Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

L'illa de vianants del nucli antic entra en funcionament aquest diumenge, 2 de febrer30/1/2020

Les persones que hagin fet la seva sol·licitud i encara no hagin rebut resposta podran accedir-hi, ja que la seva matrícula està registrada al sistema. En el cas que finalment la seva sol·licitud sigui denegada, només podran ser multades a partir de la data de rebuda de la notificació.Aquest diumenge, 2 de febrer, entra en funcionament l’illa de vianants del nucli antic, que ha estat en període de proves els darrers mesos. A partir d’aquest dia, les persones que accedeixin a l’illa sense autorització podran ser multades. Les persones que hagin fet la seva sol·licitud i encara no hagin rebut resposta podran accedir-hi, ja que la seva matrícula està registrada al sistema. En el cas que finalment la seva sol·licitud sigui denegada, només podran ser multades a partir de la data de rebuda de la notificació. Aquelles persones i comerços que necessitin autorització i encara no l’hagin sol·licitada poden fer-ho a través de la Seu Electrònica del web municipal i presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana.

 

L’objectiu de l’illa de vianants és el de pacificar el trànsit al barri del nucli antic, que per la seva configuració, amb carrers estrets i la presència d’escoles, no està pensat per als vehicles, segons ha recordat el regidor de Mobilitat, Jordi Martínez. Per aquesta raó la intenció és que hi circulin només els vehicles imprescindibles, tenint en compte totes les necessitats del veïnat i comerços”, sobretot a les hores on hi ha més afluència de persones al carrer.

 

Després de la instal·lació de les  càmeres que controlen l’accés a l’illa i de la tramitació administrativa per tal que pugessin registrar matrícules respectant la normativa de protecció de dades, l’ajuntament va fer una presentació pública de l’illa de vianants a la ciutadania, i també ha mantingut reunions amb els comerços de la zona per recollir les seves propostes.

 

Precisament, el col·lectiu de comerciants ha estat el més reticent a l’illa de vianants, una preocupació que el regidor de Mobilitat, Jordi Martínez, assegura que entén, si bé ha volgut tranquil·litzar la ciutadania assegurant que els guanys que comportarà l’illa “són més elevats que els possibles inconvenients”.

 

En qualsevol cas, l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat va atendre la demanda dels comerços que hi ha dins l’àmbit de l’illa de vianants del Nucli Antic i va decidir ampliar l’horari de càrrega i descàrrega en la franja del matí fins les 12.15 hores (i no les 11.30 hores, com s’havia acordat inicialment), alhora que ha eliminat l’obligatorietat que els comerciants demanin autorització per als vehicles de proveïdors. En aquest cas, els vehicles comerciants podran accedir sense autorització a l’illa de vianants només durant l’horari de càrrega i descàrrega. Les persones propietàries dels comerços de la zona sí hauran de demanar autorització per als seus vehicles.

 

Jordi Martínez ha detallat que només es va poder ampliar l’horari de càrrega i descàrrega en la franja del matí perquè a la tarda hagués coincidit amb l’horari de sortida de les escoles, i hagués representat un perill. En aquest sentit, el regidor entén que “potser és complicat per als comerços canviar rutines quant a la càrrega i descàrrega”, però ha assegurat que, “si hi ha algun cas excepcional, igualment s’atendrà”.

 

Els horaris de càrrega i descàrrega són els següents:

-De dilluns a divendres, de 9.15 a 12.15 i de 15.15 a 16.30 h.

-Dissabtes no festius, de 8.00 a 12.15 i de 14.00 a 16.30 h.

 

Des del mes de setembre, l’Ajuntament d’Olesa ha rebut prop de 650 sol·licituds d’autorització d’accés a l’illa de vianants del nucli antic. Des de l’Ajuntament s’està treballant per respondre totes les sol·licituds. Aquelles persones que hagin fet la sol·licitud però no hagin rebut resposta encara el 2 de febrer, podran accedir a l’illa de vianants ja que la seva matrícula constarà al sistema. Si finalment la sol·licitud és denegada, podran ser multats a partir de la data de la rebuda de la notificació.

 

Fins el dia 1 de febrer, si bé es registraran les matrícules dels vehicles que hi accedeixin sense autorització, encara no s’emetrà cap sanció. A partir del 2 de febrer l’illa de vianants entrarà en funcionament al 100%, i a partir d’aquesta data, les persones infractores començaran a rebre multes. Per tant, les persones que necessitin entrar a la zona compresa dins l’illa de vianants hauran hagut de demanar algun dels tipus d’autorització disponible, ja sigui permanent o temporal.

 

Com tramitar les autoritzacions d’accés:

Per Internet: www.olesademontserrat.cat/seu-electronica.htm

Presencialment: Oficina d’Atenció Ciutadana. Pl. Fèlix Figueras i Aragay, s/n  Horari: de dilluns a divendres, de 8.30 a 14 h; dimarts i dijous, de 16 a 19 h.

 

Qui pot demanar autorització d’accés?

- Persona empadronada al Nucli Antic: pot demanar una autorització permanent. Si el seu vehicle no està censat a Olesa de Montserrat, ha de presentar el darrer impost de circulació pagat.

- Persona no empadronada però amb una propietat al Nucli Antic: ha de sol·licitar una autorització temporal (anual).

- Persona empadronada al Nucli Antic que necessita suport de familiars: la persona resident al Nucli Antic ha de sol·licitar una autorització temporal (anual) perquè els familiars hi tinguin accés.

- Personal d’instal·lacions, treballs de pintura, obres, etc: la persona resident al Nucli Antic, o bé el personal d’empreses d’obres i instal·lacions han de sol·licitar una autorització per als dies necessaris (s’ha de presentar la matrícula del vehicle juntament amb el pressupost, contracte, factura o llicència d’obres).

-  Pàrquings de pupil·latge: la persona usuària ha de sol·licitar una autorització permanent per a persones empadronades i temporal per a no empadronades.

-  Persones que s’abasteixen d’aigua a la plaça de les Fonts: han de sol·licitar una autorització temporal (anual). Hi podran accedir en horari de càrrega i descàrrega.

 

En casos imprevistos (per exemple auxili en cas d’incapacitat física sobtada), l’autorització necessària podrà ser substituïda per una instància acompanyada d’una justificació degudament acreditada, abans de 72 hores com a màxim a comptar des de l’hora d’accés a l’illa de vianants del Nucli Antic.

 

Pel que fa als enterraments, l’empresa gestora del tanatori, POMFUSA, comunicarà a l’Ajuntament els enterraments i alhora informaran les persones usuàries de l’existència de l’illa de vianants, per tal que les famílies dels finats puguin facilitar les matrícules dels vehicles que necessitin accedir fins a l’Església, i que tindran accés sense problema.

 

Jordi Martínez ha remarcat que l’ajuntament està obert a escoltar totes les opinions i a modificar tot allò que no funcioni a partir de l’entrada en funcionament de l’illa de vianants.

 

L’illa de vianants comprèn la zona emmarcada, per la banda nord, des del carrer de Santa Oliva cap al sud; des d’Anselm Clavé cap al nord; des de la Riera de Can Carreras cap a l’oest i des del carrer Vall d’Aran cap a l’est. A cadascuna de les entrades a la zona de l’illa s’han instal·lat càmeres, sis en total, que fan lectura de les matrícules de tots els vehicles de motor que hi accedeixin. Per ser vehicle autoritzat, cal registrar la matrícula a l’Ajuntament.


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional