Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

CORONAVIRUS: COM COMUNICAR SITUACIONS DE VULNERABILITAT

Coronavirus situacions de vulnerabilitat

 

Carta oberta a les famílies de la Residència Nostra Senyora de Montserrat (5 de gener de 2020)
Carta oberta del director de la Residència, Felip Gibert, a les famílies en la vigília de Reis

 

L'Ajuntament d'Olesa demana a la Generalitat places públiques de Centre de Dia (5 de novembre)

El regidor de Serveis Socials de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, Jordi Martínez, ha explicat que una de les preocupacions de la regidoria és la manca de places públiques de Centre de dia al municipi. Per aquest motiu, tot i que no és competència directa de l'Ajuntament sinó de la Generalitat, Martínez i l'alcalde, Miquel Riera, es van reunir amb el secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesias, per reclamar les places que li corresponen a Olesa per rati de població.

 

La regidoria de Serveis Socials de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat considera que el servei de Centre de dia és imprescindible per complementar el Servei d'Assistència Domiciliària, sobretot en aquells casos en què per problemes de salut es necessita una atenció constant o personalitzada que és molt difícil de fer des del domicili per les persones cuidadores.

Més informació

 

Sol·licitud d'ajuts de merjador escolar per al curs 2020-21 (4 de juny)

El Consell Comarcal del Baix Llobregat ha anunciat que, seguint les indicacions de les autoritats sanitàries i a fi d’evitar desplaçaments d’acord amb les mesures de desconfinament gradual, la sol·licitud de beques menjador per al curs 2020-2021 es tramitarà de forma telemàtica  (mitjançant un mòbil, ordinador o tauleta). El termini de presentació de les sol·licituds d’ajuts de menjador escolar curs 2020-2021 serà del dijous 4 al dimecres 17 de juny de 2020. La tramitació es pot fer a través de la pàgina web del Consell Comarcal www.elbaixllobregat.cat

Més informació 

 

La Generalitat fa la quarta recàrrega de targetes moneder de les beques menjador ( 7 de maig)

El departament d'Educació de la Generalitat ja ha realitzat la quarta recàrrega de targetes moneder de beques de menjador escolar. L'import de la nova recàrrega és de 36 euros, que correspon al període del 27 d'abril al 8 de maig. 

 

La quantitat de la recàrrega correspon a 4€/dia i infant per als beneficiaris d'ajuts individuals de menjador, corresponens a un àpat per cada dia lectiu que romanguin tancats els centres educatius. Les targetes es poden utilitzar en qualsevol establiment d'alimentació que disposi de pagament amb targeta, sense necessitat d'activar-les prèviament.

Més informació

 

El pla sobre drogues Cabalbaix continua funcionant (24 d'abril)

El Pla sobre drogues i comportaments de risc, Cabalbaix, continua la seva activitat en prevenció i atenció a la població dels municipis que en formen part: Olesa de Montserrat, Abrera, Esparreguera i Sant Esteve Sesrovires. A causa de l’estat d’alarma i les mesures de confinament, s’han reestructurat les tasques que es venien desenvolupant per poder seguir prestant els serveis propis del Cabalbaix, tant pel que fa a les funcions de coordinació com les del Servei d’Assessorament. Es pot contactar amb el Cabalbaix a través del telèfon 653.45.45.00 o bé per correu electrònic a cabalbaix@cabalbaix.org

Més informació

 

Bo social amb descomptes a la factura de la llum pels consumidors més vulnerables (22 d'abril)

El bo social elèctric és un descompte aplicat a determinats col·lectius considerats consumidors vulnerables impulsat des del govern de l'estat espanyol i suposa descomptes notables a la factura de la llum de les persones que se'n poden beneficiar. El descompte varia segons la situació de cada abonat: 25% per a consumidors vulnerables i d'un 40% per a consumidors vulnerables severs. En el cas de consumidors en risc d'exlclusió social, es podria arribar al cas d'estar exempt de pagar la factura de la llum. Ara bé, cal ser atès des de Serveis Socials i que assumeixin l'abonament d'almenys el 50% de la factura.

 

Amb l'inici de la crisi sanitària del coronavirus COVID-19, el govern espanyol ha decretat la pròrroga d'aquesta ajuda als consumidors que ja el tenien concedit per fer front a la factura elèctrica de forma automàtica fins el 15 de setembre.

Més informació 

 

Servei d'ajut psicològic al procés de dol pel Covid-19 (22 d'abril)

El departament de Serveis Socials de l’Ajuntament ha posat en marxa un servei d’ajut i suport psicològic adreçat a les persones que han patit aquests dies la pèrdua d’un ésser estimat o bé tenen familiars hospitalitzats greus als qui no poden acompanyar en el seu ingrés. També a persones que estiguin vivint moments d'angoixa a causa de la crisi sanitària.

 

Aquest servei va a càrrec d’una psicòloga especialista en psicogeriatria i neuropsicología, que ja col·labora habitualment realitzant els tallers de la memòria que organitza el departament de Serveis Socials.

Més informació

 

La Generalitat ha fet la tercera recàrrega de les targetes moneder per als menjadors escolars (20 d'abril)

El departament d'Educació de la Generalitat ja ha realitzat la tercera recàrrega de targetes moneder de beques de menjador escolar. L'import de la nova recàrrega és de 36 euros, que correspon al període del 14 al 24 d'abril. 

 

La quantitat de la recàrrega correspon a 4€/dia i infant per als beneficiaris d'ajuts individuals de menjador, corresponens a un àpat per cada dia lectiu que romanguin tancats els centres educatius. Les targetes es poden utilitzar en qualsevol establiment d'alimentació que disposi de pagament amb targeta, sense necessitat d'activar-les prèviament.

Més informació 

 

Telèfon d'atenció a la infància (14 d'abril)

El confinament pel coronavirus pot agreujar algunes situacions, per això la Generalitat de Catalunya habilita un telèfon gratuït operatiu les 24h i 365 dies de l'any. És el 116 111 Infància Respon. Serveix per ajudar a prevenir i detectar maltractaments d'infants i adolescents, ciberassetjament o abusos sexuals.

 

Pròrroga d'un any la validesa dels títol de família nombrosa i monoparental (8 d'abril)

La Generalitat prorroga per 1 any la validesa dels títols de família nombrosa i monoparental que caduquin entre l'1 de novembre de 2019 i el 31 de maig de 2020 i per sis mesos els que caduquin entre l'1 de juny i el 31 d'octubre de 2020. 

Aquesta mesura ressol la problemàtica que es troben les famílies davant de la impossibilitat per a poder renovar els títols a causa del tancament de les oficines durant l'estat d'alarma.

 

La Generalitat ha fet la segona recàrrega de les targetes moneder per a les beques menjador (6 d'abril)

El departament d'Educació de la Generalitat ja ha realitzat la segona recàrrega de targetes moneder de beques de menjador escolar. L'import de la nova recàrrega és de 40 euros, que correspon al període de 30 de març al 9 d'abril, més el dia 13 de març que estava pendent.

 

Les targetes de prepagament estan carregades amb 40€, el que correspon a 4€/dia i infant per als beneficiaris d'ajuts individuals de menjador, corresponens a un àpat per cada dia lectiu que romanguin tancats els centres educatius. Les targetes es poden utilitzar en qualsevol establiment d'alimentació que disposi de pagament amb targeta, sense necessitat d'activar-les prèviament. Més informació

 

Ampliació del servei de teleassistència (1 d'abril)
Ajuntament s'ha adherit a la iniciativa de la Diputació de Barcelona d’ampliar el servei de teleassistència amb un servei especial per a les persones de més de 65 anys que, per la situació de confinament actual, es trobin en situació de vulnerabilitat i que necessitin ajuda.

 

Lliurament de targetes moneder a les famílies beneficiàries de beques menjador (25 de març)

L'Ajuntament ha lliurat més de 200 targetes moneder a les famílies olesanes. Les targetes moneder són semblants a una visa qualsevol i estan carregades incialment amb 40€ que es podran utilitzar en qualsevol botiga de queviures.

 

Serveis Socials ha contactat prèviament amb les famílies per concretar el lloc de recollida i una hora, per evitar la coincidència de persones i mantenir així les mesures de seguretat i prevenció del coronavirus. Aquest lliurament ha comptat amb la col·laboració de personal de l'Ajuntament, Creu Roja del Baix Llobregat Nord i una desena de persones voluntàries. 

 

Si algú no ha pogut anar a fer la recollida de la targeta moneder es pot contactar amb el departament i poder concretar un altre dia per lliurar-la. Cal trucar al 93 778 00 50 (opció 5). 

Més informació a l'enllaç de la noticia

 

Voluntariat per a situacions extraordinàries (25 de març)

L'entrega de les targetes moneder de les beques menjador ha comptat amb la col·laboració d'una desena de voluntaris i voluntàries d'Olesa de Montserrat que es van apuntar a la plataforma Dedicim Olesa  i gràcies a gestió i canalització de les peticions que fa Creu Roja del Baix Llobregat Nord. En aquest sentit, la referent tècnica d'aquesta entitat a la zona, Griselda Sanahuja, ha explicat que a mesura que arribin tasques que necessitin l'ajut del voluntariat, Creu Roja organitzarà aquesta crida i es posarà en contacte amb les persones voluntàries. Tot el voluntariat, abans, caldrà que faci una formació bàsica sobre el coronavirus. 

 

De moment, hi ha un centenar de persones registrades a la borsa de voluntariat que ha creat l’Ajuntament a través de la plataforma digital Decidim Olesa. Si hi ha algú que encara vol participar, només cal registrar-se a la plataforma a l’adreça decidim-olesademontserrat.diba.cat i anar a l’apartat “òrgans de participació” , clicar a l’apartat de “Voluntariat per situacions extraordinàries” i emplenar el formulari. 

 

Els Serveis Socials d'Olesa de Montserrat garanteixen l'atenció durant la crisi sanitària del Coronavirus (19 de març)

Davant qualsevol situació de vulnerabilitat que es detecti, la ciutadania pot contactar amb els Servei Socials municipals a través del telèfon de l'Ajuntament 93 778 00 50 (Opció 5) o a través dels correus electrònics serveissocials@olesademontserrat.cat i xarxagentgran@olesademontserrat.cat. També s’ha habilitat la nova adreça: urgenciessocials@olesademontserrat.cat

 

El Servei d'Assistència Domiciliària (SAD), la teleassistència i el repartiment de lots d'aliments s'estan prestant amb normalitat. L'atenció a les persones usuàries es fa de forma telemàtica i s'han creat dos equips de treball per garantir el servei del departament atenent al Pla de Contingència Municipal.

 

El departament de Serveis Socials ha establert dos equips de treball per poder atendre les diferents àrees d'atenció que es presten al municipi (gent gran, àmbit familiar i infantil, suport a domicili i serveis administratius) i es fa seguiment de totes les persones en situació de vulnerabilitat usuàries del departament.

 

Des del departament de Serveis Socials s'han reorganitzat els recursos humans de l'àrea atenent al Pla de Contingència Municipal, per evitar contagis per coronavirus entre la plantilla i així garantir l’atenció a la població.

 

Quant a l’atenció a les persones amb vulnerabilitat, també s'ha incrementat la compra d'aliments i s'ha requerit suport del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) per a aquelles persones usuàries del servei de Centre de Dia de les residències que ha quedat suspès per la situació d'estat d'alarma i amb l'objectiu de contenció dels contagis i protecció de la població vulnerable. 

 

Pel que fa als serveis concrets que s'ofereixen des dels Serveis Socials,  el SAD i el servei de teleassistència funcionen amb tota normalitat, així com el repartiment de lots que fa el Voluntariat Vicencià.

 

Sobre les beques menjador que atorga el departament d'Ensenyament de la Generalitat, el govern català ha anunciat que es garanteixen aquests ajuts de menjador a l’alumnat beneficiari a través de l’habilitació de targetes moneder que es començaran a distribuir en els propers dies. De moment, l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat està a l’espera de confirmar l’arribada d’aquestes targetes, i un cop estiguin a disposició del consistori, s’anunciarà el sistema per fer el repartiment corresponent entre les famílies beneficiàries. A Olesa de Montserrat, la Generalitat, a través del Consell Comarcal, va atorgar 260 beques.

