Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Campanya entre els establiments de restauració sobre presència de coloms14/5/2019

Les visites als establiments es faran fins al 17 de maig, i se’ls facilitaran díptics informatius i unes piràmides amb informació per posar a les taules de les terrasses.El Departament de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa està fent una campanya informativa als establiments de restauració amb terrassa per tal d’informar i donar recomanacions sobre la presència de coloms. Les visites als establiments es faran fins al 17 de maig, i se’ls facilitaran díptics informatius i unes piràmides amb informació per posar a les taules de les terrasses. De fet, l’Ajuntament d’Olesa realitza periòdicament accions per controlar la població de coloms i paneroles. Malgrat que no es tracta d’un any especialment conflictiu, s’ha volgut recordar que l’Ajuntament té activats durant tots els mesos sistemes per intentar controlar la poblacions d’animals propis de la fauna urbana, com els coloms o les paneroles.

 

Així ho ha explicat Victòria Gázquez, tècnica de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa, que ha recordat que la presència excessiva d’animals com aquests als nuclis urbans pot arribar a comportar problemes a la ciutadania. En el cas dels coloms, per exemple, són un tipus d’aus que poden transmetre malalties, crear al·lèrgies i malmetre el mobiliari urbà, ja que els seus excrements són altament corrosius. En aquest sentit, Gázquez ha remarcat que "no es vol eliminar el colom de la via pública" sinó controlar-ne la població. És per aquest motiu que, des del 2015, hi ha tres dispensadors de pinso esterilitzador en diferents indrets d’Olesa, concretament al carrer Barcelona, a la teulada de La Passió d’Olesa i a la Plaça de la Dignitat, que "en cap cas són perjudicials pels animals". A més, properament s'instal·larà un nou dispensador. Vicky Gázquez ha fet una crida a la ciutadania a no donar-los menjar i demanar assessorament a l’Ajuntament en cas que hagin fet niu als seus domicilis. 

 

Segons Gázquez, des del 2015, el mètode implantat per l’Ajuntament d’Olesa per fer front a l’excessiva població de coloms al municipi ha servit per reduir-ne la presència en un 46%. Alhora, ha confirmat que hi ha zones més problemàtiques, com edificis buits, a mig construir, solars pendents d’edificar o zones amb terrasses d’establiments de restauració. En aquest sentit, Gázquez ha recordat que cal no alimentar els coloms perquè, així, el pinso perd efecte. 

 

L’ordenança de control i tinença d’animals prohibeix explícitament alimentar coloms o els animals salvatges urbans. A més a més, donar-los menjar pot causar-los diverses malalties i trastorns intestinals, com diarrees i males digestions. En  aquest sentit, el pinso que es dispensa no només els esterilitza sinó que els cura d’aquest tipus de malaltia, fet que també els beneficia.

 

Quant a les paneroles, des de l’Ajuntament es fan controls periòdics al clavegueram i, quan es detecta que hi ha una presència massa elevada d’aquests insectes, es realitza una fumigació puntual i acotada en l’espai. 


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional