Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

CORONAVIRUS: MESURES PRESES PER L'AJUNTAMENT

Imatge coronavirus

 

L'Ajuntament reprèn accions de sensibilització sobre el compliment de les mesures anticovid (31 de març de 2021)

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha reprès l'acció comunitària de sensibilització de la ciutadania envers la necessitat de complir amb les mesures de prevenció de la covid-19 que ja va realitzar a finals de l'any passat de la mà d'agents de covivència que actuen a la via pública, sobretot en espais públics i zones d'esbarjo de més afluència del municipi. 

 

Les funcions d'aquests agents són similars a la dels agents cívics i és facilitar informació a la ciutadania sobre les mesures de prevenció sanitària derivades de la covid-19, amb l'objectiu d'afavorir la conscienciació, les actituds i els comportaments cívics i responsables de la ciutadania i evitar sancions i multes administratives. Entre d'altres, aquests agents recordaran l'obligatorietat de l'ús correcte de la mascareta i de la resta de mesures de seguretat sanitària recollides pel PROCICAT.

Més informació

 

L'Ajuntament fa una crida a la responsabilitat de la ciutadania per evitar un increment de contagis per la Covid-19 (4 de desembre)

El consistori olesà ha renovat la campanya que sota el lema “Cuidem-nos” recorda la importància de mantenir les mesures de prevenció i evitar la interacció social per frenar la segona onada de la pandèmia. A Olesa hi ha 32 persones positives amb seguiment domiciliari, segons dades del CAP.

 

L’Ajuntament d’Olesa ha tornat a impulsar la campanya comunicativa que sota el lema “Cuidem-nos” pretén fer una crida a la responsabilitat de la ciutadania per contenir la propagació de la covid-19. El grafisme de la campanya encapçala ja les diferents xarxes socials de l’Ajuntament, així com la portada del web municipal, i a banda de la seva difusió en format digital també es completa amb banderoles a diferents punts d’Olesa. A més, tots els centres educatius d’Olesa -tant públic com concertats- i la Passió d’Olesa col·laboren en la campanya i lluiran els propers dies a les façanes dels seus edificis grans lones amb el disseny de la campanya.

Més informació

 

Quatre nous agents de convivència informen sobre la Covid-19 i vetllen pel compliment de la normativa (3 de desembre)

Olesa compta amb quatre nous agents d'acció comunitària que estan reforçant les tasques de vigilància i control de l'acompliment de la normativa sanitària per la covid-19. Aquests treballadors donen suport a la feina que ja es realitza des de la inspecció de via pública i agents cívics i centraran la seva acció als espais públics i zones d'esbarjo de més afluència del municipi. 

 

Les funcions d'aquests nous agents són similars a la dels agents cívics i seran facilitar informació a la ciutadania sobre les mesures de prevenció sanitària derivades de la covid-19, amb l'objectiu d'afavorir la conscienciació, les actituds i els comportaments cívics i responsables de la ciutadania i evitar sancions i multes administratives. Entre d'altres, aquests agents recordaran l'obligatorietat de l'ús correcte de la mascareta i de la resta de mesures de seguretat sanitària recollides pel PROCICAT. 

Més informació

 

La Policia Local insisteix que cal respectar i complir la normativa per contenir i frenar els contagis per la Covid-19 (11 de novembre)

El confinament nocturn entre les 22.00h i les 6.00h continuarà vigent, de moment, fins el 23 de novembre i, per tant, és prohibeix transitar per la via pública excepte si es tracta per desplaçaments recollits en les excepcions previstes. Davant les concentracions diàries a partir de les 22.00h que es duen a terme a la plaça de Catalunya des del passat 30 d'octubre, la Policia Local ha advertit que es denunciarà i sancionarà les persones que puguin ser identificades "per superar el límit horari permès i fer una concentració sense la pertinent autorització", segons ha destacat el caporal Xavier Gala.

 

Des de la Policia Local s’incideix en el fet que, davant la segona onada de la pandèmia i el fet que s’hagin incrementat a tot Catalunya el nombre de contagis, és responsabilitat de tothom no vulnerar unes normes encaminades a frenar la propagació del virus. La Policia Local ha establert diferents dispositius i efectius per al compliment de la normativa i el que s'ha detectat és que la infracció més habitual és la de no portar mascareta, no respectar la distància de seguretat o les botellades amb consum d’alcohol compartit a la via pública. 

Més informació

 

L'Ajuntament demana a la Generalitat places públiques de Centre de dia (5 de novembre)

El regidor de Serveis Socials de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, Jordi Martínez, ha explicat que una de les preocupacions de la regidoria és la manca de places públiques de Centre de dia al municipi. Per aquest motiu, tot i que no és competència directa de l'Ajuntament sinó de la Generalitat, Martínez i l'alcalde, Miquel Riera, es van reunir amb el secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesias, per reclamar les places que li corresponen a Olesa per rati de població. Jordi Martínez ha destacat que la reunió amb Iglesias en un primer moment "es va anul·lar amb l'esclat de la pandèmia" però finalment es va celebrar el passat mes d'octubre i va servir per fer aquesta petició, ja que, a hores d'ara "Olesa no té cap plaça pública de Centre de dia malgrat que a la comarca si n'hi ha a d'altres poblacions".

Més informació 

 

Es suspèn l'edició d'enguany de la Nit de l'Esport Local (28 d'octubre)

La situació sanitària generada per la COVID-19 i les darreres mesures de seguretat i prevenció que ha decretat la Generalitat ha provocat que la regidoria d'Esports de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat suspengui la 4a edició de la Nit de l'Esport Local així com el Circuit esportiu escolar que enguany no ha començat les activitats per la interrelació que hi havia entre l'alumnat dels diferents centres educatius del municipi.

 

Tot i la suspensió de la Nit de l'Esport Local, des del departament d’Esports es treballa per buscar una fórmula que permeti premiar a esportistes individuals que aquest any han guanyat campionats i/o competicions.

Més informació

 

 

Actuacions portades a terme per l'Ajuntament a conseqüència de la crisi sanitària de la Covid-19:


-Memòria Covid-19 (fins el 21 de juny)

-Memòria Covid-19 (fins el 18 de maig)

-Memòria Covid-19 (fins el 17 d'abril)

 

L'Alcade fa una crida a que la ciutadania mantingui una actitud de prudència per evitar rebrots (21 de juliol)

L’Alcalde d’Olesa, Miquel Riera, vol fer una crida a la ciutadania perquè mantingui “una actitud de prudència” per evitar un increment de la incidència de la Covid-19 a Olesa de Montserrat, en un moment en què la situació al municipi és estable i no s’ha viscut cap rebrot com sí ha passat als municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, on la Generalitat ha decretat noves mesures de restricció d’activitats.  La proximitat a l’àrea metropolitana i el fet que Olesa sigui un municipi amb molta mobilitat cap a la zona de Barcelona, però, “obliga a estar molt alertes” i a extremar les mesures bàsiques de protecció: dur la mascareta, rentat de mans i mantenir la distància de seguretat. Precisament, aquests són els elements que conformen la campanya que, sota el lema “Cuidem-nos”, ha impulsat l’Ajuntament d’Olesa per difondre entre la ciutadania que cal mantenir aquestes mesures de protecció mentre es va recuperant, mica en mica, la normalitat en el dia a dia.

Més informació

 

Els Serveis Socials, cabdals en la gestió de la crisi sanitàri a Olesa (15 de juliol)

Des de que va esclatar la crisi sanitària pel coronavirus, el departament de Serveis Socials ha treballat per garantir l’atenció social bàsica orientada als perfils de vulnerabilitat, mantenint l’atenció directa en la cobertura de necessitats bàsiques i suport emocional, tant pel que fa a famílies i infància, com a persones d’edat. Amb aquest objectiu es van organitzar dos equips de treball estables que han alternat l'atenció presencial i el teletreball per tal de garantir, davant de qualsevol situació, la continuïtat del servei. Represa l'activitat ordinària prèvia al confinament des del mes de juny, amb l'obertura de les agendes amb els/les educadors/es socials i els/les treballadors/es socials, l'activitat presencial es compagina amb estratègies d'atenció telefònica i telemàtica.

Més informació

 

La Brigada d'obres i serveis centra esforços en les tasques de manteniment de jardineria (8 de juliol)

Amb la represa de la nova normalitat després del confinament i l’estat d’alarma, la Brigada municipal d’obres i serveis de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha anat recuperant els serveis i les tasques habituals. Ara els treballs s’estan intensificant en posar al dia tota la part de jardineria després d’una primavera molt plujosa.

 

Durant tot l’estat d’alarma, la Brigada municipal ha tingut un paper molt actiu en les diferents tasques sobrevingudes per l'emergència sanitària i s'han centrat, sobretot, en la desinfecció de la via pública, tot i que també han fet repartiment de material sanitari i lots d'aliments de Serveis Socials i de suport de vigilància de l'estat dels camins rurals, així com atendre les tasques urgents relacionades amb l’enllumenat, clavegueram i el funcionament dels equipaments municipals. També ha estat l'encarregada de delimitar l'espai de les terrasses de bars i restaurant, entre d'altres.

Més informació

 

Emotiu acte institucional de dol en record als veïns i veïnes que ens han deixat durant el confinament (20 de juny)

La zona del llac del Pac municipal va acollira quest divendres al vespre l'acte institucional de dol organitzat per l'Ajuntament en record a la vuitantena de veïns i veïnes del municipi que van morir en la fase més estricta de confinanament, i adreçat a les famílies dels finats. Entre el 14 de març i el 31 de maig, van morir una vuitantena de veïns i veïnes d'Olesa, i d'aquests 25 ho van fer a residències del municipi. Les mesures de confinament decretades per l’estat d’alarma, perpò, no només van impedir fer un acompanyament hospitalari als malalts, sinó també ser al seu costat en el moment de la mort i fer una cerimònia de comiat. Per aquesta raó l’Ajuntament d’Olesa ha volgut impulsar una iniciativa de dol col·lectiu que va arrencar fa una setmana amb la instal·lació de tres grans cubs al Parc municipal per recollir els missatges de record i comiat de la ciutadania. Els tres cubs van presidir ahir l'acte institucional de dol celebrat a la zona del llac.

Més informació

 

La piscina municipal d'estiu obrirà per a tots els públics el 22 de juny (12 de juny)

La piscina municipal d'estiu obrirà per a tots els públics i per a un ús recreatiu a partir del 22 de juny amb una temporada marcada per un seguit de normes de prevenció del coronavirus i que marquen les autoritats sanitàries. El Servei d'Esports anirà adequant les mesures a les diferents fases de desconfinament així com flexibilitzacions que puguin arribar de les autoritats sanitàries.

 

Abans de l'obertura de la piscina municipal per a tothom, del 15 al 19 de juny, la instal·lació obrirà les portes per a les persones que disposen d'abonament anual o de temporada del Servei d'Esports i que en vulguin fer un ús esportiu. Les persones usuàries que hi accedeixin caldrà que concertin cita prèvia a a recepció de la instal·lació, al correu electrònic esports@olesademontserrat.cat o al telèfon 93 778 00 50 opció 1. L'ús es limitarà a una hora i no es podrà fer ús dels vestidors i només una persona per carril de natació.

Més informació

 

L'Ajuntament impulsa un acte de dol col·lectiu per les conseqüències de la pandèmia (11 de juny)

L’Ajuntament d’Olesa impulsa una iniciativa de dol col·lectiu que es posa en marxa aquest divendres, 12 de juny, amb la instal·lació de tres grans cubs al parc municipal, just al costat de l’Ajuntament, on la ciutadania podrà escriure, dibuixar o penjar, en el format que desitgi, els seus sentiments o el seu missatge a aquell ésser estimat de qui no es va poder acomiadar. Els cubs tenen com a lema “Per sempre en el record dels olesans i olesanes” i passaran a formar part del projecte “La memòria del confinament” impulsat per l’Ajuntament.

 

A partir d’aquest divendres, 12 de juny, a la tarda, tothom qui ho vulgui podrà escriure, dibuixar o penjar el seu missatge als cubs que restaran instal·lats a la zona de gespa del parc municipal que hi ha just a la banda esquerra de la façana de l’Ajuntament. Només cal dur un retolador permanent, un llapis o material per penjar dibuixos, i deixar plasmat a les parets dels cubs el missatge de record, estimació, enyorança o reflexió que cadascú vulgui. Els cubs restaran instal·lats una setmana, fins el divendres 19 de juny.

Més informació 

 

El mercat ambulant dels divendres recupera les parades habituals amb l'ampliació d'espais i noves mesures de seguretat (29 de maig)

Amb l’entrada d’Olesa de Montserrat a la fase 1 de desconfinament, el mercat ambulant s’ha ampliat aquest divendres per acollir la pràctica totalitat de les parades habituals. Des de l’Ajuntament, diferents departaments municipals han treballat conjuntament en l’ampliació de l’espai i en dissenyar una distribució acurada de les parades per respectar la normativa actual.

 

Les parades del mercat ambulant es distribueixen en tres espais: plaça de Catalunya, plaça de l’Oli i la Rambla Catalunya, que ha quedat dividida en tres trams. Cadascun dels cinc sectors de mercat s’ha perimetrat, i per controlar l’aforament interior s’ha deixat un únic punt d’entrada i sortida a cada sector. A l’interior de cada sector les parades mantenen entre elles la distància de seguretat marcada per les autoritats sanitàries, és a dir, dos metres de distància per cada costat i sis metres per davant en cas de tenir una altra parada confrontada.

Més informació

 

S'intensifica el manteniment de jardins i la desinfecció dels parcs infantils (28 de maig)

El departament de Gestió de l’Espai Públic i Equipaments encara destina una part dels seus recursos humans a tasques directament vinculades amb la gestió de la crisi sanitària, sobretot desinfecció d'espais públics. Malgrat això, durant tot aquest mes de maig s'ha anat incorporat personal que ha permès reprendre les tasques habituals de jardineria i de manteniment de l'espai públic.

 

Pel que fa a les tasques de desinfecció, el departament de Salut Pública de l'Ajuntament, seguint les recomanacions de la Generalitat, ha definit un seguit d'actuacions de desinfecció per a tots aquells elements de l'espai públic que són susceptibles de ser tocats amb les mans, com ara papereres, baranes o bancs. L’objectiu és minimitzar la possibilitat de contagi per coronavirus i tenint en compte el progressiu desconfinament de la població. Per aquesta raó, la Brigada municipal també ha començat a desinfectar les 28 zones de parcs infantils d'Olesa per deixar-los preparats per quan estigui permesa la seva obertura.

Més informació 

 

L'Ajuntament preveu deixa la taxa de terrasses sense efecte fins a finals d'any (22 de maig)

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat té previst aprovar en el proper Ple, que s’ha de celebrar dijous vinent, una proposta per deixar sense efecte fins a finals d’any la taxa d’ocupació de la via pública amb taules i cadires. Si la majoria de grups dona suport a la proposta de l’Equip de Govern, els propietaris de bars i restaurants no hauran d’abonar res per les terrasses dels seus establiments. Amb aquesta nova mesura econòmica, l’Ajuntament d’Olesa vol donar suport al sector de la restauració i l’hostaleria, molt afectat pel tancament total de les seves activitats a causa de la crisi sanitària per la Covid-19. A partir de dilluns vinent, quan es faci efectiu el pas de la Regió Metropolitana a la fase 1, bars i restaurants podran obrir les seves terrasses, mantenint les corresponents mesures de distància i seguretat.

 

A més, com ja va anunciar l’Ajuntament fa uns dies, s’està estudiant la possibilitat que bars i restaurants que ja tenien concedida l’ocupació de via pública per taules i cadires puguin ampliar l’espai de terrassa, amb l’objectiu que el número de taules s’acosti a l’habitual de cada any, sempre que les característiques de l’espai públic ho permetin. 