 

Coordinació amb les entitats socials

D’altra banda, l'Ajuntament s'ha reunit amb les diferents entitats socials del municipi (Voluntariat Vicencià, Càritas, Creu Roja i l'Associació de Voluntaris d'Olesa) per tal de coordinar l'acció i demanar que informin de qualsevol situació d'urgència social que pugui originar-se. 

 

En aquest sentit, l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat té en marxa des del juny de 2018 la Xarxa municipal de Gent Gran en situació de Vulnerabilitat per atendre de forma integral el col·lectiu de les persones d’edat. Aquesta xarxa va impulsar el projecte "Olesa a l'Aguait!" implicant ciutadania, entitats i comerciants locals en la detecció de gent gran en situació de vulnerabilitat.

 

Comunicat de la Residència d'Avis Nostra Sra. de Montserrat (12 de març)
La Residència d'avis Ntra. Sra. de Montserrat, en data 12 de març,o disposa de cap resident, persona usuària de centre de dia o treballador/a que presenti cap mena de simptomatologia associada al COVID/19. Però tenint en compte, que donada la situació que està vivint el país, que la gent gran és col·lectiu de risc, i que la nostra obligació és preserva al màxim possible el benestar dels nostres residents, treballadors, famílies i visitants, creiem convenient extremar les mesures de prevenció.

 

Per aquest motiu, us comuniquem les mesures que s'han pres:

- Tancament de visites a totes les instal·lacions de la Residència. En cas de necessitat, només entrarà 1 visita per resident i equipats preventivament.

- Els residents quedaran ubicats dins de la Residència.

- Atenció telefònica continuada a les famílies, a través de recepcionista, al telèfon 93 778 39 11.

- Servei de Centre de dia tancat fins a nova ordre.

- Proveïdors: deixaran les mercaderies a l'entrada de la Residència.

- En cas d'urgència i de necessitat, s'han organitzat equips d'atenció sanitària (metge i infermeres) pel cap de setmana.

- S'ha preparat EPI's a totes les plantes.

- S'ha elaborat planificació del personal, en cas d'absentisme per malaltia.

- Disposem de protocol de confinament a habitació, en cas de possible positiu i que no es pugui derivar.

- En cas de necessitat el servei de bugaderia funcionarà 24 hores.

 

Documents

 

Crida als professionals de gerontologia per cobrir baixes de personals a les residències d'Olesa

L'Ajuntament fa una crida als i les professionals de la gerontologia, així com d'altres perfils assistencials o persones que hagin treballat en residències de gent gran, per cobrir eventualment llocs de feina a les residències locals. Mentre espera una resposta de la Generalitat a la demanda reiterada de solucions per la manca de personals a les residències, especialment la residència Santa Oliva, l'Ajuntament ha decidit obrir altres vies per intentar pal·liar una situació límit. No es tracta de tasques de voluntariat, sinó que els contactes de les persones interessades es passaran als centres residencials, que faran la pertinent contractació.

 

Els perfils sol·licitats són els següents:

-Auxiliar de gerontologia o d'altres titulacions vàlides que acreditin la qualificació professional per treballar a residències geriàtriques.

-Altres perfils assistencials (atenent a la Resolució TSF/758/2020 de la Generalitat de Catalunya per fer front a la urgència de personal).

-Qualsevol persona que tingui experiència laboral en residències per cobrir qualsevol de les necessitats que puguin sorgir.

 

Les persones interessades han de contactar amb l'Ajuntament a través d'aquestes vies:

-Trucant a l'Oficina d'Atenció Ciutadana, al 93 778 00 50

-Al correu electrònic urgenciesresidencies@olesademontserrat.cat

 

Cal indicar nom, telèfon, CV i disponibilitat.

 

D'altra banda, les residències també necessiten termòmetres de tipus "pistola". Si algú en té i pot fer-ne donació, els punts d'entrega són la Policia Local i a la recepció de l'Ajuntament.

 
 
  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • Telegram_petit.png
  • RSS
  • Youtube-32x32.png
  • linkedin-32x32.png
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
ajuntament@olesademontserrat.cat
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional