Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

L'Ajuntament convida la ciutadania a participar en l'elaboració del Pla de Salut local 2019-20236/11/2018

L'Ajuntament vol recollir propostes ciutadanes a través d'una enquesta online que també es pot omplir i dipositar físicament en alguna de la quarantena d’urnes que es poden trobar en edificis i equipaments municipals, farmàcies i comerços i locals de diferents associacions i entitats veïnals. el dia 13 de novembre es farà una jornada participativa a Cal Rapissa, i el dia 21, 3a Jornada de Salut Pública d’Olesa.Dins el procés d’elaboració del Pla de Salut 2019-2023, la Regidoria de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha organitzat diverses activitats participatives per identificar què genera salut a les persones que viuen al municipi i recollir propostes de millora. Amb aquest objectiu s’ha engegat una enquesta online a la qual es pot accedir a través de les xarxes socials de l’Ajuntament d’Olesa i que també es pot omplir i dipositar físicament en alguna de la quarantena d’urnes que es poden trobar en edificis i equipaments municipals, farmàcies i comerços i locals de diferents associacions i entitats veïnals. També es recolliran propostes en la jornada participativa prevista per al dimarts 13 de novembre, de 19h a 20:30 h, a Cal Rapissa, que inclourà un berenar saludable. Els resultats de les enquestes es donaran a conèixer durant la 3a Jornada de Salut Pública d’Olesa, que tindrà lloc el 21 de novembre, de 17h a 20h, al saló de sessions de l’Ajuntament d’Olesa, durant la qual també es farà un debat amb agents de salut especialitzats.

 

La regidora de Salut Pública de l’ajuntament d’Olesa, Montserrat Vergara, ha destacat que les activitats són  obertes a tota la ciutadania i serviran per, a partir de les propostes que en sorgeixin, orientar les polítiques municipals de salut per als propers anys. Vergara ha remarcat que cal plantejar la salut pública d’una manera integral i col·lectiva, amb polítiques transversals que impliquin tots els actors que en formen part, és a dir, els professionals de la salut (CAP), les administracions (Ajuntament, Generalitat, Diputació), les entitats vinculades al tercer sector, i com no, la ciutadania. I és que la Regidoria de Salut Pública d’Olesa defensa que la salut no s’ha d’entendre només des d’un punt de vista sanitari, sinó també tenint en compte que el 80% dels determinants de la salut estan fora del sistema sanitari. Segons Vergara, el concepte de salut pública “no vol dir només tenir accés a serveis sanitaris de qualitat, sinó que incideix en totes les àrees vitals de les persones”, com ara l’habitatge, els accessos, el transport públic, l’oci o els espais naturals.

 

El Pla de Salut d’Olesa de Montserrat 2019-2023 ha d’esdevenir l’instrument de planificació que serveixi de marc de referència per a incloure la salut a totes les polítiques del govern municipal, amb una mirada d’equitat. El procés d’elaboració del Pla té com a punt de partida una diagnosi prèvia, que ha estat elaborada amb el suport de l’entitat Spora a partir de dades tècniques objectives, entre d’altres, l’informe d’indicadors de salut del municipi redactat per la Secció d’Informació i Anàlisi en Salut Pública de la Diputació de Barcelona. També ha comptat amb la perspectiva de professionals de la salut, de benestar i serveis socials, educadors, personal tècnic municipals, entitats, i associacions.

 

Ara es busca la col·laboració de la ciutadania, amb les enquestes que es poden emplenar online o bé a través de les diferents urnes dipositades pel municipi, i les jornades previstes per al 13 i 21 de novembre. També es poden presentar propostes directament al departament de Salut Pública. Una vegada identificades les necessitats, les propostes de millora i els actius o recursos en salut, i a partir de l’anàlisi de la informació obtinguda de tot el procés, s’elaborarà el Pla Local de Salut 2019-2023, amb la coordinació de l’assessoria “Amb Salut”. Es preveu finalitzar tot el procés durant el primer trimestre de 2019.

 

La 3a Jornada de Salut Pública d'Olesa, el 21 de novembre

Quant a les jornades participatives, la primera tindrà lloc el dimarts, 13 de novembre, de les 19 a 20.30 hores, a Cal Rapissa, i inclourà un berenar saludable per a tots els participants. Els resultats de les enquestes es donaran a conèixer durant la 3a Jornada de Salut Pública d’Olesa, que tindrà lloc el 21 de novembre, de 17h a 20h, al saló de sessions de l’Ajuntament d’Olesa.

 

La presentació de la 3a Jornada de Salut Pública d’Olesa anirà a càrrec de l’alcaldessa, Pilar Puimedon, així com de la diputada de Salut Pública i Consum de la Diputació, Laura Martínez i el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix. També hi intervindran el director del CAP Olesa, Carles Martí i el gerent de l’Àmbit Metropolità Sud de CatSalut, Joan Puigdollers.

 

Tot seguit es donaran a conèixer les conclusions de la jornada de participació ciutadana, a càrrec de les tècniques del departament de Salut Pública d’Olesa i s’obrirà una taula de debat sota la pregunta “Com treballem els agents de salut en el municipi?”. Participaran en aquesta taula de debat la doctora en Salut Pública Carme Borrell; Esperanza Martín, metgessa d’Atenció Primària i Comunitària i Andreu Segura, doctor en medicina i especialista en Salut Pública i Preventiva. Moderarà la taula Josep Temporal, membre del Comitè d’Ètica Assistencial de Mútua de Terrassa.

 

La 3a Jornada de Salut Pública d’Olesa, el 21 de novembre, es clourà amb la presentació de les conclusions d’aquesta jornada, a càrrec de la coordinadora científica de “Amb Salut”, Marta Vilanova-Vila.

 

La Regidora de Salut Pública d’Olesa, Montserrat Vergara, ha animat la ciutadania a participar activament en l’elaboració del Pla de Salut 2019-2023, ja sigui a través de les enquestes o en aquestes dues jornades dels dies 13 i 21 de novembre. Vergara ha recordat que “no es tracta del pla de Salut de l’Equip de Govern sinó del municipi d’Olesa”, i per tant, la visió ciutadana és molt important de cara a elaborar-lo.

 


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional