Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

WEINGARTEN - BADEN

La història de l’agermanament entre Olesa i Weingarten (Baden – Alemanya) va començar el 19 de juliol del 1980, quan la Rondalla d’Olesa, amb el seu director Josep Gómez, va ser convidada a fer una gira pel sud d’Alemanya i a visitar la ciutat de Karlsruhe, capital de la regió, i les poblacions del seu entorn. Entre aquelles poblacions s’hi trobava Weingarten, que va ser visitada el 22 de juliol. Els alcaldes d’ambdues poblacions, Enric Térmens i Norbert Bensching, van decidir seguir mantenint una relació cultural i continuar amb els intercanvis. A partir d’aquí diversos grups i associacions van començar a visitar la vila alemanya, de la mateixa manera que grups de Weingarten visitaven Olesa.

 

L’Ajuntament d’Olesa va acordar oficialment l’agermanament amb Weingarten, per unanimitat, en el Ple celebrat el 8 de juny de 1982. La firma de l’acta va tenir lloc el dia 25 de setembre de 1983 a Weingarten i el dia 21 d’abril de 1984, a Olesa de Montserrat, es va realitzar l’acte de ratificació de la signatura del pergamí oficial d’agermanament en un acte públic, festiu i popular.

 

En motiu de l’agermanament, a Olesa tenim una plaça a la qual, el mes de juny de 1984, se li va donar el nom de Weingarten Baden. De la mateixa manera que a Weingarten, l’agost de 1993, es va inaugurar una plaça que porta el nom d’Olesa, Olesa-Platz.

 

El document d’agermanament manifesta el desig de que els ciutadans d’ambdues comunitats, Weingarten Baden i Olesa de Montserrat, trobin la seva prosperitat en un món lliure basat en la comprensió i l’esperit de col·laboració mutus. El desig, també, d’establir relacions amistoses per tal que els conciutadans es coneguin i arribin a un apropament mutu. Es vol aconseguir aquesta fita fomentant l’amistat, les relacions humanes, culturals i esportives per tal de que els conciutadans, especialment el jovent, prengui consciència d’aquesta amistat.

 

I per últim, es vol que l’agermanament sigui una petita contribució al desenvolupament d’una Europa unida, amb un esperit de llibertat i de pau i amb la fe d’un futur millor. 

 

On és Weingarten?


Weingarten és un municipi alemany situat aproximadament a 1.300 kmd’Olesa i amb una població d’uns 10.000 habitants. Es troba entre les ciutats de Karlsruhe i Bruchsal, a la regió de Baden-Württemberg al sud-oest d’Alemanya. La part est de Weingarten té el punt més alt a 254 m. sobre el nivell del mar, la part oest es troba a la planúria del Rhin. Els boscos de la zona anomenada Kinzing-Murg-Niederung van donar lloc a l’actual regió natural protegida de Weingartener Moor, un oasi de natura verge.

 

Tot i que el vi és una activitat important en la vida econòmica de Weingarten, recordem que Weingarten significa Jardí del vi, aquest és solament un component del conjunt de la seva activitat laboral i comercial, ja que aquesta vila viu fonamentalment de la indústria, tant la radicada allà mateix com la instal·lada en el polígon del Rhin-Karlsruhe, situat a pocs kilòmetres. 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional