Logo Ràdio Olesa
+

Olesa Ateneu participa activament a les desenes jornades de Memòria Històrica15/10/2020

L'associació promou la conferència 'Alfons Sala i Argemí: reflexions biogràfiques i anàlisi contextual'. Tindrà lloc aquest divendres a l’Auditori de la Casa de CulturaLes desenes jornades de Memòria Històrica d’Olesa de Montserrat ja han arrencat amb l'homenatge a Lluís Companys i els actes continuaran durant el mes d'octubre. El següent l'impulsa Olesa Ateneu i serà aquest divendres amb la conferència “Alfons Sala i Argemí: reflexions biogràfiques i anàlisi contextual. Tindrà lloc a les 19 h a l’Auditori de la Casa de Cultura a càrrec de Josep Puy.

 

Un dels integrants de la junta directiva d’Olesa Ateneu, Ramon Pons, ha destacat que l’objectiu de la conferència és fer una revisió històrica d’aquest personatge, de rellevància pública i política a principis del segle XX. Pons ha destacat que la figura d’Alfons Sala "està plena de llums i ombres".

 

Per fer la conferència, Olesa Ateneu va buscar a un especialista en l’etapa de la Restauració, la segona República i l’exili republicà, sobretot a Terrassa i la zona del Vallès. És el doctor en història per la UAB, Josep Puy, i ha escrit una biografia sobre Alfons Sala. Puy va fundar el Centre d'Estudis Històrics de Terrassa, la revista 'Terme' i va estar al capdavant de l'Ateneu Terrassenc. 

 

Puy destaca que Alfons Sala va portar l'escola industrial i millorar les comunicacions. També que era espanyolista i anticatalanista, i que va crear regles de joc que li sobreviuen fins als anys 70, quan les decisions més importants de Terrassa no es prenien a l'Ajuntament, sinó a l'Institut Industrial, a la Cecot o a cases particulars. Pel doctor en història, "Sala va ser un personatge tan important com polèmic".

 

La conferència 'Alfons Sala i Argemí: reflexions biogràfiques i anàlisi contextual', a càrrec de l'historiador Josep Puy, forma part de les activitats de les desenes jornades de memòria històrica d’Olesa i es farà aquest divendres, a les 19 h de la tarda. Serà a l’Auditori de la Casa de Cultura, amb aforament limitat. Cal reservar cita a vivetix.com. 

 

Les activitats de les desenes jornades de Memòria Històrica d'Olesa continuaran el divendres 23 d’octubre amb l’obra de teatre 'Els darrers dies de la Catalunya republicana' i el dissabte 24 amb la presentació de la base de dades actualitzada dels deportats del Baix Llobregat als camps nazis. El mateix dia 24, les jornades es donaran per acabades amb la celebració del concert 'Les cançons de Teresa Rebull' a càrrec de Marta Rius i Guillem Ballaz.


Logo Diputació de Barcelona
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50