Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Olesa posa de manifest els èxits del Pla lector municipal en l'arrencada de la 2a Setmana de la lectura13/5/2019

L’Alcaldessa i regidora d’Ensenyament, Pilar Puimedon, ha destacat l’aposta que s’ha fet al municipi per impulsar la lectura com una via per aconseguir l’èxit escolar.“Coordinació i satisfacció”. Aquestes són les paraules que, segons l’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, defineixen el projecte del Pla lector municipal, en el marc del qual aquesta setmana de celebra la 2a Setmana de la Lectura. Així ho ha afirmat aquest dilluns al matí durant l’acte institucional d’inauguració d’una setmana plena d’activitats organitzada des de la Xarxa Socioeducativa d’Infància i Adolescència-Pla Educatiu d’Entorn amb la participació de tots els centres educatius del municipi i la biblioteca Santa Oliva. El lema d’enguany és “Un infant que llegeix serà un adult que pensa”. Durant l'acte ha quedat palès l'èxit de les iniciatives del Pla lector municipal, que precisament es volen visibilitzar durant aquesta Setmana de la Lectura.

 

Al llarg de tota la setmana Olesa acollirà diferents activitats lúdiques de foment de la lectura, com ara una gimcana lingüística, una marató de lectura en veu alta, o un llibrefòrum per a famílies, entre d’altres. L’organització de les activitats ha estat coordinada pel grup impulsor del Pla lector municipal, un dels grups de treball de la Xarxa socioeducativa d’infància i adolescència, que ha apostat fort per la lectura com a via per a assolir l’èxit escolar.

 

El Pla lector municipal ha impulsat diferents projectes de caire municipal com ara el Lècxit, un programa que té per objectiu incrementar l’èxit educatiu dels infants a través del treball per la millora de la seva comprensió lectora. Un altres dels programes del Pla lector amb molts bons resultats és el de Legiland, una plataforma que han incorporat tots els centres educatius d’Olesa i que té per objectiu fomentar la lectura entre l’alumnat de 6è de primària i 1r d’ESO. Precisament, la plataforma Legiland ha estat la protagonista de l’acte d’inauguració de la 2a Setmana de la lectura, ja que Olesa de Montserrat ha esdevingut un exemple a seguir per altres municipis per la gran coordinació que hi ha hagut al municipi entre tots els centres educatius de primària i secundària, la biblioteca i l’Ajuntament d’Olesa.

 

L’encarregada d’inaugurar la 2a Setmana de la lectura ha estat l’Alcaldessa i regidora d’Ensenyament, Pilar Puimedon, que ha destacat l’aposta que s’ha fet al municipi per impulsar la lectura com una via per aconseguir l’èxit escolar. Puimedon ha afirmat que “a caminar s’aprèn fent passes, i a llegir també s’aprèn llegint. I Legiland us ajuda a què allò que llegiu ho comprengueu millor”, una millor comprensió lectora que porta, segona l’alcaldessa “a l’èxit escolar”.

 

La inspectora de zona del departament d’Ensenyament de la Generalitat, Eulàlia Casanovas, ha recordat que el projecte forma part del Pla Educatiu d’Entorn, que entre d’altres treballa la llengua “com a favor de cohesió i progrés de la nostra societat”, una llengua que es treballa a partir de la lectura. Eulàlia Casanovas també ha destacat la figura de Pompeu Fabra, i ha felicitat efusivament totes les persones implicades en el projecte olesà.

 

Des del grup impulsor de lectura, Javier Morales, professor a l’institut Creu de Saba, ha remarcat “la gran cohesió” que hi ha dins el projecte, un fet que es demostra amb el fet que tots els centres de primària i secundària del municipi hi participen. Segons Morales, tots els centres van apostar per integrar la plataforma Legiland, i també tots participen en un espai setmanal a Olesa Ràdio en el qual alumnat de cada escola i institut destaquen una lectura inclosa a la plataforma. A més, enguany també s’ha organitzat una sortida amb els millors lectors i lectores de cada centre al Saló del Còmic. Segons Javier Morales, en aquesta cohesió entre centres també és molt important la feina que fa la biblioteca Santa Oliva, així com l’Ajuntament d’Olesa, “que va apostar pel projecte Legiland i finança part de les llicències”. I a banda de la feina del grup impulsor i de l’equip de la plataforma Legiland, per Morales, el gran sentit del projecte el donen els joves lectors i lectores d’Olesa de Montserrat. I és que, del rànquing de lectors amb més llibres de la plataforma Legiland, entre els deu primers hi ha 5 nois i noies d’Olesa. De fet, la primera del rànquing és una alumna olesana, Lucia Morales.

 

Precisament, des de l’equip de la plataforma Legiland, Jesús Hernández i Sílvia González han destacat el gran exemple que és Olesa de Montserrat quan a implantació de la plataforma per impulsar la lectura entre l’alumnat d’escoles i instituts. Segons Sílvia González, l’objectiu de la plataforma és “crear un lector de futur”, és a dir, que els nois i nois, un cop finalitzin l’etapa educativa, continuïn mantenint el gust i el plaer per la lectura, i la transmetin a les noves generacions.

 

Els resultats d’aquest curs 2018-2019 pel que fa a l’ús de la plataforma Legiland demostren que l’objectiu de fomentar el gust per la lectura entre el jovent olesà s’està aconseguint. Així, en el que portem de curs, s’han finalitzat gairebé 5.000 lectures entre els 983 lectors i lectores que utilitzen la plataforma, quant el curs passat van ser 1.072 lectures finalitzades (entre 687 alumnes). Una dada destacada, en comparació amb altres municipis, és que a Olesa és molt més elevat el percentatge de llibres inclosos a la plataforma Legiland que l’alumnat llegeix mitjançant préstec de la biblioteca (un 35% per davant del 26% de mitjana de la resta de municipis). A més, propostes d’alumnat de diferents centres olesanes han resultat escollides en alguns certàmens organitzats per la plataforma, que en total té 10.000 joves lectors i lectores. De cara al curs vinent, Legiland vol ampliar les possibilitats que ofereix la plataforma, per incentivar encara més la lectura entre el jovent a través de diferents “premis” i millorar la tutorització que fa el professorat.

 

Davant aquestes grans dades, l’Alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, no ha pogut més que destacar els dos grans conceptes que resumeixen aquest gran projecte de foment de la lectura a Olesa: “coordinació, perquè això és la demostració que si totes treballem en un mateix objectiu les coses surten bé; i satisfacció, perquè s’ha fet molt bona feina”.

 

L'acte s'ha clos amb una entrega d'obsequis per part de Legiland a cada centre educatiu olesà per la bona participació a la plataforma.

 

Una setmana plena d’activitats

La 2a Setmana de la Lectura continua aquesta dilluns a la tarda amb una gimcana lingüística organitzada des del projecte Lecxit, amb la participació de l’alumnat que en forma part, que hauran de fer diferents proves relacionades amb la lectura. També a l’espai del Bibliolilà, al costat de la biblioteca, hi haurà actuació de bombos joves de l’Escola de Música.

 

Ja dimarts, la plaça de Fèlix Figueras i Aragay serà l’escenari d’una marató de lectura en veu alta. De dos quarts de 6 a les 7 de la tarda, seran nens i nenes els encarregats de llegir diferents textos escollits pels centres educatius. I a partir de les 7 de la tarda, i fins les 9 del vespre, serà el torn dels adults, que podran llegir en veu alta “El llibre de la selva”.

 

Dimecres, 15 de maig, a  dos quarts de 8 del vespre, l’edifici dels Safaretjos acollirà una sessió de lectura expressiva i música amb Disset pianos de Ramon Solsona, sota la direcció i veu de Cristina Pujol i també amb les veus de Carmina Checa, Jaume Carreras, Maria Teresa Aiguadé, Daniel Pujol.

 

I dijous, a les 7 de la tarda i a la biblioteca Santa Oliva, llibrefòrum per a famílies sobre el llibre “Sota la pell del llop”, d’Eva Martínez Pardo. Les persones assistents podran conversar amb l’autora d’aquesta obra que gira al voltant de com acompanyar les emocions amb els contes tradicionals.

 

La 2a Setmana de la Lectura es clourà el divendres, 17 de maig, amb una Hora del conte amb Sandra Rossi al Bibliolilà. Serà a les 6 de la tarda.

Paral·lelament, al llarg de tota la setmana, hi haurà altres activitats i punts d’interès de la 2a Setmana de la lectura. Diferents comerços mostraran llibres que es podran trobar a la biblioteca, i també es potenciarà el racó dels petits lectors de la pròpia biblioteca. A més, el Casal Cívic d’Olesa acollirà, totes les tardes, l’activitat “Construim un conte col·lectiu”, i la ciutadania també podrà trobar llibres “alliberats” a diferents equipaments públics d’Olesa.

 


Audio

  • MP3 - 2a Setmana de la Lectura-Pilar Puimedon 1

  • MP3 - 2a Setmana de la Lectura-Eulàlia Casanovas

  • MP3 - 2a Setmana de la Lectura-Javier Morales

  • MP3 - 2a Setmana de la Lectura-Sílvia González

  • MP3 - 2a Setmana de la Lectura-Pilar Puimedon 2

  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional