-->
Logo iDISC - Logo Ràdio Olesa
+

Aprovades les ordenances fiscals de 202229/10/2021

Els grups municipals de Bloc Olesà, ERC i CUP van votar a favor de les ordenances fiscals. Ciutadans hi va votar en contra i el PSC s'hi va abstenir.L'alcalde d'Olesa de Montserrat, Miquel Riera, va introduir el punt avançant que la proposta d'ordenances fiscals per al 2022 només incloia la modificació de tres ordenances: l'IBI, la taxa de recollida de residus i la taxa de terrenys d'ús públic amb taules i cadires amb finalitat lucrativa. A més, Riera va avançar que la proposta que presentava l'equip de govern era "una actualització de taxes, adequant-les a l'IPC", unes actualitzacions "necessàries per tal que la capacitat d'ingressos de l'Ajuntament no es vegi afectada" i per tant "es pugui continuar amb la capacitat d'oferir els mateixos serveis a la ciutadania".

 

Pel que fa a l'IBI, la regidora d'Hisenda, Lourdes Vallès, va destacar que "s'actualitzava el tipus de gravamen per als béns urbans i rústics en un 3'05 % i pels usos industrials un 10%, el qual s’aplica només al 10% dels immobles urbans que tinguin un valor cadastral a partir de 250.000 euros.  Sobre la taxa de residus, el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Ivan Carreira, va explicar que l’actualització de la taxa es feia en base a un estudi en el qual s’havien analitzat les despeses i els ingressos al voltant del servei de recollida i tractament de residus urbans. De l’estudi es desprenia que aquest 2021 el grau de cobertura de la taxa a través dels ingressos que es paguen és del 61’5%. Si es diferencia entre residus provinents d’habitatges i els residus comercials, Carreira va destacar que el percentatge de cobertura de despesa en domicilis era del 76% i el comercial no arriba al 34%. Per tant, segons Carreira, l'increment proposat és del 8% de la taxa als residus de domicilis i un 12% als comercials. Això, en termes generals, suposarà un increment del rebut en 9 euros anuals pels particulars i de 16 euros per al petit comerç.

 

Pel que fa a la taxa de taules i cadires de bars i restaurants, el regidor de Promoció econòmica, Dídac Solà, va destacar que s’han simplificat els tràmits per fer sol·licituds i que s’han rebaixat els preus un 10%, considerant que "la pandèmia de la covid-19 ha fet incrementar la petició de taules i cadires per part dels restaurants i que, per tant,  tot i la rebaixa,  s’aconseguirà recaptar més". Pel que fa als imports queden d’aquesta manera: la taxa anual passa de 223’13 euros a 202’06 euros. D’abril a octubre passa de 164’10 euros a 146’30 euros i la taxa per posar taules de juny a setembre passa de  98’55 euros a 71’40 euros.

 

El regidor de la CUP Olesa, Marc Serradó, va apuntar que la proposta d’ordenances “anava en la línia política expressada per la CUP el 2019” i que per aquest motiu hi votarien a favor. Serradó va destacar que la proposta de modificació d’ordenances, sobretot IBI i taxa de residus, s’ajusta a la realitat i necessitats del municipi. Pel que fa a la taxa de terrasses, va dir que donarien un vot de confiança per veure com evolucionava l’aplicació d’aquesta rebaixa.

 

 El regidor de Ciutadans, José María Paniello, va explicar que el seu grup no hi estava a favor de la pujada d’impostos i que la recepta per mantenir tots els serveis "era discriminar entre allò essencial i el superflu i retallar aquestes partides que no són necessàries". Paniello per aquest motiu va explicar que votarien en contra de la proposta d’ordenances fiscals de 2022.

 

Des d’ERC, el regidor Jordi Parent va dir que trobava encertada la proposta d’ordenances i va celebrar que després d’una reunió amb l’equip de govern, el Bloc Olesà es comprometés en fer un estudi sobre com fer una fiscalitat progressiva al municipi “tal i com havíem reclamat de forma contínua”. Parent va destacar que hi d onarien suport a les ordenances.

 

La regidora del PSC, Lourdes Garcia, va lamentar la pujada de l’IBI i la taxa de residus “ja que són impostos que paga tothom”. En aquest sentit va reclamar que el que calia era establir una fiscalitat progressiva vinculada a la renda. El PSC va anunciar que s’abstindria en la votació.

 

El portaveu del Bloc Olesà, el regidor Jordi Martínez, va agrair els vots favorables així com les aportacions de tots els grups municipals. L’alcalde, per la seva banda, va animar als grups de Ciutadans i PSC que presentessin de cara a elaborar els pressupostos de quines partides retallarien 320.000 euros, el previst que s’ingressarà de més enguany per l’actualització de les ordenances.

 


Logo Diputació de Barcelona
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50