Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

El Ple de l'Ajuntament debatrà l'aprovació inicial del nou Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) el 12 de novembre5/11/2018

El nou planejament urbanístic es va començar a tramitar fa un any i mig i determina com ha de ser el desenvolupament urbanístic de l’Olesa dels propers 15 o 20 anys.  La tramitació del nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) d’Olesa afronta la seva recta final amb la convocatòria d’un Pla municipal extraordinari per al proper dilluns, 12 de novembre, per aprovar inicialment la nova ordenació, que determina com ha de ser el desenvolupament urbanístic de l’Olesa dels propers 15 o 20 anys.  

 

El procés d’elaboració del POUM a Olesa es va iniciar l’abril de 2017, amb unes sessions de participació prèvies a l’Avanç Pla  i que va culminar amb l’aprovació d’aquest primer text l’octubre de l’any passat. Durant la tramitació del POUM s’ha realitzat un intens procés de participació ciutadana, que ha inclòs diferents tallers sectorials d’informació i debat i entrevistes a responsables d’entitats i associacions, representants dels diferents sectors econòmics i socials, així com a diverses personalitats olesanes. En aquest sentit, el regidor d’Obres i Edificació de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera, ha remarcat que s’ha intentat buscar la màxima participació de la ciutadania “atenent la importància que suposa definir com serà el nostre municipi els propers anys”.

 

Aquest mes de novembre, després d’un any i mig de treball, es proposa al ple d’Olesa de Montserrat l’aprovació inicial del POUM. Des de l’equip redactor, el seu responsable, l’arquitecte Amador Ferrer, ha destacat que per tirar endavant el POUM s’ha triat un escenari de creixement moderat, amb un horitzó de població de 25.300 habitants. Aquest escenari de treball permet completar correctament algunes trames urbanes indecises fins ara. Els principals eixos del document inicial del POUM són la millora dels accessos viaris i ferroviaris, resoldre el dèficit de zones verdes a barris com l’Eixample i el Nucli Antic, possibilitar que es pugui construir habitatge protegit de diferents modalitats i la millora dels polígons industrials.

 

En aquest sentit, el regidor d’Obres i Edificació ha destacat que l’objectiu del POUM és endreçar el poble i abandonar el vigent Pla General d’Ordenació Urbana aprovat el 1993 “fet des d’una mentalitat dels anys 80, molt diferent a la d’ara, basada en creixements molt extensius i amb manca de zones verdes i d’equipaments públics”. Segons el regidor, “també aleshores les zones industrials es preveien amb naus immenses que han demostrat que no són aptes per a les necessitats actuals”.

 

Pel que fa al desenvolupament de les zones industrials, el POUM recull com impulsar les àrees que ara estan pràcticament abandonades. També inclou accions per descongestionar la densitat de població de l’Eixample amb reserves de sòl públic als extrems del barri i crear un parc urbà a la zona de la riera de Can Carreras. El POUM, a més, preveu la reserva de sòl per a equipaments i zones verdes a altres barris del municipi. Pel que fa a Ribes Blaves i Oasis, l’equip redactor ha plantejat alternatives per millorar la gestió en qüestions com la vialitat o els equipaments.

 

Una de les propostes de l’equip redactor que ha despertat més interès entre els diferents grups polítics ha estat la construcció un nou camp de futbol a la zona ubicada entre la carretera C-55 i la via del tren, a l’Eixample. Aquest projecte aniria lligat al d’obrir espais lliures i nous usos del sòl, com ara comercials o hotelers.

 

El document inicial del POUM Olesa de Montserrat es passarà a l’aprovació inicial del Ple de l’Ajuntament aquest proper dilluns, 12 de novembre, a les 8 del vespre, durant una sessió extraordinària. En cas que el text s’aprovés inicialment, començaria el període d’exposició pública i presentació d’al·legacions. També haurà de passar per diferents departaments de la Generalitat, com Medi Ambient o l’Agència Catalana de l’Aigua, per tal que facin les pertinents esmenes. Després s’haurà de fer l’aprovació provisional, obtenir la memòria ambiental i enviar el text final a la Comissió territorial d’Urbanisme de la Generalitat, que és qui donarà el vistiplau per a l’aprovació definitiva.

 

La proposta d’ordenació actual del POUM entra en contradicció amb algunes de les propostes que es presenten al Pla d’Infraestructures de la ròtula Martorell-Abrera, al qual l’Ajuntament ha presentat un seguit d’al·legacions per tal de poder continuar amb les propostes de planejament que hi ha reflectides al POUM.

 

Tota la informació sobre el POUM d'Olesa es pot consultar al web www.poumolesademontserrat.cat

 


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional