Logo Ràdio Olesa
+

Un altre futur per a la zona de Cal Candi, el desig de la plataforma 'Moviment Veïnal'26/5/2020

En plena fase de confinament, el passat diumenge unes 70 persones van fer un recorregut per la zona reivindicant que l'emblemàtic espai del municipi sigui un parc naturalCal Candi, a tocar el barri de les Planes, és un dels grans sectors d’Olesa que quedaven per urbanitzar contemplats al Pla General d’Ordenació Urbana aprovat el 1993. Finalment, ara fa un any, el Ple de l’Ajuntament d’Olesa, sense cap vot en contra, va aprovar un conveni urbanístic de permuta de les finques incloses dins el Pla parcial per afavorir que Cal Candi tingui una gran zona verda central. 

 

El conveni i els canvis que proposa el nou POUM estalvien despesa a l’Ajuntament, i preserven sòl públic per a 88 habitatges d’interès social,  19.961 m2 d'espais lliures i 13.206 m2 per a equipament públic. “Més enllà de tots els números, plantegem que des del 1993 no s’ha pogut afrontar un model de creixement del poble i mediambiental i al final veurem com, en bona part, aquest espai natural desapareixerà”, afirma Carles Joaní, membre de Moviment Veïnal.

 

És per això que Moviment Veïnal va decidir fer aquest diumenge al vespre una petita sortida per la zona de Cal Candi per dir adéu a aquest espai. En aquest sentit, la plataforma té assumit que no podran aturar aquest projecte que començarà el mes de juny. De fet, la convocatòria era per portar algun rètol o dibuix per acomiadar aquest espai emblemàtic del municipi. Segons Joaní, “els diferents equips de govern no han estat capaços de canalitzar una resposta que organitzi i fomenti la participació del poble per defensar d’interessos privats Cal Candi, un espai molt necessari que representa 27 anys de lluites”.

 

Moviment Veïnal creu que és un moment on es poden donar molts canvis. D’aquí el replantejament constant de possibles accions en la línia d’un diàleg constructiu perquè “d’aquí a 25 anys, Olesa no torni a perdre aquests espais”, conclou Joaní, qui reconeix consultes per part de l’equip de govern, “però anem més enllà”. La plataforma de Moviment Veïnal neix del moviment més associatiu de barri i està formada per associacions de veïns com La Central, Els Closos, Sant Bernat o Rambla-Eixample. L’Associació de veïns del barri del Poble Sec ha cedit espais a la plataforma. Pel que fa a entitats adherides al manifest destaca la POEM, la secció de Marea Pensionista o del Baix Llobregat Nord.

 

Més enllà de la consulta, Moviment Veïnal aspira al fet que els equips de govern considerin els teixits associatius del poble i les entitats per plantejar els models urbanístics a través de models de participació. “Pretenem donar veu als olesans a través de les entitats i construir una ciutadania activa i compromesa amb el municipi”. La plataforma no té prevista cap acció de futur respecte l’inici de les obres d’urbanització de Cal Candi, però “si la gent se sent interpel·lada, ja serà una victòria”.

 

L’Ajuntament organitza un acte públic aquesta tarda en el qual s’avançarà a la ciutadania quina és la planificació de les obres d’urbanització del sector del Cal Candi i l'afectació que aquestes obres tindran en la mobilitat d'Olesa. L’acte s’oferirà de manera virtual a través del canal de YouTube de l’Ajuntament d’Olesa, a partir de les 19.30 h. 


Logo Diputació de Barcelona
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50