Més informació 

 

S'amplia el termini voluntari per al pagament de l'Impost de Béns Immobles no domiciliat (18 de maig)

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha ampliat el termini de pagament voluntari de l’Impost de Béns Immobles. Aquesta mesura se suma a la pròrroga ja establerta el mes de març per a diferents impostos i tributs locals, dins un primer paquet de mesures adoptat amb l’objectiu de contribuir a minimitzar l’impacte econòmic que l’estat d’alarma decretat a causa de la crisi sanitària pel coronavirus pot generar entre la ciutadania.  En un primer desplegament de mesures econòmiques, l’Ajuntament d’Olesa va posposar el pagament d’impostos i va anul·lar el cobrament de diferents taxes i preus públics (per valor d’uns 200.000€)  i ha dotat el pressupost amb 300.000€ suplementaris per als Serveis Socials i Promoció Econòmica. S’està preparant un segon paquet de mesures econòmiques.

Més informació 

 

Preparació del municipi per a les diferents fases de la desescalada (15 de maig)

Després de l'esclat i fase inicial de la pandèmia i el decret d'estat d'alarma pel coronavirus, l'Ajuntament d’Olesa de Montserrat treballa des de fa setmanes en preparar el municipi per a les diferents fases de la desescalada del desconfinament que ha establert el govern espanyol. L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha destacat que el consistori “ja ho té tot preparat per quan arribem a la fase 1 de desconfinament, amb l'obertura de les terrasses de bars i restaurants com a canvi principal i en la qual serà molt important la responsabilitat de la ciutadania per garantir el distanciament entre persones”. Un altre dels grans canvis que suposarà la fase 1 és l'increment de les parades del mercat ambulant setmanal i, per tant, la implantació d'un sistema de control d'aforament per evitar aglomeracions.

Més informació

 

L'Ajuntament destina 268.000 euros per ajudar el comerç i reactivar l'economia local (14 de maig)

El regidor de Promoció Econòmica i Turisme de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, Dídac Solà, ha explicat que s'afegeixen 200.000 € més al pressupost de l'àrea de Promoció Econòmica per dotar el departament “amb recursos per afrontar la crisi econòmica que ha causat la crisi sanitària del coronavirus”. Concretament, Solà ha especificat que “120.000 € seran per ajuts directes a autònoms i comerços que no han pogut treballar durant el confinament i per tal que afrontin pagaments com lloguers, hipoteques o subministraments”.

 

La resta, 80.000 €, incrementaran la dotació per a la reactivació econòmica de comerç i indústria, una partida que ja destinava més de 68.000€ a aquest objectiu. olà ha avançat que es treballarà en dissenyar “campanyes de dinamització comercial i assessorament per a nous plantejament de negocis per als comerços i industrials del municipi”. Dins d'aquesta dotació, s'ha previst un increment de 15.000€ per a ajuts a comerços que hagin de fer obres o treballs d'adaptació per poder dur a terme la seva activitat amb les noves mesures de seguretat que s'estableixin. Aquests 15.000€ s’afegeixen als 18.125€ que ja hi havia reservat per a aquest concepte.

Més informació

 

L'Ajuntament destina 100.000 euros més als departaments de Serveis Socials i Habitatge per fer front a la crisi del coronavirus (12 de maig)

El regidor de Serveis Socials i Habitatge, Jordi Martínez, ha explicat que durant les primeres setmanes de confinament “s'ha produït un creixement de la demanda en la petició d'ajuts per aliments”. Davant d'aquesta detecció, el consistori ha decidit incrementar el pressupost del departament en 50.000 €, dels quals, 30.000 € seran per suplementar la dotació dels ajuts a l’alimentació i 20.000 € per al pagament de subministraments bàsics, donat que, segons Martínez, “també es preveu que hi haurà un increment de les peticions un cop acabi l'estat d'alarma”. La dotació inicial d’ajuts socials (alimentació, subministres o activitats d’estius...) era inicialment de 172.850, i ara s’hi destinaran 222.850€.

 

Pel que fa a Habitatge, Jordi Martínez ha destacat que es destinaran 50.000 € per ajuts al lloguer “tot i que les competències les té l'Estat i la Generalitat”. La partida servirà per complementar els ajuts que destinen altres administracions als ajuts al lloguer. 

Més informació

 

Regulació de l'obertura de terrasses de bars i restaurants prevista per la fase 1 de desconfinament (11 de maig)

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat està treballant en la planificació de la propera obertura de terrasses de bars i restaurants contemplada en la fase 1 de desconfinament plantejada pel Govern central, malgrat que Olesa de Montserrat, a l’igual que tota la regió sanitària Metropolitana Sud, continua aquest dilluns en fase 0. Per a quan la fase 1 sigui operativa, l’Ajuntament està estudiant la possibilitat que bars i restaurants que ja tenien concedida l’ocupació de via pública per taules i cadires puguin ampliar l’espai de terrassa, amb l’objectiu que el número de taules s’acosti a l’habitual de cada any, sempre que les característiques de l’espai públic ho permetin.

 

En aquest sentit, els Serveis Tècnics municipals ja estan estudiant cas per cas, i proposaran a cada establiment una recol·locació de les seves taules i cadires que permeti garantir les mesures de seguretat. Es comunicarà a cada establiment la solució plantejada, amb el benentès que durant el període actual, el marc normatiu i les recomanacions del departament de Salut predominen sobre qualsevol altra consideració.

Més informació 

 

L'alcalde fa una crida a seguir de forma estricta les recomanacions de les autoritats sanitàries per continuar amb la desescalada (8 de maig)

L'alcalde d'Olesa de Montserrat, Miquel Riera, ha fet una crida a la ciutadania a no relaxar-se i seguir totes i cadascuna de les recomanacions i instruccions que fan les autoritats sanitàries durant aquesta fase progressiva de desconfinament. Riera ha apuntat que les dades que ens arriben “són positives” i que a l'hospital de Martorell “aquesta setmana no hi ha nous malalts de COVID-19 del municipi”. També ha remarcat que la situació de les residències és estable i que, de fet, cal celebrar que “una de les notícies que arriben de la residència Santa Oliva és que aquesta setmana han rebut l'alta mèdica sis residents que patien la malaltia i que ja l'han superat”.

 

Tot i aquesta situació, Miquel Riera ha insistit en la necessitat d'estar molt atents a l'evolució de les xifres de contagis del coronavirus que arribin els propers dies per poder “veure l'impacte que ha tingut la sortida al carrer dels infants fa dues setmanes i de la possiblitat de començar a fer esport i passejades d'adolescents i adults”. Sobre aquest desconfinament progressiu de la ciutadania, l'alcalde ha valorat que, de forma general, “la major part de la població segueix les directrius i recomanacions” i que és comprensible, tot i que hi ha franges horàries establertes per sectors de població, que en determinats moments i espais hi hagi força concurrència de gent.

Més informació

 

S'amplia el servei d'assistència a la ciutadania i empreses per fer tràmits online (8 de maig)

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha ampliat el servei OAC 360º d’assistència gratuïta per ajudar la ciutadania i les empreses a realitzar qualsevol dels tràmits que es poden fer online, a través de la Seu Electrònica de la pàgina web municipal. Fins ara, el servei es prestava de 9 a 15h i ara s'amplia a una atenció de fins a 12 hores, de les 8 a les 20 h, de dilluns a divendres.

 

Davant qualsevol dubte sobre el procediment a seguir o els requisits necessaris per accedir als tràmits o a la Carpeta Ciutadana, per fer ús del servei només cal trucar al 93 026 72 25 en horari de 8 a 20h de dilluns a divendres, o bé enviar un correu electrònic a servei_suport@tictools.es.

Més informació

 

El servei públic de Consum continua actiu durant l'estat d'alarma (7 de maig)

Arran de la crisi sanitària pel coronavirus, hi ha anul·lacions o canvis imprevistos per la situació de confinament i poden sorgir problemes amb agències de viatges, telefonia, obres, hipoteques o qualsevol tema relacionat amb les entitats bancàries o altres. Els consumidors poden adreçar totes les seves consultes al Servei Públic de Consum de l’Ajuntament d’Olesa, que continua actiu.

 

El servei atén a l'adreça de correu consum@olesademontserrat.cat. També es pot contactar amb l'OMIC al telèfon de l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) 93 778 00 50 on derivaran la consulta i des del servei OMIC es posaran en contacte per telèfon o telemàticament.

Més informació

 

Prohibició d'entrar amb gossos a les zones de gespa dels espais públics (6 de maig)

El departament de Medi Ambient ha col·locat cartells que indiquen la prohibició d'entrar amb gossos a les zones de gespa de tots els espais públics del municipi. La prohibició és només per a les zones de gespa. És a dir, es pot passejar amb el gos pel parc municipal, però no entrar amb l'animal als espais de gespa, encara que vagi lligat.

 

La mesura s'ha adoptat per assegurar la salubritat d'aquests espais, que ara més que mai són utilitzats pels nens i nenes, que no poden utilitzar els espais de joc infantil o equipaments esportius.

Més informació

 

L'Oficina d'Atenció Ciutadana reprèn l'atenció presencial només amb cita prèvia (5 de maig)

A partir del proper dilluns, 11 de maig, lOficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat tornarà a atendre presencialment però serà obligatori demanar cita prèvia. Des d’avui mateix es pot demanar cita prèvia per internet, mitjançant el web municipal clicant al banner “Cita prèvia OAC”, o per telèfon, trucant al 93 778 00 50. Per evitar aglomeracions i garantir la distancia de seguretat entre les persones usuàries, només es donaran 8 cites per hora. El personal municipal atendrà amb els corresponents equips de protecció individual (EPIs). Es recomana a les persones usuàries que també duguin mascareta. 

 

Des de l’inici de l’estat d’alarma, però, l’Oficina d’Atenció Ciutadana ha estat completament operativa, si bé ha adaptat el sistema d’atenció a les directrius que anaven marcant les autoritats sanitàries. Durant aquest temps, l’atenció ha estat telefònica i telemàtica, amb un increment considerable de les instàncies rebudes a través de l’apartat de tràmits del web municipal. Des de l’inici de l’estat d’alarma l’OAC ha rebut més de 600 tramitacions online.

Més informació

 

Es reobre la Deixalleria Municipal i la Deixalleria Mòbil (4 de maig)

L’Ajuntament d’Olesa ha reobert la deixalleria municipal, davant de la reducció de les mesures de confinament decretades per l’Estat. A partir de divendres també tornarà a funcionar la deixalleria mòbil. Els dos serveis restaran oberts en l’horari habitual, però des de la Regidoria de Medi Ambient es recomana demanar cita prèvia a la deixalleria municipal, ubicada al polígon de Can Singla, abans d'anar-hi. 

 

El consistori olesà va acordar, el passat 19 de març, tancar les dues deixalleries seguint les recomanacions de la Generalitat, per motius de seguretat del personal i les persones usuàries. Ara que s’han relaxat les mesures de confinament, i seguint també les recomanacions de la Generalitat, l’Ajuntament reobre els dos serveis garantint en tot moment les mesures de seguretat per al personal i persones usuàries.

Més informació

 

El Ple extraordinari d'abril, el primer telemàtic de la història com a conseqüència de la crisi sanitària (1 de maig)

El Ple extraordinari del mes d'abril s'ha celebrat aquest dijous 30 d'abril amb la particularitat que ha estat el primer ple telemàtic en la història de la corporació, com a conseqüència de la crisi sanitària del coronavirus COVID-19. La sessió es va poder seguir en directe a través del canal de Youtube de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat i, com és habitual, a través de l’emissora municipal Olesa Ràdio.

 

El Ple del'Ajuntament d'Olesa ha aprovat per unanimitat una modificació de crèdit per tal de destinar 300.000 € a Serveis Socials, Habitatge i Promoció Econòmica per afrontar la crisi del coronavirus. També ha aprovar una moció reclamant canvis legislatius per dotar els ajuntaments de més autonomia i recursos econòmics per atendre les necessitats de la ciutadania.

Més informació

 

Les proves PCR fetes a tot el personal de les residències dónen negatiu en gairebé tots els casos ( 30 d'abril)

Les proves PCR realitzades els darrers dies a les plantilles de les residències d’Olesa de Montserrat han donat negatiu en pràcticament tots els casos. Només s’ha donat un cas positiu en una persona de la plantilla de la residència Sant Agustí. Així ho ha destacat l’Alcalde d’Olesa, Miquel Riera, a partir de la informació facilitada per les residències a l’Ajuntament d’Olesa. Fa uns dies ja es van fer proves a tots els interns dels centres residencials, i en aquest cas la residència Mare de Déu de Montserrat va ser l’única en la qual tots els tests van sortir negatius.

Més informació

 

L'Ajuntament posa en marxa un projecte per preservar la memòria del confinament (27 d'abril)

L'Ajuntament ha posat en marxa, a través de l'Arxiu Històric Municipal, el projecte “La memòria del confinament”, una iniciativa per poder preservar les vivències de la població en aquest període de confinament i que, a través de material i testimonis de tot tipus, reflecteixin la manera de viure de la ciutadania olesana durant la crisi sanitària del coronavirus COVID-19.

El primer és fer un recull de tota l'expressió artística i testimonial que s'hagi pogut produir aquestes setmanes, com ara pancartes, dibuixos, creació literària, cançons, vídeos del veïnat, joguines o objectes autofabricats a casa.A més de testimonis de la ciutadania, la regidoria de Cultura també ha encarregat un reportatge fotogràfic i un seguit de vídeos amb entrevistes amb persones que treballen en primera línia durant la gestió de la pandèmia.

Més informació 

 

S'intensifiquen les tasques de manteniment dels espais verds (27 d'abril)

El Departament de Gestió de l'Espai Públic i Equipaments, dins el servei de Manteniment de la Ciutat, ha engegat tasques intensives de manteniment de jardineria als espais públics del municipi per tal de mantenir-los en bon estat. Concretament es fan actuacions de sega i de desbrossat, per evitar plagues i malures i el creixement descontrolat de la vegetació, tant a espais verds com a marges de voreres. A més, es fa el control del sistema de reg. Els equips de manteniment de les àrees verdes segueixen tots els protocols de seguretat decretats per evitar l'expansió de la Covid-19. Per evitar contagis entre els operaris, s’han repartit les tasques en dos torns de treball, matí i tarda, i es distribueixen en diferents equips, per tal de no coincidir. Hi ha equips que de forma rotatòria es queden a casa i que estan disponibles per poder cobrir qualsevol baixa que pugui originar-se.

Més informació

 

Es concreta com han de ser les sortides amb infants (25 d'abril)

El Ministeri de Sanitat ha publicat una ordre ministerial al BOE (l’ordre SND/370/2020) on detalla com hauran de ser les sortides permeses dels infants menors de 14 anys a partir d'aquest diumenge. Per facilitar l’acompliment d’aquestes normes, l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ampliarà espais de vorera i tallarà al trànsit alguns carrers durant la franja horària permesa per a les sortides. Podran sortir els nens menors de 14 anys acompanyats d'una persona adulta, i aquesta circulació queda limitada a la realització d'un passeig diari, de màxim una hora de durada i a una distància no superior a un quilòmetre respecte al domicili del menor, entre les 9.00 hores i les 21.00 hores.

 

Amb l’objectiu d’ampliar les zones de passeig i que aquestes permetin mantenir els dos metres de distància entre grups familiars, l'Ajuntametn d'Olesa ha tallat a la circulació, entre les 9.00 i les 21.00, alguns carrers del municipi.

Més informació

 

Crida a la prudència per evitar contagis durant la flexibilització del confinament (24 d'abril)

L’Alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha fet una crida a la responsabilitat i prudència de la ciutadania per tal que es mantinguin les mesures de protecció per evitar contagis per coronavirus ara que el Govern espanyol anuncia mesures de flexibilització del confinament, com ara que els menors de 14 anys puguin sortir al carrer a partir de diumenge.

 

El manteniment de les mesures de confinament i distanciament social és important malgrat la relativa estabilització de la corba de contagis. Segons les dades que fa publiques el departament de Salut de la Generalitat a través de la pagina web aquas.gencat.cat, Olesa de Montserrat té confirmats 154 casos de coronavirus.

Més informació

 

Recomanacions a la comunitat islàmica sobre la celebració del ramadà (24 d'abril)

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat s’ha sumat a les recomanacions que la direcció general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya ha donat pel que fa a festivitats religioses coincidint amb l'inici del mes islàmic del ramadà. El ramadà comença divendres, 24 d’abril i és previst que finalitzi el 23 de maig.

 

Enguany, per causa de la pandèmia, les mesquites no podran acollir activitats i les celebracions familiars s’hauran de fer en la intimitat sense reunir persones alienes a les que conviuen habitualment al mateix domicili.

Més informació

 

Servei excepcional de recollida de voluminosos (23 d'abril)

El Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament, a través de l’empresa concessionària de la recollida d’escombraries (Fomento de Construcciones y Contratas Medio Ambiente) posa en marxa un servei excepcional de recollida de voluminosos a les portes dels domicilis (sempre a la porta del carrer) per aquelles situacions en les quals, inevitablement, alguna persona se n’hagi de desfer i no el pugui guardar fins que l’estat d’alarma finalitzi. La mesura s’ha pres per tal de donar sortida a necessitats puntuals de la ciutadania pel que fa a la recollida de voluminosos davant les pròrrogues de l'estat d'alarma i conseqüent confinament, durant les quals la deixalleria municipal roman tancada.

 

Per demanar la recollida del voluminós les persones que ho sol·licitin hauran de fer primer la sol.licitud al departament de Medi Ambient de l’Ajuntament l’Olesa, mitjançant instància electrònica (a l’apartat de Tràmits de la Seu Electrònica del web municipal), també a través de l’aplicació gratuïta Línia verda o bé per telèfon al 93 778 00 50.

Més informació

 

Es permet l'accés a les vinyes per a l'autoconsum (22 d'abril)

A l’igual que el Departament d’Interior de la Generalitat permet anar als horts a on es cullen productes necessaris per a la subsistència i l’autoconsum durant l’estat d’alarma pel coronavirus, també es permet aquesta activitat a les vinyes. El departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament ho ha confirmat amb els Serveis Territorials del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya per donar resposta a totes les consultes que han arribat per part de pagesos locals sobre  si l'activitat a les “vinyes” (concretament camps d'oliveres) és equiparable al permís per poder anar als horts.

Més informació

 

Es reobren els espais d'esbarjo per a gossos (21 d'abril)

El departament de Medi Ambient i Sostenibilitat ha reobert les zones d’esbarjo per a gossos del municipi. La decisió s’emmarca dins de les mesures de flexibilització del confinament i després de constatar un augment de destrosses de plantes i instal·lacions en els enjardinaments dels parcs municipals.

 

L’obertura dels espais d’esbarjo està condicionada a unes normes d’ús de compliment obligatori. Només hi podrà haver dues persones alhora dins l’espai habilitat, durant un temps màxim de 15 minuts. També caldrà portar guants i mascareta per a l’ús de les instal·lacions i la manipulació de la porta (en ser zones comunes), i mantenir una distancia de seguretat de dos metres.

Més informació

 

Dispositiu per garantir la distància de seguretat en el repartiment de mascaretes a les farmàcies (20 d'abril)

L'Ajuntament ha organitzat un dispositiu a les set farmàcies olesanes, a càrrec d'agents de la Policia Local i de persones voluntàries, per garantir que es mantenia la distància de seguretat a les oficines de farmàcia durant el repartiment de les primeres 3.150 mascaretes. Per organitzar les cues, les farmàcies han demanat que es generessin dues cues diferents: una per la dispensació de la mascareta gratuïta i una altra per als medicaments. El repartiment de mascaretes, però, ha estat molt irregular, ja que el sistema informàtic s'ha col·lapsat com a conseqüència que totes les farmàcies de Catalunya s'han connectat al mateix programari a la vegada.

Més informació

 

Engega el repartiment de mascaretes a les persones majors de 65 anys (17 d'abril)

L’Ajuntament ha engegat el repartiment de mascaretes a totes les persones empadronades al municipi d’entre 65 i 74 anys. En total es repartiran més de 2.000 mascaretes, que se sumaran a les 2.000 més repartides fa uns dies entre els majors de 75 anys. Es tracta d’una acció possible gràcies a la feina dels molts voluntaris i voluntàries del municipi que col·laboren en la confecció de les mascaretes, la seva preparació i el seu repartiment. Per entregar les mascaretes les persones voluntàries faran un porta a porta, que en el cas de les urbanitzacions va a càrrec de personal de la Brigada municipal. Les persones voluntàries van adequadament identificades i protegides per fer l’entrega de les mascaretes amb total seguretat.

Més informació

 

A banda d'aquest repartiment de mascaretes, les farmàcies d'Olesa han rebut de la Generalitat de Catalunya un total de 3.150 mascaretes, 450 per cada oficina de farmàcia del municipi. Aquestes mascaretes són les que ha anunciat la Generalitat que es lliuren, a partir de dilluns 20 d'abril, a la ciutadania de forma gratuïta presentant la targeta d'identificació sanitària. Consulteu aquí la notícia  a l'apartat d'Informació d'Interès d'aquest web.

 

Olesa s'adhereix al Manifest del Ens Locals davant la crisi del coronavirus (15 d'abril)

L’Ajuntament d'Olesa de Montserrat s’ha adherit al Manifest dels ens locals davant del Coronavirus. Aquest és un document institucional conjunt de l’Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles de Catalunya i la Federació de Municipis de Catalunya on s'exposa la posició i les demandes del món local català davant l’actual moment de dificultat provocat per la pandèmia del Covid-19.


L’acord reclama un confinament estricte, demanant que tothom es quedi a casa amb l’excepció d’aquelles persones que treballen en serveis establerts com a essencials. Així, des del món local es demana a les administracions supramunicipals que les mesures que s’estan prenent a curt termini tinguin com a eix central i com a prioritat la salut de les persones, en especial les més vulnerables al virus, i l’adequació de les infraestructures sanitàries per tal que el personal dels centres hospitalaris puguin desenvolupar la seva tasca amb garanties.

Consulteu el Decret d'Alcaldia

 

Comença el repartiment de mascaretes a les persones majors de 75 anys (14 d'abril)

L’Ajuntament ha començat aquest dimarts al matí el repartiment d'unes dues mil mascaretes entre les persones majors de 75 anys i empadronades al municipi, gràcies a la tasca de 37 persones voluntàries i del personal de la Brigada Municipal. El repartiment s’està fent porta a porta entre el col·lectiu de majors de 75 anys, a través d'un dispositiu que han organitzat des de Serveis Socials, Participació Ciutadana i la col·laboració de Creu Roja del Baix Llobregat Nord.

Més informació 

 

L'Ajuntament estudia accions a mitjà i curt termini per pal·liar els efectes de la crisi (9 d'abril)

L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha anunciat que totes les regidories estan revisant el seu pressupost, quant a previsió d’ingressos i despeses, tenint en compte els efectes de la crisi sanitària del coronavirus. El principal objectiu és dotar econòmicament aquelles mesures destinades a donar suport als col·lectius més vulnerables en les àrees de Serveis Socials, així com a impulsar mesures des de Promoció Econòmica i Comerç per afavorir la reactivació econòmica del municipi. Seran unes polítiques socials i econòmiques que hauran de tenir continuïtat i condicionaran el pressupost per al 2021.

 

L’Ajuntament ja va anunciar un primer paquet de mesures econòmiques que suposen un impacte a les arques municipals d’uns 200.000 €. Ara s’està fent una avaluació pressupostària per analitzar quines partides del pressupost s’han de suplementar per fer accions encaminades a cobrir necessitats dels col•lectius vulnerables i reactivar l’economia local. Mentre, mantenir el confinament i evitar la relaxació del mateix és el principal repte per a la ciutadania.

Més informació

 

L'Ajuntament repartirà dues mil mascaretes a les persones majors de 75 anys (9 d'abril)

L’Ajuntament repartirà a partir del dimarts, 14 d’abril, unes 2.000 mascaretes entre les persones majors de 75 anys del municipi. El repartiment es farà a través de voluntaris i personal de la Brigada Municipal, que portaran a domicili, fent un porta a porta, aquestes mascaretes entre totes les persones majors de 75 anys empadronades a Olesa.

 

Fins ara l’Ajuntament ja ha proveït de mascaretes i equips de protecció individual personal dels serveis essencials municipals, personal sanitari i assistencial, voluntariat, farmàcies i comerços, i ara s’atén el col•lectiu vulnerable de les persones d’edat. 

Més informació

 

L'Ajuntament fixa un preu màxim dels serveis funeraris del municipi (8 d'abril)

A causa de l’increment de defuncions produïdes a Catalunya a causa de la malaltia Covid-19, increment que ha afectat el municipi d’Olesa de Montserrat, l'Ajuntament ha aprovat un Decret d’Alcaldia en el qual es fixen uns preus màxims per a la prestació bàsica dels serveis funeraris que es presten al municipi, a càrrec de l’empresa concessionària. El preu màxim que s'estableix per un servei bàsic és de 1.800,82€. A aquests preus caldrà afegir les despeses per incineració o inhumació en un nínxol, així com altres serveis superiors i/o addicionals que es vulguin contractar. En aquests casos els preus es regiran segons l’ordenança fiscal número 22, reguladora de la taxa de serveis funeraris, que té vigent l’Ajuntament d’Olesa per a aquest 2020.

Més informació

 

Es regula l'activitat als horts urbans municipals durant l'estat d'alarma (8 d'abril)

Arran la rebaixa feta per la Generalitat quan a les restriccions referents als desplaçaments als horts, l’Ajuntament d’Olesa permet de nou l’activitat als horts municipals, regulant el nombre de persones que podran ser-hi alhora, i només per tal de collir productes necessaris per a la subsistència. L’Ajuntament també recomana a les persones que disposin d’hort privat que comuniquin al departament de Medi Ambient la seva intenció de tenir-ne cura, per tal que es pugui fer un seguiment de l’activitat i així evitar riscos.

 

Cal recordar que el desplaçament als horts s’ha de fer individualment. L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat recorda que les persones propietàries o usuàries dels horts han d’omplir el Certificat autoresponsable de desplaçament en el marc de l’estat d’alarma per la crisi sanitària per la COVID-19, a l’apartat adquisició d’aliments, i recomana especialment al col·lectiu mes vulnerable pel COVID19, com ara la gent gran, que demani a alguna altra persona de confiança que els reculli els productes de l’hort. Si no es així, es demana que comuniquin prèviament les seves dades i les dades de la ubicació de l’hort al Departament de Medi Ambient, mitjançant correu electrònic a l’adreça mediambient@olesademontserrat o trucant a l’Oficina d’Atenció Ciutadana al 93 778 00 50, per tal poder-ne fer seguiment si és necessari.

Més informació

 

El Servei de Mediació Ciutadana continua funcionant de manera telemàtica (7 d'abril)

El Servei de Mediació Ciutadana d’Olesa continua a disposició de la ciutadania per tractar qualsevol situació de conflicte de convivència que es pugui donar durant l’estat d’alarma per la crisi sanitària del coronavirus. És un servei totalment gratuït per a la ciutadania i atén les consultes de manera telemática, ja sigui per correu electrònic o per telèfon.

 

Qui ho vulgui pot  acudir al Servei de Mediació Ciutadana per a conflictes veïnals (sorolls, animals domèstics…), familiars (relació amb els fills/es, cura de la gent gran, parella…), i tots aquells fruits de la convivència i la relació entre persones.

 

Es pot contactar amb el servei de mediació a través d’aquestes vies:

-Per correu a electrònic a mediaciociutadana@olesademontserrat.cat

-Per telèfon 648-04-29-11 els dilluns i els dimecres de 10:30 a 13:30 i, els dimarts i els dijous de 14h a 17:30.

Més informació

 

L'Ajuntament reclama a la Generalitat tenir accés a dades fiables sobre el nombre de contagis (3 d'abril) 

L’Ajuntament ha reclamat a la Generalitat “total transparència i claredat” en les dades sobre el nombre d’afectats, hospitalitzats i defuncions per coronavirus al municipi. En una carta adreçada a consellera de Salut, Alba Vergés, l’Alcalde d’Olesa, Miquel Riera, lamenta les moltes dificultats que ha tingut fins ara l’Ajuntament per accedir a dades fiables sobre el nombre d’afectats al municipi, i reclama al Departament de Salut que en aquest aspecte sigui precís i transparent. L’Ajuntament d’Olesa també ha tornat a reclamar a la Generalitat que resolgui la manca de personal i material necessari a les residències, per tal que les plantilles puguin desenvolupar amb garanties la seva feina.

 

L’Alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha destacat que, tot i la manca evident de recursos materials de protecció i de personal que pateixen, les direccions de les residències geriàtriques, sobretot les afectades pel virus, Santa Oliva i Sant Agustí, “han aconseguit controlar la situació aplicant nous models organitzatius que suposen un esforç extra de la plantilla”. Riera ha lamentat un cop més que un dels principals problemes és que el personal no pugui treballar protegit “tal i com marquen els protocols per manca de material”, i per aquesta raó “des de l’Ajuntament s’ha treballat i es treballarà per intentar cobrir aquesta necessitat com sigui”.

 

Miquel Riera també ha volgut manifestar el suport de tot l’Ajuntament al personal de les residències geriàtriques, especialment a les de Santa Oliva i Sant Agustí, “per l’esforç que estan fent durant aquestes setmanes per atendre les persones internes”. Més informacíó

 

L'Ajuntament estableix els horaris de comerços de 7h a 21h (3 d'abril)

 

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, a través d'un decret d'alcaldia (Decret 636 03/04/2020), ha fet una modificació dels horaris dels establiments comercials que tenen autorització per continuar oberts durant l'estat d'alarma i els estableix de 7:00h a 21:00h. Això suposa una ampliació d'una hora a l'inici i al final del que s'havia establert al Decret d'Alcaldia 599 de 31 de març de 2020 que fixava l'horari dels comerços de 8:00h a 20:00h. Aquest horari s'havia decretat amb l'objectiu de contenir el coronavirus i minimitzar al mínim els moviments de la ciutadania. 

 

El nou decret, 636 de 3 d'abril de 2020, estableix que pel correcte funcionament d'alguns establiments comercials que, de forma habitual, comencen o acaben la seva activitat fora de l'horari abans esmentatn (8h a 20h) s'ha establert de 7:00h a 21:00h mentre duri l'estat d'alarma. La mesura també pretèn facilitar l'adquisició dels productes dels comerços de venda de productes essencials de forma esglaonada. No es consideren establiments comercials afectats per aquesta regulació aquells que desenvolupin activitats de cuinat i posterior entrega a domicili.

 

El decret també aprofita per recordar a tots els establiments que s'han de mantenir les mesures de seguretat i distància que marquen les autoritats sanitàries i evitar la concentració de persones en un mateix lloc. 

 

L'Ajuntament i la Comunitat Minera garanteixen els mateixos nivells de qualitat del servei d'aigua potable (2 d'abril)

La Comunitat Minera Olesana (CMO) ha elaborat un Pla de contingència per garantir el normal funcionament de la companyia pel que fa a l’abastament d’aigua potable al municipi així com l’atenció al públic i reparació d’avaries mentre duri l’estat d’alarma per la crisi sanitària pel coronavirus. Entre algunes de les mesures d’aquest Pla de contingència, la CMO va fer una adquisició d’estoc de productes químics necessaris per al correcte funcionament de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) durant més de 60 dies. L’objectiu ha estat tenir un estoc suficient dels components essencials per a la potabilització de l’aigua com una mesura preventiva per poder pal·liar una eventual dificultat de proveïment.

 

Pel que fa a l’atenció al públic, la CMO la presta de forma telemàtica a través del telèfon 93 778 18 99 o per correu electrònic a l’adreça correu@cmineraolesana.cat. El servei de reparació d'avaries queda en tot moment assegurat i, com és habitual, també continua en funcionament el telèfon93 778 02 95de servei 24h de la cooperativa.

 

Gràcies a aquestes mesures, l’Ajuntament d’Olesa i la CMO garanteixen al municipi que l’explotació integral de l’abastament d'aigua potable mantenint sempre els mateixos nivells de qualitat i seguretat. En aquest sentit, els processos de tractament i els controls dels paràmetres de l'aigua de consum que aplica la CMO asseguren la qualitat sanitària, sense cap perill de contribuir a la propagació de la COVID-19. (Més informació)

 

Reforç de les tasques de desinfecció de carrers (2 d'abril)

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha reforçat les tasques de desinfecció dels carrers i espais més transitats amb personal de la Brigada Municipal. D’aquesta manera, el personal de la Brigada complementa les tasques de desinfecció que des del primer dia de l’estat d’alarma està realitzant l’empresa encarregada de la neteja viària i la recollida d’escombraries, Fomento de Construcciones i Contratas Medio Ambiente (FCC).

 

La desinfecció s’ha centrat en aquells carrers i espais que, malgrat les restriccions de moviments, són els més transitats del municipi, com ara els entorns del CAP Olesa, Mercat Municipal, les zones on hi ha supermercats i botigues d’alimentació, l’estació de FGC o les parades d’autobusos. També s’ha reforçat la neteja a fons d’elements d’espais públics que més poden tocar les persones, com ara les baranes o papereres, així com la de tots els grups de contenidors del municipi, que es desinfecten dos cops al dia. La neteja es fa amb aigua a pressió i productes desinfectants totalment homologats. També s’utilitza aquest desinfectant en la neteja profunda dels contenidors, sobretot de les zones més susceptibles de ser tocades per les persones. (Més informació)

 

 

Suspeses les restriccions d'accés de vehicles a la illa de vianants (31 de març)

A partir de dimecres, 1 d’abril, i mentre duri l’estat d’alarma per la crisi sanitària pel coronavirus, queden suspeses les restriccions de circulació a l’illa de vianants del nucli antic. Per tant, l’entrada i sortida de vehicles estarà permesa per a tots els vehicles, sense necessitat que tinguin autoritzada l’entrada. Ara bé, cal recordar que durant l’estat d’alarma estan restringits els moviments, tant a peu com en vehicle, i per tant, la circulació de vehicles està limitada per al conjunt de la ciutadania.

 

L’illa de vianants del nucli antic va entrar en funcionament el passat 2 de febrer. El seu objectiu és el de pacificar el trànsit al barri del nucli antic, que per la seva configuració, amb carrers estrets i la presència d’escoles, no està pensat per als vehicles. Per aquesta raó es vol que hi circulin només els vehicles imprescindibles, sobretot a les hores on hi ha més afluència de persones al carrer. L’accés a l’illa es controla amb sis càmeres instal·lada a les diferents entrades que hi ha a la zona, que registren les matrícules dels vehicles. L’illa de vianants comprèn la zona emmarcada, per la banda nord, des del carrer de Santa Oliva cap al sud; des d’Anselm Clavé cap al nord; des de la Riera de Can Carreras cap a l’oest i des del carrer Vall d’Aran cap a l’est.

 

Encara que les restriccions d’accés a l’illa de vianants estiguin suspeses, la ciutadania pot continuar presentant les sol·licituds d’accés permanent o temporal.

 

Consulteu aquí els detalls.

 

Mesures per minimitzar l'impacte econòmic de la crisi sanitària (30 de març)

L’Ajuntament ha adoptat un paquet de mesures amb l’objectiu de contribuir a minimitzar l’impacte econòmic que l’estat d’alarma decretat a causa de la crisi sanitària pel coronavirus pot generar entre la ciutadania. A més, ja s’està preparant un segon paquet de mesures econòmiques que s’anunciaran més endavant.

 

Les mesures adoptades suposen 200.000 € menys d’ingressos per a les arques municipals en el pitjor dels escenaris (que implicaria que l’actual curs escolar no es pugui reprendre i per tant, tampoc ho faci cap servei), alhora que l’Ajuntament continuarà suportant un cost estructural d’aquests serveis de prop de 400.000€. Si l’activitat finalment es pot reprendre el mes de maig, l’Ajuntament haurà deixat d’ingressar 90.000€.

 

La primera mesura és que no cobrarà les taxes dels serveis municipals que no s’estan oferint, arran el tancament dels diferents equipaments municipals, tant educatius, com esportius, culturals i socials. És el cas de l’Escola Esportiva Municipal, l’Escola de Música i les llars d’infants Taitom i La Baldufa, així com de les parades del Mercat que resten  tancades i les taxes per terrasses de bars i restaurants. En tots aquests casos, del mes de març només es cobrarà la part proporcional de la quota mensual en base als dies que es va prestar el servei, concretament fins al 12 de març inclòs.

 

D'altra banda, s’amplia el termini per a les liquidacions en període de pagament voluntari que ha d’abonar la ciutadania per conceptes com ara sol·licitud de llicències, ocupació de la via pública amb taxes i cadires, sancions o inscripcions a proves selectives, entre d’altres. Així, els terminis de pagament en voluntària de les liquidacions que es trobaven en període de cobrament el dia 18 de març han estat ampliats fins el 30 d’abril de 2020. Els terminis de pagament en voluntària de liquidacions que s’hagin iniciat amb posterioritat al 18 de març s’han ampliat fins el dia 20 de maig de 2020.

 

Quant al cobrament de taxes i impostos municipals que estaven en període vigent de pagament, s’ha prorrogat el termini. D’aquesta manera, es demora el cobrament per a aquells contribuents que tinguin domiciliat el seu pagament, i es facilita el compliment de l’obligació de pagament a aquelles persones que no el tinguin domiciliat.

 

Consulteu al detall aquí.

 

L'Ajuntament continuarà garantint els serveis bàsics (28 de març)

El Govern espanyol ha anunciat anuncia la paralització de les activitats no essencials des del dilluns 30 de març fins el dijous 9 d'abril (ambdós dies inclosos). Tot i això, l’Ajuntament d’Olesa, des que va esclatar la crisi sanitària, ha aplicat un Pla de contingència per adaptar l'estructura municipal -que compta amb uns 250 treballadors/es i diferents empreses externes- a la situació actual, identificant i reforçant o reorganitzant aquells serveis bàsics que s’han de prestar. Amb aquest sistema, es garanteix la prestació de tots els serveis estratègics que ofereix o gestiona l’Ajuntament i que han de continuar per assegurar el bon funcionament del municipi.

 

Dins del Pla de contingència, també ja s'havia establert quins són els serveis bàsics que ofereixen atenció presencial (amb les mesures de seguretat pertinents) i quins ho fan telemàticament (telèfon i mitjans electrònics). Pel que fa a la resta de la plantilla, ja des de l'inici de la crisi es va aplicar el sistema de teletreball que s'ha pogut implantar gràcies a que l'Ajuntament ja havia introduït fa temps l'administració electrònica.

 

Tancament de totes les fonts del casc urbà per evitar contagis (25 de març)

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha decidit tancar totes les fonts urbanes del municipi seguint les instruccions de la Generalitat per evitar la propagació de contagis a causa del coronavirus. Segons marca el Departament de Salut de la Generalitat, atès que les fonts publiques són instal·lacions on pot haver més contacte amb les mans o la boca, es recomana que no s’utilitzin mentre duri aquesta crisi sanitària, i, en els casos que sigui possible, deixar-les sense funcionament i adoptar mesures per evitar-hi l’accés.

 

Davant aquesta recomanació, i com a mesura preventiva, l’Ajuntament ha decidit tancar totes les fonts publiques del casc urbà. Algunes d’aquestes fonts són gestionades per la Comunitat Minera Olesana i d’altres pels departaments de Gestió de l'Espai Públic i de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat. Un cop passi l’estat d’alarma i es puguin tornar a posar en funcionament les fonts, es farà la corresponent neteja i desinfecció.

 

Donació de material sanitari

Atenent a la crida feta per l'Ajuntament d'Olesa, ja anem tenint donacions de diferents establiments amb material necessari com mascaretes, guants i bates. L'Ajuntament repartirà el material a les residències que ho necessitin.


L’Ajuntament us informa que, per evitar riscos de salut pública, només es pot acceptar material sanitari en el seu envàs original, per aquest motiu us demanem que no doneu mascaretes, guants o altre material sanitari, que no estigui en el seu envàs original. En el cas de les mascaretes, recordeu que aquestes han de tenir la classificació FFP2 (indicat a la caixa).
 
Recordeu que podeu fer donacions de lots de material a la recepció de l'Ajuntament i a la Policia Local

Moltes gràcies per la vostra col.laboració.

 

Els Serveis Socials garanteixen l'atenció durant la crisi sanitària (19 de març)

Els Serveis Socials garanteixen l'atenció durant la crisi sanitària del coronavirus: El Servei d'Assistència Domiciliària (SAD), la teleassistència i el repartiment de lots d'aliments s'estan prestant amb normalitat. L'atenció a les persones usuàries es fa de forma telemàtica i s'han creat dos equips de treball per garantir el servei del departament atenent al Pla de Contingència Municipal.

 

Davant qualsevol situació de vulnerabilitat que es detecti, la ciutadania pot contactar amb els Servei Socials municipals a través del telèfon de l'Ajuntament 93 778 00 50 (Opció 5) o a través dels correus electrònics serveissocials@olesademontserrat.cat i xarxagentgran@olesademontserrat.cat També s’ha habilitat la nova adreça: urgenciessocials@olesademontserrat.cat

 

Zona blava gratuïta (17 de març)
La zona blava serà gratuïta a Olesa mentre duri l’estat d’alarma pel coronavirus. Així ho ha decidit l’Ajuntament per afavorir que tant la ciutadania com el personal del servei es quedi a casa i, així, aturar l’expansió del coronavirus. Per tant, es pot aparcar lliurament, durant tot el dia, a totes les places senyalitzades de zona blava. 

L’Ajuntament vol apel·lar a l’ús cívic de les places de zona blava per tal de facilitar l’estacionament a aquells veïns i veïnes que tenen casa seva a prop i que no disposen d'aparcament particular.

 

Mercat Municipal amb aforament limitat

L'Ajuntament d'Olesa ha pres mesures per limitar l’aforament al Mercat Municipal i evitar, així, la propagació del coronavirus:

-Només es pot accedir al mercat per l’entrada principal ubicada a la plaça de Catalunya. La porta lateral del Mercat Municipal d'Olesa que dóna al carrer Alfons Sala s’ha avariat, de manera que la porta d'accés continua sent únicament la porta principal de la plaça de Catalunya i també es podrà sortir per les laterals que donen al passeig del Progrés.
-S’ha reforçat el personal municipal a l’equipament per recordar a les persones que vagin a comprar a les diferents parades que han de seguir les recomanacions de mantenir una distància de seguretat amb la resta de persones usuàries i el personal de les parades. 
-Es controlarà l’accés en els moments de màxima presència de persones.
-L’Ajuntament ha elaborat un protocol específic per al Mercat Municipal de mesures de prevenció adreçat als paradistes que recull mesures d’higiene a seguir i les recomanacions de neteja i desinfecció.

 

Anul·lat el mercat ambulant de divendres (26 de març)
Des de divendres 27 de març, i mentre duri l'estat d'alarma per la crisi sanitària del coronavirus, no hi haurà mercat ambulant a Olesa de Montserrat. Tot i que la Generalitat permetia la continuïtat de mercats a l'aire lliure amb només parades de productes frescos, a Olesa de Montserrat s'anul·la el temps que s'allargui l'estat d'alarma.

 

L'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) de l'Ajuntament d'Olesa no farà atenció presencial

Es tracta d'una mesura de prevenció per evitar la propagació del coronavirus, com a protecció tant per a la ciutadania com per al personal de l'OAC. Per tant, l’OAC només farà atenció telefònica al 93 778 0050.

 

Els tràmits es poden fer telemàticament a través del web municipal. Recordeu, però, que queden suspesos tots els terminis dels procediments administratius tramitats i gestionats per totes les administracions públiques. En el cas de l’Ajuntament d’Olesa aquestes suspensions afecten a tots els procediments que han estat iniciats a instància de qualsevol ciutadà o ciutadana i aquells iniciats d’ofici per l’Ajuntament.

 

Atenció del departament de Planejament Urbanístic

El departament de Planejament Urbanístic només atendrà consultes per correu electrònic. Per tant, consultes relaciones amb, per exemple, dubtes sobre obres i activitats o expedients diversos, s'han de fer a urbanisme@olesademontserrat.cat

 

Tancament de la Deixalleria Municipal

Seguint les recomanacions de la Generalitat, l’Ajuntament ha decidit tancar també la deixalleria municipal, per motius de seguretat del personal de la deixalleria i les persones usuàries. També deixa de funcionar la deixalleria mòbil.

 

Davant el tancament de la deixalleria, l’Ajuntament demana que la ciutadania eviti, aquests dies, de treure voluminosos al carrer, ja que es vol prioritzar la recollida d’escombraries en uns dies en què, majoritàriament en estar la gent confinada a casa, es generen més residus.

 

L'Ajuntament també ha reforçat la desinfecció de carrers i recollida d'escombraries (20 de març)

S'ha reorganitzat el servei de neteja viària i recollida d’escombraries per reforçar la desinfecció dels carrers i espais que, malgrat les restriccions de moviments, són els més transitats del municipi, com ara els entorns del CAP Olesa, Mercat Municipal, les zones on hi ha supermercats i botigues d’alimentació, l’estació de FGC o les parades d’autobusos. També es reforça la neteja a fons d’elements d’espais públics que més poden tocar les persones, com ara les baranes, fonts o papereres. 

 

Així mateix, també s’ha reforçat la neteja de tots els grups de contenidors del municipi, que es desinfecten dos cops al dia. Fins ara la neteja de carrers es feia només amb aigua a pressió, ara es fa amb aigua i productes desinfectants totalment homologats. També s’utilitza aquest desinfectant en la neteja profunda dels contenidors, sobretot de les zones més susceptibles de ser tocades per les persones.

 

Davant el Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, i que decreta la limitació de la llibertat de circulació de les persones, la Policia Local ha precintat parcs i àrees de joc infantil del municipi com a mesura preventiva per evitar la propagació del coronavirus.

 

L'Ajuntament acorda el tancament dels equipaments municipals (13 de març)

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha acordat el tancament, a partir de les 15.00 hores del divendres, 13 de març, i fins el 27 de març, de tots els equipaments culturals, esportius i de lleure municipals, així com de tots els locals municipals ocupats per entitats veïnals i associacions que siguin d’obertura al públic. Amb el tancament d’aquests equipaments queden anul·lades totes les activitats programades als mateixos.

 

Equipaments tancats per les mesures contra el coronavirus

 

L'Ajuntament acorda el tancament dels centres educatius (12 de març)

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat també ha acordat el tancament, a partir del divendres 13 de març, dels centres educatius municipals com a mesura de contenció i per evitar la propagació del coronavirus. La decisió l’ha pres el Comitè Municipal d’Emergències arran l’ordre del Govern de la Generalitat de tancar a partir de demà tots els centres educatius de Catalunya, en el marc del Pla d’Actuació del Procicat per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial d’alt risc.

 

Aquesta mesura implica la suspensió de l’activitat als següents centres municipals:

             -Llar d’infants municipal Taitom

             -Llar d’infants municipal La Baldufa

             -Escola Municipal de Música

             -Centre Obert

             -Servei d’Acollida i de Foment de la Integració (SAFI)

 

De la mateixa manera, també suspendrà la seva activitat l’Escola d’Adults, com a centre depenent de la Generalitat.

 

Des de l’Ajuntament d’Olesa es vol recordar que totes aquestes mesures es fan de manera preventiva per intentar reduir el risc de contagi per coronavirus i així evitar el col·lapse dels serveis sanitaris.

 

El Comitè Municipal d’Emergències està pendent de noves indicacions del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) per aplicar, si s’escau, altres mesures preventives adreçades a protegir la ciutadania d’un possible contagi. L’Ajuntament d’Olesa informarà puntualment de totes les decisions que es vagin prenent.

 

Reunió del Comitè Municipal d'Emergències

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • Telegram_petit.png
  • RSS
  • Youtube-32x32.png
  • linkedin-32x32.png
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
ajuntament@olesademontserrat.cat
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional