Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Les residències Santa Oliva i Sant Agustí d’Olesa no registren nous casos d’afectats per coronavirus26/3/2020

Entre les dues residències s’han derivat 22 interns a l’hospital des de l’inici de la crisi sanitària, 18 de la residència Santa Oliva i 4 de la residència Sant Agustí. En els darrers dies, però, no hi ha hagut cap cas nou. Malauradament, 12 dels interns derivats per la residència Santa Oliva i dos dels derivats per la residència Sant Agustí han perdut la vida. 

A la residència Santa Oliva no s’ha donat cap cas nou de derivació a l’hospital per coronavirus des de fa dies. Fins avui han estat 18 interns ingressats, 10 a l’Hospital de Martorell i 8 al Sagrat Cor, dels quals 12 malauradament han perdut la vida a causa de la malaltia. La resta continua en estat molt greu.

 

Segons ha informat la gerència del centre a l’Ajuntament, a la residència continuen 88 persones internes, amb una edat mitjana de 85 anys i amb patologies diverses i moltes de les quals amb una alta dependència. D’aquestes, hi ha actualment sis residents malalts, però només un dels casos presenta simptomatologia compatible amb el coronavirus. Tots sis  es troben en aïllament i estan sent atesos per l’equip mèdic format per un metge i una infermera del CAP Olesa que el departament de Salut ha posat a disposició de les residències des de divendres passat.

 

Pel que fa a la resta d’interns i internes, hi ha 41 persones amb alta dependència, dues de quals en situació de cures pal·liatives. 

Quant al personal, del total de la plantilla (de 69 persones) fins avui han agafat baixa laboral 28 persones, per diferents motius. A banda de la incorporació de dues persones gràcies a la crida feta per l’Ajuntament d’Olesa a personal amb formació en gerontologia per fer una borsa de professionals, des de la Generalitat se’ls ha facilitat la contractació de tres gerocultors més que en principi s’incorporaran a la feina aquest divendres. També continuen a l’espera de la incorporació de personal que estava de baixa i que en breu podran tornar al seu lloc de treball.

 

D’altra banda, efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) s'han desplaçat aquest dijous al matí fins a la residència Santa Oliva per a fer tasques de desinfecció al centre, i com a resposta a la crida feta per la pròpia residència a la Delegación del Gobierno. S’espera que la UME enllesteixi aquestes tasques entre avui i demà.

 

S'hi han desplaçat vuit unitats de la UME, concretament 4 camions i 4 vehicles lleugers, que han comptat amb el suport de la Policia Local d'Olesa als exteriors del centre.

 

Situació a la residència privada Sant Agustí

La situació a la residència Sant Agustí també es manté estable quan al nombre de persones contagiades, i segons les dades que té l’Ajuntament, no s’han presentat noves derivacions a l’Hospital de Martorell. Dels 4 residents que estaven ingressats i que van donar positiu en la prova del Covid-19 (dos a l’Hospital de Martorell i dos al Sagrat Cor) s’ha de lamentar la mort de dos d’ells.

 

Quant al personal, continua a disposició de la residència la borsa de professionals que l’Ajuntament ha pogut elaborar arran la crida feta per tal que puguin cobrir les baixes que tinguin.

 

L’Alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera, no pot més que lamentar profundament les morts que fins ara ha ocasionat al municipi la malaltia provocada pel coronavirus, i que afecta de manera tan virulenta un col·lectiu tan fràgil com el de la gent gran. L’Alcalde també vol destacar que, el fet que no hi hagi hagut noves derivacions d’interns de les residències en els darrers dies, sembla mostrar que el brot que ha afectat sobretot la residència Santa Oliva pot estar controlat, i per tant, estarien funcionant tots els protocols aplicats des del moment que es van detectar els primers casos.

 

Contenidors especials per a les residències

Amb la finalitat de garantir en tot moment la seguretat de ciutadania i personal sanitari, l’Ajuntament d’Olesa ha instal·lat contenidors d’ús exclusiu per les residències del municipi.  Aquests contenidors van convenientment senyalitzats amb un cartell que especifica “Ús exclusiu residències”, i per tant, es demana a la ciutadania que no els utilitzin. Alhora, el personal de les residencies ja està informat que únicament poden utilitzar aquests contenidors i cap dels que sí que estan destinats a la ciutadania.

 

De tota manera, en aquests contenidors d’ús exclusiu les residències no llençaran, en cap cas, material com ara mascaretes, ulleres, bates, o material de desinfecció, que vehiculen a través d’un gestor autoritzat de residus sanitaris del Grup III. Per tant, als nous contenidors llençaran altres residus com restes de menjar o envasos.

 

Cal tenir en compte que durant la pandèmia del COVID-19, les residències, de forma similar als domicilis que hagin estat en contacte amb el virus, no poden realitzar la segregació dels residus i per tant, han de llençar tot al contenidor d’ús exclusiu de resta, és a dir, sense fer recollida selectiva. Aquestes mesures són derivades d’una ordre del Ministeri de Salut publicada al BOE el passat 22 de març.

 

Contenidors exclusius per a les residències


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional