Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Olesa acull les Jornades Europees de Patrimoni de l'11 al 14 d'octubre10/10/2018

L'Ajuntament d'Olesa, conjuntament amb l’Arrel Acció Cultural i el Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà ha organitzat diferents activitats de difusió del patrimoni cultural, natural, històric i arquitectònic del municipi.Olesa de Montserrat acull des d'aquest dijous i fins diumenge les Jornades Europees de Patrimoni amb tres activitats que pretenen posar en valor i difondre el ric patrimoni natural, arquitectònic, històric i cultural del municipi. Les activitats són organitzades per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Olesa en col·laboració amb les dues entitats local de defensa del patrimoni, l’Arrel Acció Cultural i el Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà.

 

Aquestes jornades, que se celebren arreu aquest cap de setmana, són la festa del patrimoni i molts dels municipis i entitats d’arreu de Catalunya organitzen activitats gratuïtes per a tots els públics: visites guiades, representacions teatrals, concerts, exposicions. A Olesa de Montserrat s’han previst tres activitats, una a partir d'aquest dijous, la segona el divendres 12 d’octubre i la darrera, el diumenge, 14 d’octubre.

 

La primera de les activitats és una exposició, que sota el títol “Del pergamí al cel·luloide” a partir d'aquest dijous, i fins el diumenge 14 d'octubre mostra els materials restaurats en els darrers anys en col·laboració entre l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat i el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i la Filmoteca de Catalunya. Es tracta de cinc pergamins i una pel·lícula del 1916 que han estat restaurats i que resten dipositats a l’Arxiu Històric Municipal d’Olesa, on també es poden consultar. El regidor de Cultura, Xavier Rota, ha destacat que l’objectiu de la mostra és “fer arribar al gran públic tot aquest material”. Els visitants de la mostra podran veure les pel·lícules de 1916 que la Família Fusalba va donar a l’Arxiu Històric, que han estat restaurades per la Filmoteca de Catalunya i sobre les quals l’Ajuntament ha encarregat un documental a la cooperativa Crearsa.

 

A més, es podran consultar cinc pergamins restaurats pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, un dels quals és el més antic que té l’Arxiu Històric. Es tracta d’un document del 1314 que parla dels privilegis concedits a la vila d’Olesa pel Duc de Cardona. Un altre dels pergamins és del 1366, i es considera la llavor de la Festa Major d’Olesa, ja que és el permís donat pel Rei Pere III que condeix a Olesa fer fira per Sant Joan. Dos pergamins més són de 1380 i 1381, sobre la concessió de privilegis reials concedits pel Rei Pere III el primer i la venda de les jurisdiccions civils i criminals d’Olesa i Monistrol a l’Abat de Montserrat feta pel Rei Pere III. El darrer pergamí, de 1449, és un privilegi concedit per la reina Maria (muller d’Alfons el Magnànim) perquè la vila d’Olesa es pugui redimir de la venda que havia fet el Rei Pere III a l’Abat de Montserrat. 

 

La resta d’activitats són dues sortides la guiades. La primera, organitzada per la regidoria de Cultura en col·laboració amb l’Arrel Acció Cultural, tindrà lloc divendres al matí i serà una visita pel nucli antic d’Olesa. La visita discorrerà per molts dels punts senyalitzats per l’ajuntament d’Olesa a través d’uns plafons informatius que expliquen la història i particularitats de diferents edificis i indrets del nucli antic.

El punt de partida de la sortida “Passejant pel nucli antic” serà la plaça de l’Oli, a les 11 del matí.

 

La següent sortida serà el diumenge, 14 d’octubre, i l’ha organitzat l’ajuntament en col·laboració amb el Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. En aquest cas, sota el títol “Camins i senders de l’oli”, la ruta guiada per Joan Soler i Gironès convidarà a visitar la capella del portal de Santa Oliva, vinyes del pla de Can Llimona i a descobrir la barraca de pedra seca de tipologia olesana. En aquest cas, s’aconsella fer reserva prèvia al correu electrònic rutes@olesademontserrat.cat.

 

El regidor de Cultura ha convidat i animat la ciutadania a participar en les activitats organitzades dins les Jornades Europees de Patrimoni, sobretot per descobrir la gran riquesa que té Olesa de patrimoni cultural, natural, històric i arquitectònic.


  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional Logo Infoparticipa 2017