Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

L’Ajuntament d’Olesa està treballant conjuntament amb la Diputació de Barcelona per fer possible una futura ampliació de la biblioteca Santa Oliva18/5/2017

La regidoria de Cultura està a l’espera de rebre un Pla de Funcionalitats elaborat per la Diputació de Barcelona a partir de les propostes plantejades pels propis responsables de la biblioteca, així com també per part d’usuaris, i a partir del qual es podrà començar a planificar com ha de ser i com s’ha d’afrontar l’ampliació.Fa temps que des de la regidoria de Cultura s’és conscient de la necessitat d’ampliar l’equipament, que ha quedat petit tant pel nombre d’usuaris que atén diàriament com per les dimensions que hauria de tenir l’equipament d’un municipi de més de 23.000 habitants. De moment, l’Ajuntament està a l’espera de rebre un Pla de Funcionalitats elaborat per la Diputació de Barcelona a partir de les propostes plantejades pels propis responsables de la biblioteca, així com també per part d’usuaris, i a partir del qual es podrà començar a planificar com ha de ser i com s’ha d’afrontar l’ampliació. El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olesa, Xavier Rota, ha destacat que aquest és un projecte en el qual es va començar a treballar a l’inici d’aquest mandat, però descarta que pugui ser possible a curt termini.

 

La història de la biblioteca Santa Oliva està marcada per l’evolució de la població olesana i la conseqüent necessita d’anar ampliant l’equipament. Va ser l’any 1933, durant la II República, quan es van iniciar les gestions per obrir una biblioteca als baixos de l'Ajuntament d'Olesa, a l'antic Hotel Gori, equipament que es va inaugurar el 17 de maig de 1936 amb el nom de Biblioteca Popular Santa Oliva. Aquell espai, però, va quedar petit i amb la voluntat de respondre a les necessitats de la població, el 16 de desembre de 1994 la biblioteca es trasllada a un nou edifici, més ampli i adient, adjacent a la que seria la Casa de Cultura. Novament amb els anys, l’espai va quedar petit, i per aquesta raó el 2006 es realitzen les obres d'ampliació, passant a ser un equipament de més de 800 m2, repartits en dues plantes.

 

Va ser a l’inici d’aquest mandat quan la biblioteca va plantejar de nou la necessitat de poder disposar de més espais, d’entrada una sala polivalent, per poder realitzar algunes activitats sense entorpir el normal funcionament de l’equipament. El regidor de Cultura, Xavier Rota, ha destacat, però, que de seguida es va decidir que era millor projectar una nova ampliació “amb cara i ulls”, i per aquesta raó el consistori olesà va contactar amb la Diputació de Barcelona, responsable de la Xarxa de biblioteques Municipals, per intentar fer possible aquest desig.

 

La directora de la biblioteca Santa Oliva, Marta Puig, ha destacat que la demanda d’ampliació està més que justificada atenent l’evident impossibilitat d’atendre la gran demanda d’usuaris que té l’equipament, situació que s’agreuja en època d’exàmens. A més, ha indicat, segons normativa Olesa hauria de disposar d’una biblioteca amb més del doble de metres quadrats que els que té ara.

 

Arran la demanda de l’Ajuntament d’Olesa, tècnics de la Diputació de Barcelona van elaborar un primer informe de necessitats, que entre d’altres aspectes incideix, precisament, en el fet que Olesa hauria de disposar d’una biblioteca d’uns 2.200 metres quadrats. D’altra banda, i a banda de les dimensions, les biblioteques actualment ofereixen un ventall de serveis diferents, més enllà del préstec de llibre i les sales de lectura, que fan que aquests equipaments hagin de poder disposar de sales polivalents, espais de silenci o aules d’informàtica, entre d’altres.

 

El regidor de Cultura i la directora de la biblioteca han visitat altres biblioteques estrenades o renovades recentment per veure quina mena d’espais i serveis ofereixen. I és que una ampliació de la biblioteca Santa Oliva inevitablement comportarà una ampliació d’horaris i un increment dels serveis. El regidor de Cultura hi ha afegit que la biblioteca “és central en la vida cultural d’Olesa”, tant pel paper que hi juga com per la seva ubicació, a tocar altres espais culturals  destacats com la mateixa Casa de Cultura (que inclou serveis com l’Escola Municipal de Música i Olesa Ràdio i espais com l’auditori) o l’Escola d’Arts i Oficis. Per tant, no es vol que l’ampliació es projecte d’esquenes a aquests equipaments. D’aquí que també s’hagin fet sessions de treball amb usuaris de la mateixa biblioteca dirigides per tècnics de la Diputació de Barcelona, que estan fent també un Pla de Funcionalitats que recull aquest procés participatiu.

 

A banda de definir quins espais ha de tenir la biblioteca un cop ampliada, també s’ha de definir com es pot fer aquesta ampliació. Si el 2006 l’opció va ser aixecar un nou pis, per a aquest nou projecte l’opció més factible, segons el regidor de Cultura, seria ocupar una part del pati de la Casa de Cultura. L’espai que es perd en aquest sector es recuperaria un cop es pugui aprofitar el solar de l’actual edifici de la Policia Local, que ha de canviar d’ubicació.

 

De tota manera, aquesta decisió no es prendrà fins que l’Ajuntament no disposi del Pla de funcionalitats, que serà la base per a l’elaboració d’un projecte que el regidor de Cultura, Xavier Rota, no creu que pugui ser una realitat fins al proper mandat com a mínim.


  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional Logo Infoparticipa 2016