Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Nou pas per al projecte d’ampliació de la biblioteca Santa Oliva d'Olesa de Montserrat6/2/2020

Una quarantena d’equips d’arquitectura han visitat aquest dijous al matí la biblioteca Santa Oliva, l’edifici de la Casa de Cultura i l’entorn dels edificis, de cara a elaborar la seva proposta tècnica d’ampliació de l’equipament en el concurs de projectes convocat per la Diputació de Barcelona.L’objectiu del concurs és el d’escollir una proposta, amb caràcter d’avantprojecte, que serveixi com a base per a la redacció del projecte d’ampliació de la Biblioteca Santa Oliva d’Olesa de Montserrat.

 

L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha recordat que aquest nou pas “és el fruït d’un treball que estem fent conjuntament amb la Diputació de Barcelona des de l’any 2016”. La biblioteca Santa Oliva ha quedat petita tant pel nombre d’usuaris que atén diàriament com per les dimensions que hauria de tenir l’equipament d’un municipi de prop de 24.000 habitants. Per aquesta raó el 2016 l’Ajuntament va iniciar un calendari de reunions amb la Diputació per afrontar el projecte. L’ens provincial va elaborar un Pla de Funcionalitats a partir de les propostes plantejades pels propis responsables de la biblioteca, així com també per part d’usuaris, amb vistes a planificar com ha de ser i com s’ha d’afrontar l’ampliació.

 

Un concurs de projectes convocat per la Diputació de Barcelona

L’any passat, la Diputació de Barcelona va convocar el concurs de projectes, del qual n’han de sortir inicialment cinc candidats que elaborin una proposta d’avantprojecte. De moment, s’hi ha presentat fins a una quarantena d’equips d’arquitectura, que abans d’elaborar la seva proposta han pogut veure in situ l’espai actual i les possibilitats d’ampliació.

 

El concurs comptarà amb intervenció de jurat. La quarantena de participants en la primera fase del concurs presentaran una proposta-idea, d’entre les quals es seleccionaran un màxim de cinc candidats, que seran els que presentaran una proposta, amb caràcter d’avantprojecte, de l’ampliació de la Biblioteca Santa Oliva d’Olesa de Montserrat, i d’entre les quals en serà una la guanyadora. A l’equip guanyador del concurs se li podrà adjudicar, si l’òrgan competent de la Diputació de Barcelona o l’Ajuntament d’Olesa ho creu oportú, els contractes per redactar el projecte executiu i la direcció de les obres de l’ampliació de l’equipament.

 

L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha participat en la visita d’aquest matí, dirigida per tècnics de la Diputació de Barcelona i el cap d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Olesa. Després de recórrer els diferents espais, Miquel Riera ha destacat als equips d’arquitectes els objectius del projecte, que a banda de contemplar l’ampliació d’espais de la biblioteca també vol que s’aprofitin les sinèrgies que es creen entre l’equipament i la Casa de Cultura. Alhora, ha remarcat l’alcalde, també és important “fer créixer l’equipament sense perdre espai públic”, en aquest cas amb l’aprofitament de les possibilitats que  dona el pati de la Casa de Cultura.

 

L’alcalde ha detallat que la biblioteca Santa Oliva d’Olesa es va projectar als anys 90 segons els estàndards bibliotecaris del moment i les previsions de creixement del municipi, aleshores de 15.000 habitants. Transcorreguts més de 20 anys des de la seva creació, es fa del tot necessària una ampliació i actualització de l’equipament que permeti oferir un servei adequat a les necessitats de la ciutadania i adaptat a l’actual model de servei bibliotecari.

 

Segons el Mapa de Lectura Pública de Catalunya, un municipi amb les característiques d’Olesa de Montserrat hauria de disposar d’una biblioteca amb una superfície de programa aproximada de 1.750m2. El programa funcional de la biblioteca elaborat per la Diputació de Barcelona indica que, atès que la biblioteca està ubicada a un edifici on hi ha també altres serveis, cal desenvolupar l’avantprojecte tenint en compte que caldrà preveure un accés compartit amb la resta d’usos de l’edifici, com l’emissora Olesa Ràdio, l’arxiu municipal, l’Escola municipal de música, l’auditori i les sales d’exposicions, tot permetent la independència d’ús entre ells.

 

Ampliació aprofitant el pati de la Casa de Cultura

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat aposta per mantenir l’actual emplaçament de la Biblioteca Santa Oliva al carrer Salvador Casas, en comptes d’un trasllat o la construcció d’un nou equipament. Considerant que la biblioteca comparteix edifici amb l’equipament de la Casa de Cultura d’Olesa, es proposa ampliar la biblioteca per la banda del pati interior, procurant que els espais d’ús públic de la biblioteca es reparteixin com a màxim en dues plantes.

 

La biblioteca s’ha de distribuir en les següents àrees: zona d’acollida i promoció; zona general; zona per infants i famílies; zona de treball intern i zones logístiques i de circulació. La voluntat municipal és que la proposta tingui també present la urbanització de l’entorn immediat de la parcel·la: resolent els accessos a l’edificació; creant espai públic de qualitat i millorant les condicions d’entrada de llum i ventilació de la planta semisoterrani de l’edifici existent, on actualment s’hi ubiquen les dependències d’Olesa Ràdio.

 

L’Ajuntament d’Olesa espera que aquest 2020 es pugui tenir enllestir el projecte bàsic, i l’any vinent el constructiu. Pel camí, ha destacat l’alcalde, l’ajuntament cercarà la complicitat i suport econòmic de la Diputació de Barcelona i la Generalitat per poder fer realitat el projecte tenint en compte que el programa funcional elaborat per la Diputació calcula que l’obra tindrà un cost de 2,5 milions d’euros, uns diners que no pot assumir l’ajuntament tot sol.


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional