Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Nova prova de les sirenes de risc químic d'Olesa, aquest divendres 21 d'abril20/4/2017

A partir de les 10 del matí es provarà l’efectivitat del so i cobertura de les sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (PLASEQCAT).Protecció Civil de la Generalitat provarà aquest divendres, 21 d’abril, a partir de les 10 del matí, l’efectivitat del so i cobertura de les sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (PLASEQCAT) de Protecció Civil de la Generalitat, que serveixen per alertar la població en cas d’accident químic. Al llarg del matí, s’activaran seqüencialment 82 sirenes d’avís de risc químic ubicades en 36 municipis catalans, entre ells Olesa de Montserrat, on hi ha dues sirenes instal·lades per alertar en cas d’accident químic a l’empresa Kao Corporation. 

 

Aquesta prova, que es realitza dos cops l’any, serveix per comprovar el funcionament de les sirenes (si sonen bé i comprovar també la zona en la qual es pot escoltar bé el so, ja que pot variar en funció del vent i altres factors). A més, les proves pretenen familiaritzar la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i els consells a seguir en cas d’accident real, segons ha explicat Raquel Canet, cap del Servei de Tecnologia de Protecció Civil de la Generalitat.

 

L’alarma (so d’alerta) consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.

 

En l’actualitat a Catalunya hi ha 82 sirenes instal·lades per risc químic, sobretot en zones que hi ha empreses amb possibles riscos de fugues de materials d’aquest tipus. A Olesa estan instal·lades a l’edifici de la Policia Local i al carrer Ripollès al barri de Sant Bernat. El ciutadans poden consultar el mapa de protecció de civil  a internet i mostra tota la informació per a cada una de les sirenes, cobertura i riscos.

 

Durant la prova de divendres, Protecció Civil de la Generalitat farà un enviament de missatges massius a través de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real. També s’informarà a través del twitter @emergenciescat (amb més de 115.000 seguidors) de l’activació de les sirenes a cada municipi, com es faria en cas d’accident real, a través del #ProvaSirenes.

 

Com en anteriors edicions, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil enviarà un sms a les persones sordes de Catalunya que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d’ajustar els avisos a la seva discapacitat. El CECAT de Protecció Civil de la Generalitat s’ha coordinat amb el telèfon d’emergències 112 de forma que les trucades que es rebin de ciutadans que han escoltat les sirenes es passin al telèfon d’informació 012 per tal de conèixer des on s’escolten, si el so se sent correctament, etc.

 

És important recordar que si us trobeu dins un edifici potser no sentireu el so de les sirenes, ja que estan pensades per avisar les persones que són a l’exterior dels edificis. En aquest cas, us podeu assabentar a través de l’aplicació per al mòbil de Protecció Civil gencat.mobi/pcivil, de les xarxes socials (@emergenciescat), dels mitjans de comunicació. D’acord amb el Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d’Ensenyament, s’ha informat sobre la prova de sirenes i s’ha demanat la seva participació realitzant simulacres de confinament als centres escolars.

 

Per a aquest exercici es manté la pàgina web específica sobre la prova de sirenes dins la web de consells sobre el risc químic interior.gencat.cat/riscquimic i que és encapçalada per un vídeo explicatiu sobre què fer en cas d’accident químic. En aquesta web s’hi pot trobar el material informatiu de la prova en diversos idiomes i també la cronologia de l’exercici.

 

En cas d’accident químic, la mesura de protecció més segura és confinar-se a l’edifici més proper i quedar-s’hi fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació, en cas que estigués engegada, per evitar l’entrada de possibles gasos tòxics. També és molt important que no es vagin a buscar els nens a l’escola o els avis al casal o residència (els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas d’emergència). Altres mesures de protecció són no utilitzar el telèfon mòbil si no és imprescindible perquè no es col•lapsin les línies, i si ens trobem dins d’un vehicle quan sentim l’alarma d’avís no quedar-nos a l’interior del vehicle perquè no és un espai estanc segur. Hauríem d’abandonar el cotxe i tancar-nos dins l’edifici més proper.


  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional Logo Infoparticipa 2016