Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Esvaïts els dubtes sobre el traçat de les Vies Blaves al seu pas per Olesa13/3/2018

El regidor d’Obres i Edificació de l’Ajuntament d’Olesa, Miquel Riera, s’ha mostrat satisfet amb el traçat però sorprès pel fet que el Pla Director Urbanístic de les Vies Blaves contempli fins a tres canvis de riba dins el tram de riu al seu pas pel terme d’Olesa. El projecte proposa 16 portes d’accés, una d’elles al terme municipal olesà.Finalment, la incertesa s’ha esvaït. Després de setmanes amb la incògnita sobre si la Via Blava del Llobregat passaria o no per la riba d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera ha assegurat que el camí transcorrerà majoritàriament pel costat olesà. Així ho ha explicat després d’assistir a la reunió que va tenir lloc dijous al Consell Comarcal del Bages amb el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, i el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comes, a més a més de personal tècnic de la Diputació de Barcelona i de l’empresa encarregada de dur a terme el Pla Director Urbanístic (PDU).

 

Tal com ha explicat Riera, la reunió va servir per explicar el contingut del PDU de la Via Blava del Llobregat als municipis afectats, així com també per demanar-los que facin suggerències, per tal d’ajustar al màxim el projecte, fins el proper dia 21 de març. Riera ha destacat que el traçat que projecta aquest PDU “és correcte i beneficiós per Olesa ja que passa gairebé íntegrament pel nostre terme i som portal d’entrada a la Via Blava”. Riera, però, ha incidit en el fet que “el nou traçat renuncia a tenir camí a les dues ribes tal i com recollien els treballs previs” en els quals s’apuntava que era el més recomanable per multiplicar les variants i els enllaços amb altres camins i poblacions. Riera ha remarcat que “el pla es conforma en recollir el camí en una única riba del riu per qüestions de pressupost”. Per Riera, tot i que ara no serà possible, creu que en un futur el projecte de les Vies Blaves hauran de contemplar el desdoblament del camí per les dues ribes, tal i com passa en el tram fet de Martorell fins al Prat de Llobregat.

 

Sobre les fases de construcció de les Vies Blaves, Miquel Riera ha avançat que, almenys fins el 2021, no podrà ser una realitat. De fet, està previst que el PDU s’aprovi inicialment aquest estiu i de forma definitiva el mes de gener, quan es començarà tot el procés d’expropiacions que es pot arribar a allargar un any. A més, després, encara caldrà esperar un any més per construir-lo. Les Vies Blaves del Llobregat suposaran una inversió de 22 milions d'euros.

 

El traçat previst

 

El regidor d’Obres i Edificació, Miquel Riera, ha explicat que el tram de Vies Blaves a Olesa arribarà per la riba dreta, provinent d’un gual que creua el riu a l’alçada de la urbanització de Can Villalba en terme d’Abrera. Un cop es passa la Roca de la Mona, el camí creuarà el riu i continuarà amunt travessant  els Arenys de Vilapou i del Molí, fins arribar a l’alçada de l’antiga Palanca, la construcció de la qual no surt reflectida dins el projecte per que no forma part del traçat, tot i que  des de la Diputació de Barcelona s’ha assegurat que s’acabarà construint perquè és un connector important cap a Esparreguera i la vessant Sud de Montserrat. Un cop passada la Palanca, el camí continua pel Mas de les Illes fins  l’Areny dels Pescadors i a l’alçada de la resclosa de la Colònia Sedó el camí torna a travessar cap a la riba dreta en terme d’Esparreguera fins a l’alçada de la Puda, on torna a creuar de nou el riu Llobregat per enllaçar amb el camí del Balneari.

Pel que fa a les portes o punts d’accés a les Vies Blaves, on s’hi concentraran serveis de mobilitat, seguretat i tècnics, el projecte preveu fins a 16 portes, una a Olesa de Montserrat, tot i que aquest tema no s'ha tancat definitivament ja que es vol treballar de forma conjunta amb els municipis situats al llarg de les Vies Blaves.

 

El projecte de les Vies Blaves

 

Les Vies Blaves discorreran per una de les àrees més dinàmiques d’Europa ja que aplega 58 municipis de set comarques, amb una població de més de 400.000 habitants. Cal tenir present, però, que un total de 5,2 milions de persones, el 70% dels catalans, hi viu o es troba a menys de mitja hora de distància. Per la dimensió del projecte, és una actuació inèdita al sud d’Europa. La Diputació de Barcelona va decidir el 2015 engegar el projecte de les Vies Blaves i el Departament de Territori i Sostenibilitat és l’encarregat de la tramitació i coordinació del PDU.

 

El Pla va més enllà de construir una nova eina de dinamització turística per a les institucions implicades ja que l’objectiu és crear un marc urbanístic i territorial adequat per recuperar, difondre i fer accessible els diversos paisatges culturals i naturals situats al llarg de les lleres dels tres rius. Així, les Vies Blaves incentivaran el coneixement dels elements arquitectònics, arqueològics i socioculturals amb la màxima integració amb el paisatge que els acull, tot recuperant la seva història i potenciant la seva difusió. Igualment, tal com s’ha destacat des de la Diputació de Barcelona, el Pla contribuirà a obrir noves connexions i relacions de mobilitat entre els municipis dels tres rius i servirà també per incrementar la qualitat de les activitats d’oci i salut, i per augmentar la conscienciació mediambiental.

 

 


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • Telegram_petit.png
  • RSS
  • Youtube-32x32.png
  • linkedin-32x32.png
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
ajuntament@olesademontserrat.cat
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional