tots els elements que recorden la dictadura franquista. A nivell estatal, ha apuntat que l’assignatura pendent és la recuperació dels cossos que continuen enterrats en cunetes i la revisió dels judicis sumaríssim que van patir moltes de les víctimes.

 

Tot seguit, Manel Perona i Carles Roca han dipositat en una arqueta un cilindre amb els noms de les 33 víctimes olesanes de la guerra civil i s’ha descobert la nova làpida en honor seu, ubicada en un lloc destacat del cementiri de Can Singla. Manel Perona, Carles Roca i Pilar Puimedon també han encès tres espelmes en record a aquestes víctimes. Des de l’Ajuntament, com des dels partits Bloc Olesà, ERC, PSC, PdeCAT i Demòcrates han fet una ofrena floral a la nova làpida, on també hi ha dipositat flors familiars d’alguna d’aquestes 333 víctimes. Els representants de les quatre formacions polítiques han destacat la importància de celebrar actes com el d’aquest dimarts per treballar per la recuperació de la memòria històrica, per reconèixer les persones que van morir defensant les llibertat i la legalitat i també la importància que aquesta història sigui transmesa al jovent.

 

L’homenatge ha continuat al cementiri vell d’Abrera, on s’ha recordat els afusellats el 19 de febrer del 1939 en aquest indret, entre ells, l’exalcalde Fèlix Figueras i Aragay. Precisament, l’acte ha comptat amb l’assistència dels descendents de l’exalcalde. El seu net, Fèlix Figueras, ha lamentat durant l’acte que 40 anys de democràcia “no han servit per enterrar els efectes del franquisme”, que, ha assegurat “ha deixat un pòsit de violència i també d’impunitat”.

 

Per la seva banda, l’alcalde d’Abrera, Jesús Naharro, ha destacat que el municipi s’afegeix a la lluita d’Olesa per dondemnar els fets ocorreguts durant la guerra civil i la repressió franquista, i per tal que es revisin els judicis sumaríssim. Naharro també ha defensat que “cal treballar des de la pedagogia perquè la gent conegui el que va passar, per encarar el present i visionar el futur, tant des de la vessant política com social”.

 

Al cementiri d’Abrera tant l’Ajuntament d’Olesa com el d’Abrera, així com Bloc Olesà, ERC i PSC i la família de Fèlix Figueras també han fet una ofrena floral al monument que recorda els afusellats el 19 de febrer de 1939.


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional