Logo Ràdio Olesa
+

Els grups de l'oposició encara no tenen decidit el suport a les ordenances fiscals proposades pel govern9/10/2019

Els tributs per a l’any 2020 preveuen una pujada de l’1’45% de l’IBI i el 5% de la taxa d’escombraries a criteri del Bloc Olesà. PSC, ERC, C's, CUP i JxCat encara no han decidit si votaran favorablement a la proposta del govern per a l’any vinent. En general, els grups a l'oposició es queixen que no s’han inclòs les seves propostes i que l’increment de la taxa d’escombraries és excessiu.L’alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera, ha anunciat a Olesa Ràdio que la proposta d’ordenances fiscals per a l’any 2020 només preveu l’increment de l’IBI en 1’45% i un 5% de la taxa d’escombraries. Per Riera, de forma periòdica les ordenances s’han d’actualitzar amb l’IPC per tal d’equilibrar les despeses de l’Ajuntament amb els ingressos amb l’objectiu de no perdre capacitat de despesa, o el que és el mateix, capacitat per oferir serveis a la ciutadania. Miquel Riera ha destacat que cada any l’Ajuntament es veu afectat per l’actualització de preus en l’IPC en tota la part de contractes de materials, serveis o subministraments. A més a més, l’alcalde també ha ressaltat que els ingressos s’han d’equilibrar a un previsible increment dels sous del funcionariat d’un 3’3% i que es farà efectiu quan s’aprovin els propers pressuposts generals de l’Estat. 

 

El regidor del PSC, Fernando Vicente, ha qualificat el projecte d’ordenances fiscals de 2020 de “continuistes” i considera que l’augment d’un 5% de cop de la taxa d’escombraries és massa. Sobre les peticions que ha fet al PSC a l’equip de govern del Bloc Olesà, Vicente ha dit que de forma general les mesures es deixaran per l’any vinent. Sobre l’IBI, Vicente considera que en el tema de les bonificacions a les famílies nombroses tenint en compte l’IPREM es pot millorar i incrementar la taxa que paguen els bancs per tenir caixers automàtics provocant ocupació de via pública. Fernando Vicente ha anunciat que el PSC encara no ha decidit el vot a les ordenances i, de fet, ha avançat que aquest divendres es farà una nova reunió amb el Bloc Olesà per aquest tema així com una prèvia de pressupost.

 

El regidor d’ERC, Jordi Parent, ha avançat que la seva formació encara no té decidit el sentit del vot. Sobre l’IBI, tot i que s’apuja en funció de l’IPC, ha considerat que tard o d’hora arribarà una actualització del cadastre que farà incrementar els rebuts i que també caldria tenir en compte. Sobre la pujada del 5% de la taxa d’escombraries, Parent ha dit que no estan d’acord a fer pujades que superin l’IPC. Sobre algunes de les propostes que ha fet ERC, el regidor ha destacat que s’ha acceptat la bonificació del 95% dels habitatges buits que es cedeixin a la borsa de lloguer municipal. Una de les propostes que va fer ERC va ser establir una tarifa plana d’impostos i taxes a principis d’any per tal que cada ciutadà i ciutadana tinguin un import fix a pagar i cada mes sigui el mateix. Parent ha avançat que ha estat una proposta que no ha estat acceptada perquè s’ha d’estudiar amb més deteniment. El regidor entén que era massa just per implementar-ho per aquest 2020 però que caldrà continuar treballant.

 

Des del grup municipal de Ciutadans, el regidor José María Paniello ha avançat que no tenen decidit el vot a les ordenances fiscals de 2020 però critiquen que les ordenances no contemplin rebaixes per obrir establiments comercials a Olesa o mesures per impulsar els polígons industrials. Paniello ha avançat que continuaran treballant amb aquest objectiu.

 

El regidor de la CUP, Marc Serradó, ha lamentat que el Bloc Olesà no hagi inclòs les propostes que el seu grup municipal havia presentat per incloure a les ordenances fiscals de 2020. Serradó ha explicat que d’entrada, s’havia demanat un increment de l’IBI del 2’2% que, segons Serradó, el Bloc Olesà havia acceptat. També havien proposat un seguit de millores per l’anomenada “fiscalitat mediambiental”. Serradó ha dit que el compromís del Bloc Olesà ha estat treballar les bonificacions pel proper exercici. Pel que fa a l’ICIO també proposaven una bonificació per a la rehabilitació edificis de més de 40 anys. També van proposar gravar els locals comercials buits amb una pujada de la taxa d’escombraries simbòlica i una taxa sobre els caixers automàtics per l’ocupació de la via pública. També es demanava que les cooperatives sense ànim de lucre no hagin de pagar la taxa de  rases pensant, per exemple, en la Comunitat Minera Olesana.

 

El regidor Domènec Paloma ha explicat que Junts per Catalunya ja va proposar que les ordenances fiscals s’actualitzin amb l’IPC perquè l’ajuntament no perdi capacitat econòmica. Ara bé, sobre la pujada del 5% de la taxa de residus, Paloma ha dit que no comparteixen aquesta pujada sobtada: Paloma ha dit que relacionat amb les ordenances, faran un seguiment de com l’equip de govern assumirà l’augment de sou previst al funcionariat.  Sobre altres propostes, el regidor de Junts per Catalunya ha destacat que van proposar bonificar un 100% la zona blava als cotxes elèctrics i un 50% els híbrids així com establir mesures per incentivar la rehabilitació de naus. Paloma ha dit que s’han d’estudiar en profunditat les propostes i que per aquestes ordenances no s’han inclòs.

 

De moment, tots els grups municipals de l’oposició han declarat a Olesa Ràdio que no tenen decidit el seu vot a les ordenances fiscals i, de fet, estan pendents d’algunes reunions encara amb l’equip de govern.

 

 


Audio

  • MP3 - RODA.mp3

Logo Diputació de Barcelona
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50