Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

CORONAVIRUS: XARXA DE VOLUNTARIAT

Coronavirus Xarxa de Voluntariat

 

Iniciatives solidàries de recollida i repartiment d'aliments del Voluntariat Vicencià (27 de maig)

La crisi sanitària no només ha generat milers de morts a tot el país, sinó també que la situació econòmica i social de moltes persones hagi esdevingut crítica a causa dels ERTOs o tancament de negocis que pateixen moltes famílies. Aquesta situació ha fet emergir diferents iniciatives ciutadanes solidàries que tenen com a objectiu ajudar persones que estan patint especialment la situació actual. És el cas del grup “Olesa Solidària”, generat de manera espontània fa uns dies a través de les xarxes socials. Per afavorir que aquestes iniciatives es canalitzin amb l’adequat control, l’Ajuntament d’Olesa ha convidat els impulsors d’aquesta iniciativa a conèixer de primera mà la tasca que fa una entitat olesana, el Voluntariat Vicencià, que gestiona el Banc d’aliments conjuntament amb el departament de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Olesa. El regidor de Benestar Social de l’Ajuntament d’Olesa, Jordi Martínez, ha destacat que l’objectiu és que aquest tipus d’iniciatives solidàries es puguin vehicular a través del Voluntariat Vicencià, que pot orientar sobre quines són les principals necessitats d’aliments o material en cada època de l’any. Els impulsors de la iniciativa “Olesa Solidària” han fet entrega aquest dimecres a la tarda d’un lot d’aliments i material d’higiene i neteja a l’entitat olesana, amb la qual s’han compromès a treballar de manera coordinada.

Més informació

 

La Comunitat Islàmica dóna 10.000 euros per a la compra de material social i sanitari (17 d'abril)

La Comunitat Islàmica d’Olesa ha fet una donació econòmica de 10.000 euros a l’Ajuntament com a suport i col·laboració per fer front a les greus conseqüències econòmiques i socials que està causant la pandèmia de la Covid-19. La voluntat d’aquesta Comunitat és la de destinar aquest import a aquells projectes, serveis i iniciatives solidàries a favor dels olesans i les olesanes i per ajudar les autoritats amb material social i sanitari.

Més informació 

 

L'Ajuntament dota de material de protecció al personal de les residències i el CAP (3 d'abril)

L’Ajuntament material de protecció individual al personal de les residències d’Olesa, si bé s’han prioritat els dos centres que han patit casos d’interns afectats per coronavirus, com són les residències Santa Oliva i Sant Agustí. També s’ha entregat material al personal del CAP Olesa.

 

Una de les peces importants que s’han pogut repartir són granotes de protecció del cos entre el personal de les residències, gràcies a una compra feta des del Departament de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa. 

 

A més, s’han repartit 80 bates de plàstic gràcies a una aportació ciutadana, així com 150 viseres amb pantalla protectora donades per l’empresa Sealed Air Packaging, que fa uns dies ja va cedir a l’Ajuntament una màquina empaquetadora i tot el material necessari per fer l’empaquetat e mascaretes.

Més informació

 

S'atura, de moment, la recollida de fons d'alimentació per a respiradors artificials (2 d'abril)

L'Ajuntament agraeix les moltes aportacions fetes a la crida per a la recollida de fonts d'alimentació per a respiradors artificials de metacrilat. El projecte d'elaboració de respiradors és a càrrec del col·lectiu d'enginyers Oxygen i altres col·laboradors voluntaris en una nau del polígon industrial d'Igualada, seu de l'empresa Waterologies.

 

Malauradament, el Govern espanyol no ha homologat els prototips de respirador. De fet, no s'ha homologat cap de la quarantena de propostes de respiradors presentades per diferents empreses i col·lectius. Per aquesta raó de moment s'atura la recollida de fonts d'alimentació.


L'Ajuntament reitera l'agraïment a la ciutadania i col·lectius que han fet les aportacions i resta a l'espera de veure si el projecte finalment pot tirar endavant.

 

Persones voluntàries fan trucades a la Gent Gran per conèixer la seva situació i necessitats (1 d'abril)

El departament de Benestar Social de l’Ajuntament d’Olesa, a través de persones voluntàries tutelades per Creu Roja del Baix Llobregat Nord, ha iniciat una acció per detectar possibles situacions de necessitat de suport a persones majors de 75 anys del municipi. Les voluntàries estan fent trucades a totes les persones amb aquestes característiques de les quals es disposa telèfon de contacte per saber en quina situació es troben, si tenen xarxa familiar que els doni suport per fer compres o fer-los seguiment, o si necessiten atenció. 

 

Aquestes trucades complementen les que ja es fan des dels Serveis Socials municipals a totes les persones usuàries dels diferents serveis que s’ofereixen (SAD, tallers de la memòria...), i a l’adhesió a la iniciativa de  la Diputació de Barcelona d’ampliar el servei de teleassistència amb un servei especial per a les persones de més de 65 anys de la província de Barcelona que, per la situació de confinament actual, es trobin en situació de vulnerabilitat o en situació de risc i que necessitin ajuda.

 

Les trucades les estan realitzant persones de la xarxa de voluntariat creada per l’Ajuntament d’Olesa arran la voluntat ciutadana de donar un cop de mà a les persones més vulnerables. Qualsevol persona d'entre 18 i 60 anys pot apuntar-s'hi sempre i quan no tingui cap problema de salut que la converteixi en població de risc davant del coronavirus. Aquesta xarxa es gestiona amb la col·laboració de Creu Roja del Baix Llobregat Nord i el seu personal voluntari. 

 

A hores d’ara són 125 les persones que s’han ofert a través de la plataforma i que, per tant, formen part de la borsa per fer tasques de voluntariat al municipi durant l’estat d’alarma. 

Més informació

 

Es necessiten termòmetres infrarojos (31 de març)

El personal de Serveis Socials d' atenció a domicili, necessita aquest termòmetres, molt ràpids, precisos i amb medició a distància. Si algú en vol donar, cal trucar a l'Ajuntament 93 778 00 50. Personal municipal el recollirà a domicili.

 

L'Ajuntament produirà 1.700 mascaretes gràcies a la col·laboració ciutadana i d'empreses (31 de març)

L’Ajuntament d’Olesa produirà 1.700 mascaretes de cotó gràcies a la col·laboració desinteressada de persones voluntàries i d’empreses que han cedit material al consistori. Les mans voluntàries seran les encarregades de cosir les mascaretes, que es podran esterilitzar i empaquetar gràcies a les donacions de material per part de diferents empreses. Aquest voluntariat també està fent possible l’elaboració de viseres protectores per al personal del CAP i les residències. Alhora, l’Ajuntament també participa en la recollida de material, concretament fonts d’alimentació, per a l’elaboració de respiradors artificials de metacrilat, un projecte impulsat per les empreses igualadines Framun i Waterologies conjuntament amb  el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona.

 

Gràcies a la col·laboració de persones voluntàries, s’han preparat uns sobres amb un kit per a confeccionar mascaretes, que inclou la roba de cotó, el filtre TNT i les gomes. Les persones interessades en cosir mascaretes s’han d’apuntar a través de la plataforma Decidim Olesa.

 

Un cop seleccionades, rebran a casa els kit amb el material necessari per confeccionar les mascaretes i una vegada confeccionades l’Ajuntament les passarà a recollir. Les mascaretes confeccionades seran envasades i esterilitzades per tal de que puguin ser utilitzades amb garantia. Aquest procés es farà amb personal municipal amb les màquines cedides a l’Ajuntament, i que s’han instal·lat al saló de plens.

 

L'Ajuntament destinarà aquestes mascaretes, en ordre de prioritat, cap als serveis essencials i col·lectius que estiguin més exposats o seguin grups de risc, així com a altres persones que treballen de manera professional o voluntària per combatre aquests dies les necessitats més urgents i prioritàries a Olesa.

 

Més informació a l'enllaç 

 

Lliurament de viseres protectores a CAP i residències gràcies a la col·laboració ciutadana (27 de març)
La col·laboració ciutadana ha permès a l’Ajuntament d’Olesa entregar viseres amb pantalles de protecció al personal sanitari del CAP Olesa i les residències locals. Es tracta d’unes viseres realitzades amb impressores 3D, fàcilment desinfectables i molt útils per al persona, ja que permeten treballar amb ulleres. Alhora, també gràcies a l’aportació ciutadana, s’estan provant uns EPI (equip de prevenció individual) també elaborats amb impressora 3D a la residència Nostra Senyora de Montserrat. Es tracta d’unes peces d’ús individual que permeten al personal assistencial obrir portes o prémer interruptors sense haver-los de tocar amb les mans. 

 

L’entrega d’una vintena de viseres amb pantalles de protecció ha estat possible gràcies a la gestió d’un olesà, Xavier Monfort,  que es va oferir a l’Ajuntament a proporcionar-les a través d’una empresa que les realitza, i que les ha proporcionat gratuïtament. La regidora de Salut Pública va ser l’encarregada d’entregar-les al CAP Olesa i les residències, que han valorat molt positivament aquesta aportació pel bon ús que se li podrà donar en les feines diàries. De fet, han demanat a l’Ajuntament poder disposar-ne més.

 

Per fer-ho possible, l’Ajuntament compta amb la col·laboració d’una empresa que proporcionarà gratuïtament el material. Per elaborar les viseres es necessita una impressora 3D que faci la part rígida on es col·loca la pantalla de protecció, i per a aquesta feina l’Ajuntament també compta amb la col·laboració de l’olesà Guillem Duran i de l’escola Daina Isard, que compten amb aquest tipus d’impressora.

 

LAjuntament d’Olesa vol fer una crida a aquelles persones o empreses que també tinguin impressora 3D i vulguin col·laborar en l’elaboració de viseres amb pantalles de protecció per al personal sanitari i assistencial. Les persones que vulguin col·laborar-hi poden fer-ho a través de la Plataforma Decidim Olesa, a l’enllaç https://decidim-olesademontserrat.diba.cat/assemblies/coronavirus

 

Canalització del voluntariat a través de Creu Roja

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat està treballant en canalitzar a totes aquelles persones que volen fer voluntariat, al marge de les entitats socials. Per aquest motiu, a la plataforma de participació ciutadana Decidim Olesa, s'ha creat un apartat específic per tal que totes les persones que vulguin fer tasques de voluntariat durant aquests dies puguin especificar de quina manera pot fer-ho.

 

Qualsevol persona d'entre 18 i 60 anys podrà apuntar-s'hi sempre i quan no tingui cap problema de salut que la converteixi en població de risc davant del coronavirus. Aquesta xarxa es gestiona amb la col·laboració de Creu Roja del Baix Llobregat Nord i el seu personal voluntari. 

 

Les persones interessades es poden apuntar a l’enllaç següent:  https://decidim-olesademontserrat.diba.cat/assemblies/coronavirus

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • Telegram_petit.png
  • RSS
  • Youtube-32x32.png
  • linkedin-32x32.png
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
ajuntament@olesademontserrat.cat
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional