Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

El Ple de l'Ajuntament aprova l'organització i retribucions dels càrrecs electes per als propers quatre anys9/7/2019

Donar compte del cartipàs municipal, i aprovar, entre d’altres, les retribucions dels càrrecs electes locals, són alguns dels temes que es van tractar en el primer Ple del mandat 2019-2023 que es va celebrar aquest dilluns al vespre. Tots els punts es van aprovar de manera unànime, excepte el referent a retribucions i dedicacions dels regidors i regidores, que va generar debat.Amb moltes cares noves al Saló de Sessions de l'Ajuntament d'Olesa al primer debat plenari, aquest passat vespre es va visualitzar per primer cop la nova composició del consistori d'Olesa.

En aquest ple extraordinari es van aprovar un seguit de formalismes habituals i necessaris en tots els primers plens d'un nou mandat com donar compte de les retribucions i dedicacions dels regidors i regidores que formen el nou cartipàs, els que exerciran de portaveus per cada grup municipal i els que participaran en les comissions informatives, les juntes de govern local o en òrgans col·legiats.


Tots els punts es van aprovar amb el vot favorable de totes les formacions polítiques, ja que eren temes de tràmit, excepte el punt de l’ordre del dia referent a les retribucions i dedicacions dels regidors i regidores que va generar debat per l’increment de la dotació en alguns conceptes com ara assistència a plens, juntes de govern i comissions o les dedicacions exclusives.

 

La proposta recull que l’alcalde, Miquel Riera, tingui dedicació del 100% de la jornada amb un sou de 50.000 euros bruts anuals en 14 mensualitats. També tindrà dedicació del 100% de la jornada el regidor Jordi Martínez, amb un sou de 40.000 euros bruts anuals. Hi haurà tres regidors més amb dedicació parcial que són: Lourdes Vallès, Xavier Rota i Jordi López (dotada amb 14.000 euros bruts anuals en 14 mensualitats).


La resta de regidors i regidores, tant del govern com de l’oposició, cobraran per assistència a òrgans col·legiats, amb quantitats que s’han incrementat respecte a darrers mandats. Així, per assistència a plens es cobrarà 220 euros; per les Juntes de Govern Local, 195; i per assistència a les comissions informatives 80 euros. A més, cada grup municipal percebrà 3.300 euros anuals, i 60 euros mensuals per cada regidor/a electe.

 

El ponent del punt, Didac Solà, del Bloc Olesà, va explicar que per calcular les retribucions i dietes s'havien seguit recomanacions de la Federació de Municipis de Catalunya i que s'havia fet una "retribució  equilibrada per assistència a plens, comissions i juntes de govern en la línia dels municipis del voltant " i va afegir que "ara s'ha apujat un 20% perquè es va partir de molt baix i els darrers anys no s'ha apujat", i va afegir pel que fa a retribucions per dedicació "s’ha fet una proposta de pujada de sous, però que per a la ciutadania, en conjunt representa un 5% menys de cost, uns 15.000 euros menys aproximadament”.

 

Marc Serradó, regidor de la CUP-Amunt, va anunciar que la formació votaria en contra perquè “el nostre codi ètic contempla la limitació del sou dels càrrecs electes que no superin els 28.000 euros/any per no distanciar-se dels sous de la gent treballadora”.


Per la seva banda, Marola Cantarell, regidora d’ERC,  va manifestar també el vot contrari del seu partit “perquè aquest mandat tot hi haver 4 regidors menys a l’equip de govern, (d’11 han passat a 8), no entenen que amb menys regidors es baixi també el nombre de regidors amb dedicació exclusiva”.


La regidora de Ciutadans, Vanesa Carrasco, també va avançar que la seva formació votaria en contra perquè “per fer aquesta proposta l’equip de govern no ha comptat amb els regidors d’altres partits”.

 

En canvi, Domènec Paloma, regidor de JuntsxCat va mostrar el seu vot favorable a la proposta “perquè les retribucions, en relació als municipis del voltant, estan en la franja baixa” i ha demanat “no fem demagògia perquè tots els càrrecs electes cobren per fer la seva feina”.

 

En el torn de portaveus, Jordi Martínez, del BO, va explicar que els càlculs de les retribucions es van fer  seguint diferents criteris com son el que marca la llei, les retribucions de municipis del voltant i les recomanacions de l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya per les dimensions d’un municipi com Olesa. “En base a aquests criteris, la proposta del Bloc està molt per sota de la mitjana, entre un 10 i un 30% menys” fet que permet “presentar un cartipàs raonable i des de la més absoluta tranquil·litat ètica i pressupostària”.


Per la seva banda, l’alcalde, Miquel Riera, va argumentar que “son propostes de continuïtat dels 8 anys de govern del Bloc Olesà que ja va fer una escapçada molt important en despesa de cost de càrrecs polítics, i sobretot de càrrecs de confiança que el Bloc no ha tingut mai, com tampoc més de 3 regidors amb dedicació exclusiva” i va afegir que “fa dues setmanes que vam començar amb reunions demanant propostes de les altres formacions i no n’hem rebut cap”. Per tal de desencallar aquest punt, Riera va demanar fer un recés de 10 minuts per parlar-ne amb els portaveus, “ perquè votar en contra seria una anomalia que no ha passat mai” va apuntar.

 

Finalment, la proposta es va poder tirar endavant amb l’abstenció del PSC “el nostre grup s’hi abstindrà, en base al compromís de l’alcalde de fer una nova lectura d’aquí al desembre” va explicar el seu portaveu, Fernando Vicente. D’aquesta manera es va aconseguir aprovar aquest punt amb els 8 vots favorables de l’equip de govern o el vot de JuntsxCat i les 4 abstencions del PSC. C’s, la CUP i ERC, (8 vots) van votar en contra.

 

No va ser aquest l’únic punt del Ple d’aquest dilluns referent a l’organització del consistori els propers quatre anys. Així doncs, amb el vot favorable de tots els grups municipals i cap intervenció, es va aprovar la constitució dels grups polítics municipals i dels seus portaveus; es va acordar que les sessions plenàries ordinàries es continuaran celebrant el quart dijous de cada mes, a les 7 de la tarda, i de la Junta de Govern local els dimarts a les 18.30h. També es va aprovar la composició del Consell Assessor Urbanístic Municipal i de les diferents comissions informatives (la d’Economia i Serveis Centrals, de Serveis a la Persona, d’Urbanisme i Espais Públics); els integrants de la Junta de Portaveus i de la Comissió del Codi de Conducta dels càrrecs electes. Aquest codi de conducta es va aprovar el juny de l’any passat d’acord amb la llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

 

A aquesta sessió extraordinària també es va votar a favor dels representants de la corporació a diferents òrgans col·legiats com el Consell Escolar Municipal, Creu Roja Local, Cabalbaix, el Consell de Salut del Baix Llobregat, l’Agrupació de Defensa forestal d’Olesa de Montserrat, el Consell del Consorci de Normalització Lingüística ca n’Ametller,  la fundació Passionarium i l’associació La Passió, la fundació la Caixa, la Xarxa de Municipis per la Sostenibilitat el Pacte Industrial de la Regió metropolitana i Innobaix, etc...

 

A la sessió plenària d'ahir encara hi va haver un segon recés. Quan feia una hora que havia començat, es va tornar a aturar uns 20 minuts perquè les formacions polítiques es van sumar a la concentració que havia convocat a les portes de l’Ajuntament el Col·lectiu Olesa Feminista i formacions polítiques com ERC i la CUP. Els més d’un centenar de concentrats van mostrar el seu rebuig a la presumpta violació múltiple d'una menor a Manresa fa dos anys i mig i que ara es jutja a l'Audiència de Barcelona.

 


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional