Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

12a edició de la Festa dels Miquelets d'Olesa de Montserrat9/9/2019

Un any més, la Festa dels Miquelets ha demostrat que és un dels grans esdeveniments de l’any a Olesa de Montserrat amb l'arribada de centenars de visitants per conèixer i gaudir de les recreacions històriques sobre els fets succeïts a Olesa l'any 1714 durant la Guerra de Successió.

Ho demostra la gran quantitat de persones tant veïnes del municipi com arribades de diferents indrets que han gaudit dels nombrosos actes organitzats.El regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, Xavier Rota, s'ha mostrat satisfet per com s'ha dut a terme la 12a edició de la Festa dels Miquelets així com l'afluència de gent de totes les activitats programades. De fet, Rota ha destacat que tot i que dissabte hi havia molta gent als carrers, enguany s'ha notat una davallada de públic el diumenge per la manca d'actes organitzats i tenint en compte que el Mercat Barroc i els campaments es van poder visitar només al matí. 

 

Les activitats de la 12a edició de la Festa dels Miquelets van començar el dissabte al matí amb l'arribada i instal·lació dels diferents regiments i els seus campaments al Parc Municipal i el Mercat Barroc pels carrers del Nucli Antic amb desenes de parades amb productes d’artesania i de la terra, transformant els carrers d’Olesa fins a l'època de la Guerra de Successió. Pel que fa als grups de recreació històrica, enguany hi han participat els Miquelets de Catalunya (integrat pels regiment de fusellers i magraners de la Diputació del General, el regiment de cavalleria Cuirassers de Sant Jordi, i el regiment olesà de fusellers de muntanya Joan Vilar i Ferrer), 1707 Almansa Històrica, Miquelets de Girona, Defensors de Girona, Miquelets del Regne de València, ARH Moià-Hussars Hongaresos i Regiment Sanguen Honoris.

 

Durant el migdia de dissabte va tenir lloc la Trobada de Miquelets a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay i, com a novetat, enguany es va presentar al capità dels Sometents d'Olesa que des del balcó de l'Ajuntament va fer la tradicional crida a la població a unir-se a la lluita contra l’exèrcit borbònic de Felip Vè. El sometent era una organització d’autoprotecció civil catalana, separada de l’exèrcit, per la pròpia defensa i la defensa també en temps de guerra. Davant qualsevol fet delictiu, homes i dones cridaven “Via fora” per a la seva convocatòria.

 

Tot seguit, Els Miquelets van fer salves d’honor abans de començar el seguici cap al Memorial 158 a la plaça Nova que va ser també format per les autoritats locals, encapçalades per l’alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera, que va anar acompanyat pel delegat del govern, Juli Fernández, el secretari primer del Parlament de Catalunya, Eusebi Campdepadrós i la consellera de turisme del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Gemma Rodríguez. A més a més, també hi van participar membres de l’equip de govern així com regidors i regidores del PSC, ERC i Junts per Catalunya. 

 

Cap a les 13.00h es va dur a terme l'acte institucional i ofrena floral al Memorial 158 organitzat per l'Ajuntament en homenatge als 158 soldats i soldades austriacistes que van morir a Olesa de Montserrat el 1714 i que es celebra des de 2008. Després dels parlaments, va tenir lloc l’entrega de la flama dels Miquelets —símbol de la vivència de La Festa— per part de la nena que la va rebre l’any passat, Judit Vilaterçana a un integrant de la Lleva de la Carbasseta des del principi, Biel Prat, que ja s’ha incorporat al Sometent. Tot seguit, es va fer l’ofrena floral al tòtem del memorial 158 i l’Escolania i Cor Jove d’Olesa va interpretar Els Segadors i es va fer la salva final d’honor. 

 

Cap a les 18.45h va començar una de les activitats centrals de la Festa dels Miquelets: la recreació del combat succeït a finals del mes de juliol del 1714  a prop d’Olesa entre els miquelets de l’Ermengol Amill i l’exèrcit borbònic que, per segon any, es va dur a terme als terrenys de Cal Candi per aportar més realisme. La batalla va ser seguida per centenars de persones que van poder comprovar la diferent manera de lluitar que tenien l’exèrcit borbònic, amb els seus soldats disparant en línia, i els Miquelets, més propensos a les emboscades. Després d’una intensa batalla, amb “morts” en els dos bàndols i molta pólvora gastada, l’exèrcit borbònic es va rendir i els Miquelets van poder capturar el sanguinari capitost borbònic conegut com a “capitán Maria”.

 

Les recreacions històriques van continuar a la plaça Nova amb "La justícia del poble" quan després que el capitost botifler capitán Maria va ser passejat pels carrers d’Olesa entre els crits d’una gentada enfurismada al bell mig de la plaça Nova el pres va ser jutjat i condemnat a mort pels crims de guerra comesos. A l'interior de  l’església de Santa Maria, cap a tres quarts de nou del vespre, es va dur a terme “Catalunya a Ultrança!, la recreació del consell de guerra de l’exèrcit català d’exterior presidit pel Marquès del Poal, que va tenir lloc a Olesa els dies 20 i 21 d’agost de 1714.

 

Les activitats van acabar de matinada, després que es celebrés a partir de les 21.30h el sopar popular al Parc Municipal que va aplegar prop de 450 persones i el públic assistent pogués acabar la vetllada amb una actuació musical a càrrec del grup "La Sonsoni".

 

El diumenge, durant tot el matí es va poder visitar el Mercat Barroc i els campaments dels Miquelets al Parc Municipal. A les 11, es va dur a terme l’activitat infantil, La Pedregada, un combat amb bombardes de farina que va fer les delícies dels nens i nenes.

 


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional