Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

El Ple de l’Ajuntament d’Olesa aprova inicialment una ordenança municipal que regula els clubs cannàbics1/7/2016

Aquest va ser un dels punts destacats del darrer Ple Municipal, l'ordinari del mes de juny, celebrar aquest dijous al vespre.L’objectiu de l’ordenança és la de regular aquesta activitat acotant els punts del municipi on es poden instal·lar i la tipologia de local que pot acollir aquests clubs, així com marcar uns criteris de bones pràctiques. Segons el regidor d’Obres i Edificació, Miquel Riera, l’objectiu de l’ordenança és la de regular l’activitat “preservant la salut pública”. Per als grups de l’oposició, però, aquesta és una ordenança molt restrictiva que pot tenir problemes en la seva aplicació. En l’aprovació inicial al Ple ordinari del mes de juny, celebrat dijous al vespre, hi van votar a favor els regidor del Bloc Olesà i s’hi van abstenir la resta de grups (ERC, PSC, Convergència i Demòcrates, Movem Olesa i PP).

 

Si bé una resolució del gener de 2015 del Parlament de Catalunya va aprovar els criteris en matèria de salut pública per orientar les societats cannàbiques, segons Miquel Riera aquest marc normatiu dóna una resposta poc definida a aquesta activitat, i per tant, han de ser els ajuntaments els responsables de regular l’activitat mitjançant una ordenança municipal. Aquesta ordenança inclou uns criteris al voltant d’aquesta activitat que, segons Riera, han d’acomplir el planejament local i garantir la salut pública, però també el dret a la lliure associació i el que es coneix com a "doctrina d’autocosum compartit”.

 

D’acord amb la jurisprudència, per poder aplicar la doctrina de l’autoconsum compartit, l’autoconsum s’ha de produir en un local tancat o ocult a la contemplació de tercers per evitar la divulgació d’aquesta pràctica i la comunitat que participi d’aquet autoconsum ha d’estar integrada per un grup reduït de persones identificades, per tal de poder considerar que estem davant d’un acte íntim sense transcendència pública i els consumidors ja han d’ésser consumidors addictes.

 

Davant tots aquests criteris, i des que el setembre de l’any passat el Ple de l’ajuntament va aprovar suspendre les comunicacions prèvies d’inici d’activitats per la instal·lació de clubs cannàbics, des dels Serveis Tècnics Municipals s’ha elaborat una ordenança que cerca diferents objectius. D’entrada, l’ordenança delimita l’àmbit d’implantació a les zones del municipi on es poden instal·lar, estableix una distància mínima de 300 metres entre clubs cannàbics i prohibeix el seu establiment a menys de 100 metres d’altres usos protegits com ara centres d’ensenyament, clíniques o espais públics. També s’acota la tipoligia de local i es marquen criteris de bones pràctiques i funcionament intern, com ara els horaris que poden tenir aquests clubs o el fet que es prohibeix la seva publicitat. Segons Riera, “és una ordenança necessària que omple un buït i que regula una nova activitat legal amb criteri de preservar tots els drets, en especial el de la salut pública”.

 

Si bé l’oposició va estar d’acord que cal una regulació en aquest sentit, també va mostrar la seva discrepància sobre com s’havia elaborat, ja que es van queixar que no s’havia comptat amb la participació de l’oposició ni de la ciutadania. Així ho va manifestar la regidora de Movem Olesa Meri Arenas.

 

Des de Convergència i Demòcrates, el regidor Domènec Paloma també va lamentar el poc marge que s’havia donat a l’oposició per treballar aquesta ordenança.

 

Carlos Fernández, regidor del PSC, va coincidir a criticar la manca de treball previ amb l’oposició, sobretot en un tema “complex per l’impacte social” i la manca de normativa al respecte. Per això des del PSC es va recriminar que no ns’hagués fet un treball previ intens amb la ciutadania i les entitats afectades, amb qui, va defensar, cal cercar el consens. I és que, segons el regidor socialista, l’ordenança “és molt restrictiva” i això “pot comportar un problema jurídic d’aplicació”.

 

Sobre el fet que no s’hagués consensuat l’ordenança amb l’oposició, l’alcaldessa, Pilar Puimedon, va explicar que l’Equip nde Govern inicialment pensava que tenia més marge per elaborar-la, ja que inicialment el que pretenia la Generalitat era fer un Pla Especial sobre l’activitat conjunt a diferents municipis que donava més marge de temps. Finalment aquesta opció s’ha descartat i, segons l’alcaldessa, la Generalitat ha demanat als Ajuntaments que elaborin les seves pròpies ordenances municipals per regular els clubs cannàbics. I tenint en compte, segons l’alcaldessa, que al setembre havia d’estar aprovada, s’havia de portar al Ple “sí o sí” en aquest Ple.

 

Les explicacions de l’alcaldessa, però, no van convèncier el regidor d’ERC Martí Fortuny, que va coincidir amb el PSC a titllar l’ordenança de massa restrictiva. A nivell social, segons Fortuny, potser és millor tenir les persones que fumen cànnabis en locals tancats a que ho facin al carrer. A més, segons Fortuny, tampoc queda clar quines seran les ubicacions disponibles.

 

El regidor d’Obres i Edificiació, Miquel Riera, va reiterar, però, que l’Ajuntament no tenia gaire marge ni en el temps per a elaborar l’ordenança ni, sobretot, en el seu contingut, ja que el debat sobre el consum “li correspon al Parlament”.

 

L’aprovació inicial de l’ordenança municipal reguladora dels clubs socials d’associacions cannàbiques a Olesa es va aprovar inicialment al Ple ordinari d’aquest dijous al vespre amb els vots a favor dels regidor del Bloc Olesà i l’abstenció de la resta de grups (ERC, PSC, Convergència i Demòcrates, Movem Olesa i PP).

 

La mateixa votació van tenir al darrer Ple les altres dues ordenances que es van debatre: una modificació de l’ordenança municipal de zones verdes, espais naturals i arbrat i la nova ordenança reguladora dels actes d’edificació i ús del sòl. En el primer cas la modificació es fa per adaptar l’ordenança a la normativa, i en el segon cas, per facilitar la seva aplicació tant als ciutadans com al propi Ajuntament.

 

En el Ple ordinari del mes de juny s’han debatut també diferents mocions presentades inicialment per Bloc Olesà, ERC i Convergència. Precisament, durant el debat els grups de l’oposició es van queixar reiteradament del fet que, al seu parer, l’Equip de Govern del Bloc Olesà no aplica el mateix criteri en la inclusió del debat de mocions a les sessions plenàries si la proposta parteix del propi govern o de l’oposició. En diferents punts també es van queixar per la maca de participació en la presa de decisions de diferents punts de l’ordre del dia i fins i tot van acusar el Bloc Olesà de “menystenir” la resta de grups.

 

Per exemple, es van queixar especialment de no haver estat cridats a participar en l’ordenança sobre els clubs cannàbics o en les mocions presentades pel Bloc al voltant dels actes en motiu al 80è aniversari del Cop d’Estat del 18 de juliol de 1936 i sobre la retirada de la simbologia franquista. De fet, l’oposició va votar en contra de la inclusió per la via d’urgència d’aquestes dues mocions en l’ordre del dia del Ple de dijous, en considerar que no estava justificada la urgència. Per contra, el Bloc Olesà va argumentar que havien d’entrar al debat per la proximitat del 18 de juliol. Malgrat els retrets, tots els grups  excepte el PP van votar a favor de les dues mocions presentades pel Bloc Olesà.

En la primera de les mocions, i entre d’altres, l’Ajuntament expressa la seva adhesió a l’acord que proclama el 15 d’octubre Dia nacional en memòria de les víctimes de la guerra civil i les víctimes de la repressió de la dictadura franquista, i manifestar la voluntat de dur a terme aquell dia un acte oficial en memòria a les víctimes. De fet, la intenció de l’ajuntament és la d’organitzar un acte a mitjans de juliol, quan es commemorarà el 80è aniversari del cop d’estat de 1936.

 

En la segona moció, i entre d’altres, l’ajuntament es compromet a redactar el Reglament del Nomenclàtor Municipal i crear la Comissió del Nomenclàtor Municipal que vetlli pel manteniment i adequació del nom dels carrers als canvis culturals i socials. També acorda continuar amb la tasca d’anar retirant d’edificis i carrers elements i referèncias que puguin estar relacionats amb la dictaura franquista. A més, la moció insta la Diputació de Barcelona a acomplir uns acord del passat desembre que contemplaven la creació d’una línia d’ajuts als ajuntament per a la retirada de la simbologia franquista, i a impulsar en col·laboració amb la Generaliutat la localització de fosses comunes.

 

Entre les mocions presentades i també aprovades per les diferents formacions en el darrer Ple hi ha, a proposta de Convergència l'Ajuntament d'Olesa, una moció segons la qual l’ajuntament d’Olesa es compromet a contribuir activament a la desaparició dels paradisos fiscals.

 

Arran dues mocions presentades inicialment per ERC, el Ple de l’Ajuntament també ha acordat, quan sigui possible legalment, pagar els seus impostos a l'Agència Tributària Catalana i en adoptar el Salari Mínim de mil euros que proposa la plataforma ciutadana “Anem a mil”. En aquest darrer cas, la moció (defensa al ple pel portaveu de la Plataforma “Anem a mil”, Jordi Cuesta) inclou que l’ajuntament es compromet a avançar cap a l’objectiu d’assegurar que els salaris del eprsonal al servei de l’ajuntament no Siguin inferiors als 1000 euros mensuals durant aquest mandat. També vetllarà perquè aquest objectiu l’acompleixin les empreses subcontractades per l’Ajuntament.

 

Més enllà de les mocions, el Ple d’aquest dijous també ha aprovat (amb el vot favorable del Bloc Olesà, l’abstenció del PP i el vot contrari de la resta de grups) la prorroga del contracte pel servei de neteja d’edificis i dependències municipals. La majoria de grups de l’oposició hi ha votat en contra en considerar que el servei no és prou edificient i que el que hauria d’haver fet l’Equip de Govern és treballar per un nou contracte.

 

En l’àmbit econòmic, s’ha aprovat també una modificació de crèdit per crèdit extraordinari de gairebé 500.000 euros provinents del romanent de tresoreria per fer front a diverses inversions, concretament les obres de la Rambleta del carrer Priorat, la millora de parcs i jardins, voreres i asfaltats, l’administració electrònica i la rehabilitació d’habitatges municipals. Hi va votar a favor el Bloc Olesà i s’hi van abstenir la resta de grups.

 

En el Ple ordinari d’aquest mes de juny també ha pres posessió del càrrec el nou regidor socialista Fernando Vicente,  que ocupa el lloc deixat ara fa uns mesos per Julio Silva, que va deixar el càrrec per motius personals.

 

 

 


  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional