Logo Ràdio Olesa
+

Presentat el conte 'Una vila ben viscuda', de la plataforma Moviment Veïnal Olesa27/7/2020

El relat intenta fer arribar una idea de poble més verd i amb textos que plantegen una vila social, amb una mirada integradora, curosa amb l’entorn natural i de les persones que hi viuen. L'acte de dissabte va comptar amb una teatralització, projeccions del conte i música en directeDins de les activitats organitzades en el marc de la Festa del llibre i la rosa, el passat dissabte a l’Escorxador, la plataforma Moviment Veïnal Olesa va presentar el conte titulat 'Una vila ben viscuda'. Durant l’acte es va fer una teatralització del conte, projeccions i música en directe. També van parlar alguns dels creadors i impulsors davant un Escorxador amb una vuitantena d’assistents i seguint totes les mesures de seguretat.

 

La idea de fer un conte per part de Moviment Veïnal va sorgir de les assemblees de la plataforma amb l’objectiu d’obrir un espai de participació perquè la gent pugui plantejar una Olesa de futur. A partir d’aquesta idea, Moviment Veïnal va començar a parlar amb il·lustradors i gent vinculada a l’edició de contes per engegar un projecte que ha durat mesos i que ara ja és una realitat. En aquest sentit, ‘Una vila ben viscuda’ presenta una mirada oberta, en certa manera, una reivindicació d’una forma d’entendre el model actual de creixement del municipi, el qual no acaba de convèncer a la plataforma olesana.

 

La presentació d’aquest dissabte va comptar amb projeccions i una teatralització del conte, així com lectures d’alguna de les seves parts i reflexions dels qui l’han fet possible. Darrere del conte presentat a l’Escorxador hi ha el treball de més de vint persones directament implicades, a banda d’entitats olesanes que han col·laborat en l'edició i la impressió com la Comunitat Minera Olesana, la Fundació Agrícola Olesana, l’Associació de Veïns Els Closos, la Central, la Rambla i l’Eixample, Les Planes i el Sant Bernat.

 

De fet, l’acte va servir per presentar el conte i fer un agraïment col·lectiu a tots aquells que han aportat el seu esforç en el projecte com el Col·lectiu Olesa Feminista, Unió Lliure de Treballadores, Olesanes afiliades a Comissions Obreres, Plataforma Olesa es Mou, la Colla de Diables Custus Ignis, Marea Pensionista, Plataforma d’afectades per la hipoteca i la Plataforma en defensa dels serveis públics.

 

Un dels creadors del projecte que van pujar a l’escenari, va ser Jaume Francesch, qui destacava el treball participatiu per fer possible el conte, un conte que ha de servir per creure en un projecte de poble que, segons Moviment Veïnal, no existeix. Francesch parlava d’un projecte que té a veure amb la natura i més allunyat del vehicle: una manera diferent de viure. Una altra de les cares visibles del projecte és la membre de la POEM i de Moviment Veïnal, Llum Mascaray, qui destacava que ha col·laborat en el conte com a resposta a una crida encisadora. Mascaray defineix el relat del conte com un acte d’amor al passat, al present i als projectes de futur per fer una vila ben viscuda.

 

Compartint experiències

 

Després d’un gran primer bloc centrat en la presentació del conte i del seu contingut, va arribar un segon bloc amb intervencions d’algunes de les persones implicades en l’àmbit mediambiental i de defensa del territori. Va ser el cas de Pau Navarro, del grup ecologista Quercus de Gavà vinculat a la plataforma ‘SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet’. L’altra intervenció va ser la de Fidel Grandía,  portaveu de  la plataforma ‘Salvem el pla de Bages’, qui va incidir en la importància de ser conscients que qui mana no és l’Ajuntament ni l’alcalde, "sinó que és la població i que, en el cas d’Olesa, si es posa la voluntat i s’aconsegueix el suport popular es poden canviar les coses".

 

El darrer bloc va ser musical amb un parell de cançons a càrrec de l’olesà Isma que va interpretar temes vinculats al municipi i al que planteja el conte. Finalment, l’acte de presentació va acabar amb la lectura de l’última página del conte 'Una vila ben viscuda'. Dissabte es van repartir 900 exemplars del conte entre les persones assistents, les associacions veïnals, la Fundació Agrícola i la Comunitat Minera. La pròxima assemblea de Moviment Veïnal serà el 24 de setembre i, per a més informació, es pot visitar la web movimentveinal.cat.


Logo Diputació de Barcelona
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50