Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Celebració dels 150 anys de la Comunitat Minera Olesana1/12/2018

El Casal d'Olesa ha acollit aquest dissabte l'acte institucional de commemoració del 150è aniversari de la Comunitat Minera Olesana que ha comptat amb una gran representació municipal. També hi ha assistit el secretari general d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa de la Generalitat de Catalunya.El Casal d’Olesa de Montserrat ha estat l’escenari triat per la Comunitat Minera Olesana (CMO) per celebrar l’acte institucional del 150è aniversari que ha començat amb la projecció d’un vídeo amb un resum de la història de l'entitat especialment creat per l’ocasió. El primer parlament va anar a càrrec del President de la Comunitat Minera Olesana, Joan Arévalo, que ha començat recordant que, als inicis, l’objectiu de la Minera va ser protegir la salut pública en un moment en què les administracions no asseguraven la salubritat de l’aigua ni tampoc l’abastiment. Arévalo ha destacat que, després de 150 anys, la CMO mira cap al futur però tenint en compte el repte que es va assumir el 1868 quan un grup de 114 olesans van començar a construir una galeria de 800 metres per canalitzar l’aigua de les valls fins al primer dipòsit de Les Planes. Arévalo ha incidit en els reptes de futur que assumeix la cooperativa i n'ha destacat el canvi climàtic, sobretot la previsió en la reducció dels recursos hídrics. En aquest sentit, la Comunitat Minera ja fa anys que ha començat a treballar per recuperar aigua de pous del nucli urbà per poder-ne fer ús en cas de necessitat així com l'estudi per impulsar l'ús d'energies renovables.

 

Segons també ha destacat Joan Arévalo al seu parlament, un dels èxits de la Comunitat Minera Olesana ha estat l’adaptació de l’entitat al llarg del temps i ha posat en valor la decisió fa 25 anys de constituir-se en forma de cooperativa, una demostració del compromís de la CMO amb el municipi i també amb el país. Per acabar, Arévalo ha agraït la tasca dels treballadors i de les treballadores de la Minera, així com el suport de tots els olesans i olesanes que a més d’usuaris també són propietaris de la cooperativa.

 

A continuació, a l’escenari del Casal hi van pujar Quim Sicília, president de la Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de Catalunya, i David Cos, president del Grup de cooperatives Clade. Sicília ha posat en valor els tres aspectes cooperatius més importants que aplica la Comunitat Minera Olesana: un bon servei a les persones sòcies, una gestió participativa i democràtica i també la responsabilitat social que en el cas de la Minera es veia molt clarament en la defensa del Medi Ambient. David Cos, president del Grup de cooperatives Clade, ha explicat que des que el grup va ser coneixedor de l’experiència de la CMO van començar a treballar plegats per traslladar aquest model arreu del país.  

 

L’acte institucional dels 150 anys de la Minera també va comptar amb la representació de la Generalitat de Catalunya. Concretament, Josep Vidal, secretari general d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa de la Generalitat de Catalunya que ha valorat la trajectòria històrica de l'entitat i la necessitat que a Catalunya els béns comuns es gestionin  de forma diferent.

 

L’encarregada de tancar l’acte institucional va ser l’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, que  ha destacat la feina del conjunt d’olesans que van fer possible la canalització de l’aigua i que es van responsabilitzar de la seva salubritat per una qüestió de protegir la salut i el bé comú. De la història més recent, Puimedon ha remarcat la transformació de la CMO en una cooperativa que té uns 10.000 socis i sòcies i que continua treballant per abastir el poble d’aigua potable de qualitat i a un preu raonable. 

 

 

Després dels parlaments, l’acte ha acabat amb un refrigeri i un brindis per aquests 150 anys de la Comunitat Minera Olesana. Entre el públic assistent, múltiples regidors i regidores de l’equip de govern del Bloc Olesà però també dels grups municipals del PdeCat-Demòcrates, ERC i PSC així com representants d'entitats olesanes. Més enllà de l’acte institucional d’aquest dissabte, el 8 de desembre es realitzarà una ballada de sardanes en motiu de l’efemèride i el 16 de desembre s'ha organitzat un concert de l’Orquestra Simfònica del Vallès, a les 18h de la tarda a La Passió d’Olesa, on hi interpretaran diverses peces de bandes sonores de pel·lícules. 

 


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional