Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

L’Ajuntament d’Olesa treballa per donar solució a les incidències que s’estan produint en la xarxa d’enllumenat públic7/2/2019

Es tracta d'un nou sistema d'enllumenat innovador, el qual s’ha implementat i adequat a la xarxa existent, provocant en ocasions incidències que es van resolent gradualment. Properament, es treballarà en realitzar un Pla d’inversions d’aquells punts de la xarxa amb més deficiències per poder solucionar satisfactòriament aquests incidents  i comptar amb un sistema fiable d’il·luminació eficient i eficaç d’enllumenat públic.L’Ajuntament d’Olesa està treballant per tal de donar solució a les incidències que s’estan produint en la xarxa d’enllumenat públic a causa de la reposició de les noves llumeneres de tecnologia LED que s’estan instal·lant. Aquests reposició s’emmarca dins el projecte de renovació de la il·luminació exterior del municipi impulsada a través del finançament i ajudes que ofereix l’IDAE (Instituto para la Diversificación i el Ahorro de la Energia) per a projectes d’estalvi i eficiència energètica, i en el qual l’Ajuntament d’Olesa hi ha invertit 1,2 milions d’euros. El projecte es va licitar a concurs públic i es va adjudicar a l’empresa Electricitat Boquet.  

 

En el projecte està inclosa la reposició dels capçals i les òptiques de les llumeneres de la xarxa d’enllumenat públic del municipi -que anteriorment eren de vapor de sodi, vapor de Mercuri i halogenurs metàl·lics- per llums LED més eficients. Tanmateix, en el projecte es contempla la modificació i adequació dels quadres de maniobra de les línies d’enllumenat, així com un innovador sistema de telegestió de l’enllumenat a través del sistema “punt a punt”, que permet la maniobra i regulació de l’enllumenat a distància a través de cada punt de llum de forma individualitzada, i també per agrupacions.

 

Amb aquest projecte també s’ha apostat per reduir costos des d’un punt de vista de manteniment. És per això que el parc de llumeneres es basen principalment en tres models: vial, clàssica i decorativa, responent a tres estètiques diferents. Per exemple, al nucli antic s’ha triat una llumenera clàssica similar a la que ja hi havia però adaptada a la nova tecnologia LED. En total s’ha instal·lat 3.150 llumeneres i 58 quadres.

 

A més, s’ha actualitzat l’inventari de la xarxa d’enllumenat públic, i tots els llums disposen d’una codificació que identifiquen individual i físicament tots els punts de llum. Alhora l’empresa està realitzant millores puntuals en els conductors de la xarxa d’enllumenat (eliminació de neutres compartits amb la companyia) i unificacions de quadres de protecció i maniobra per estalviar consums i millorar l’eficiència. Tots els quadres disposen d’un autòmata que comunica bidireccionalment i sempre a través d’una plataforma web els punts de llum i les proteccions dels quadres amb un punt de control. A través d’aquesta plataforma s’aconsegueix rebre els avisos d’incidències, així com obtenir dades elèctriques i de consum, pel que es poden comprovar pràcticament a temps real l’estat de la xarxa d’enllumenat.

 

Actualment s’estan enllestint els treballs inclosos al projecte i manquen alguns ajustaments, especialment en la programació i regulacions, segons ha informat l’Enginyer municipal. Durant el transcurs de les obres s’han produït incidències en la xarxa que han pogut ocasionar caigudes del sistema provocant apagades puntuals en alguns dels carrers del nostre municipi.

 

El cap de la Brigada d’Obres i Serveis, Miquel Carreño, ha volgut insistir en el fet que “ens trobem davant d’un sistema innovador”, el qual s’ha implementat i adequat a la xarxa existent, provocant en ocasions incidències que es van resolent gradualment. Properament, es treballarà en realitzar un Pla d’inversions d’aquells punts de la xarxa amb més deficiències per poder solucionar satisfactòriament aquests incidents  i comptar amb un sistema fiable d’il·luminació eficient i eficaç d’enllumenat públic.

 

Segons ha explicat Miquel Carreño, les causes de les incidències són diverses. Hi ha incidències que han estat derivades de fuites d’aïllament en el sistema de conductors elèctrics de l’actual xarxa d’enllumenat. Aquestes han estat supervisades i arranjades puntualment per l’equip d’electricistes del departament de manteniment. Altres avaries venen produïdes per la sensibilitat de les proteccions i l’electrònica dels nous quadres de comandament. En aquest cas l’empresa Electricitat Boquet ha anat ajustant les instal·lacions per arranjar les incidències que han anat apareixen.

 

També s’han pogut observar apagades de punts de llum puntuals que venen derivats de problemes en els components interns de les pròpies llumeneres,  deficiències en la fabricació o en els components electrònics. Aquests incidents també els han anat resolen els operaris de l’empresa Electricitat Boquet. Finalment també s’han detectat algunes incidències en la programació de l’encesa de l’enllumenat (enceses abans d’hora o amb retard), que s’han anat detectant i arranjant de forma gradual. També estan sent solucionades pel departament informàtic de l’empresa Electricitat Boquet.

 

Miquel Carreño ha assegurat que les incidències que es van comunicant al departaments d’Obres i Serveis són resoltes en coordinació amb els operaris que té a disposició l’empresa. A banda dels equips que treballen en horari ordinari, l’empresa Electricitat Boquet disposa d’un equip de guàrdia per poder atendre aquells avisos fora d’horari ordinari (de 15.00 h a 6.00 h) juntament amb l’electricista de guàrdia del departament del Servei de Manteniment, que també es troba actiu fora d’orari ordinari (de 14.00 h a 7.00 h). Un cop rebut els avisos operaris municipals, en un període de 30 minuts aproximadament,  es desplacen als quadres de maniobra per realitzar un rearmat manual de les xarxes. Segons Carreño, “en moltes ocasions això és suficient, però si el problema persisteix es mobilitza el servei dels operaris de guàrdia de l’empresa Electricitat Boquet, que treballen en l’avaria el mateix dia o durant els dies posterior per restablir el normal funcionament de la xarxa”.

 

Fins ara, les zones d'Olesa amb més incidències han estat els barris de Les Planes (sobretot per l'estat de la instal·lació, i ja pràcticament solucionats), el Collet de Sant Joan (per problemes a les proteccions del quadre de comandament) i al carrer Estació i vials propers. 

 

El cap de la Brigada d’Obres i Serveis ha destacat que hi ha diferents sistemes mitjançant els quals la ciutadania pot comunicar aquestes incidències en la il·luminació externa municipal. La més ràpida és alertar la Policia Local, que avisarà la Brigada, que alhora avaluarà si cal enviar operari d’urgència. També es poden comunicar incidències a través de l’aplicació gratuïta Línia Verda o a l’OAC de l’Ajuntament.

 


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional